петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1766 прочитания

    Такса ВЕИ е мярка за преодоляване на ценовите различия

    Според Министерството на икономиката и енергетиката въвеждането на такса при изкупуването на енергия от възобновяеми източници е изискване и на Европейския съюз
    02 декември 2013, 16:39 a+ a- a

    Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/ публикува своя позиция относно въвеждането на на такса в размер на 20% от преференциалната цена при задължително изкупуване на електрическа енергия, произведена от вятърна и слънчева енергия /възобновяеми енергийни източници - ВЕИ/.

    От министерството подчертават, че подобни мерки съществуват в редица европейски страни, като в някои размерът на таксата е по-висок, а в други тя се въвежда със задна дата. Според становището производителите на енергия от ВЕИ сами са избрали търговията на регулиран пазар с преференциални цени, а държавата е въвела по-благоприятно за тях третиране и е задължила обществения доставчик да изкупи цялото количество произведена енергия.

    Според Насоките на Европейската комисия за държавна намеса в електроенергийния сектор, преференциалните цени се прилагат с цел поддържане на ниски нива на рисковете за инвеститорите в нови технологии. Този вид защита, обаче, вече не е необходима и следва да бъде премахната в рамките на определен период, тъй като технологиите са се развили до степен, в която заемат значителен дял от пазара.

    Според европейските изисквания делът на енергия от ВЕИ у нас трябва да достигне 16% до 2020, а в момента тя е 15%. Цената за изкупуване на ВЕИ енергия, определена от ДКЕВР е 353 лв./МВтч, докато от АЕЦ Козлодуй е 37.75 лв./МВтч., а от ТЕЦ Марица изток 2 - 63.14 лв./МВтч.

    В становището на МИЕ се подчертава, че новата такса е вид мярка за преодоляване на резките разлики в изкупните цени, няма да се въвежда със задна дата, както и че не е такса върху приходите на производителите. Освен това удържаната такса е нормативно признат доход, което означава, че ще намали корпоративния данък на дружествата производители на енергия от ВИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 5 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 7 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ
    преди 7 часа
    dm България отчита ръст от 170% на онлайн поръчките
    Близо 400 000 българи са изтеглили приложението за пазаруване Моят dm