неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12158 прочитания

  BHTC: Оценяваме потенциала на България и инвестираме тук

  Мартин Ниланд, генерален мениджър на BHTC за България, пред Economy.bg
  21 май 2015, 15:45 a+ a- a

  Две години след като обяви инвестицията си у нас, германският производител на автомобилни климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) официално откри завод в България. Съоръжението е първият завод в Индустриална зона-Божурище. Инвестицията е за над 40 млн. лв., като се очаква тя да достигне 200 млн. лв. през следващите пет години. В момента в завода и в развойния център на компанията у нас работят 120 души. Очаква се те да нараснат до 400-500 през следващите години.
  В завода вече се произвеждат около 4 000 панела за климатични системи дневно за клиенти като Daimler, VW и Mahle (камиони MAN, Volvo и Scania). В следващите 3 до 5 години се планират още производствени помещения с площ 5000 кв.м. Така, когато достигне пълния си капацитет, заводът у нас ще стане един от най-големите в BHTC, която присъства с производствени или развойни звена в Германия, САЩ, Индия, Китай и Япония.
  Служителите на BHTC в световен мащаб са над 1 700, а за 2014 оборотът на корпорацията е 357 млн. евро. Основните продукти, които предлага, са панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации.
  Сред клиентите на BHTC са големи производители на автомобили, като Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Chrysler, Ford, GM, Lamborghini, MAN, Porsche, Renault, Volkswagen.

  От началото на май Мартин Ниланд е генерален мениджър на BHTC за България. Той има дългогодишен опит на мениджърски позиции в компании като сръбската Falke, Kodak Graphic Communications в София и немските URSA и BSN Glasspack.

  Economy.bg разговаря с Мартин Ниланд, генерален мениджър на BHTC за България, за да разбере повече за плановете на компанията у нас.

  За причините BHTC да инвестира у нас

  Г-н Ниланд, защо BHTC реши да открие завод в България?
  Има няколко причини за това решение. Проучвахме дълго време различни локации в Източна Европа. Спряхме се на България заради добрия инвестиционен климат в страната, квалифицираната работна ръка и подкрепата на правителството. Членството на България в ЕС също беше важен фактор за нас, защото това е от полза за нас от логистична гледна точка.

  Защо избрахте точно Божурище?
  Божурище е нова индустриална зона, която ни предостави всичко, което ни е необходимо. Освен това Божурище е близо до София и до всички основни магистрали и пътища в България.

  Каква е стойността на инвестицията ви у нас?
  Общата стойност на инвестицията е около 40 млн. лв., като тя ще бъде увеличена през следващите години.

  За плановете за развитие, търсените специалисти и пазара на труда у нас

  Какви са плановете ви за развитието на завода за следващите пет години?
  В момента имаме 120 служители. Част от тях са заети в производството, а други в развойния център. Плановете са ни те да достигнат 400 до 2018. Това вероятно ще стане в тези сгради, но може да имаме нужда да инвестираме в нови две или три сгради.


  От служители с какви умения и квалификации имате нужда?

  Имаме нужда от различни специалисти, но най-голям интерес за нас представляват хората с високо ниво на образование, като ИТ специалисти, програмисти, инженери. Разбира се, имаме нужда и от служители, които да работят в производството.

  Има ли според Вас достатъчно квалифицирани кадри в България?
  Да, разбира се. София е образователният център на България. Тук има много университети, в които всяка година се дипломират добре образовани хора. Така че не смятам, че ще имаме проблем с намирането на квалифицирани специалисти. Поне досега успявахме.

  Не сте притеснени, че ще имате трудности с намирането на талантливи специалисти?
  Смятам, че ние сме много интересно и предизвикателно работно място. Уверен съм, че ще намерим хора и че това няма да бъде голямо предизвикателство за нас. Разбира се, служителите ни ще имат възможност да се обучават и развиват във фирмата.

  За развитието на инженерния и развоен център

  На какъв етап е развитието на инженерния и развоен център?
  В момента в развойния център са заети около 45 души. Той ще се развива така, както и производствената част.

  Планирате ли да увеличите броя на специалистите в развойния център?
  Планираме заетите в развойния център да достигнат около 100 души. Но това, разбира се, зависи от това колко бързо ще успеем да намерим точните специалисти.

  За основните клиенти

  Кои ще са основните клиенти на българския завод?
  Основните ни клиенти са Volkswagen, Volvo, BMW, General Motors, Ford, Peugeot и Citroen. Доставяме за всички големи автомобилни марки в Европа и в света.

  Как оценявате потенциала на автомобилната индустрия в България?
  Great Wall е първият автомобилен производител, който стъпи в България. Той привлече различни доставчици на автомобилни части към страната. Много малки, средни и големи компании вече инвестираха в България. И ние като най-нови членове се присъединяваме към този клуб. Оценяваме потенциала на страната и това е причината да инвестираме тук. Сигурен съм, че и други ще съзрат този потенциал и ще ни последват.

  За потенциала на автомобилната индустрия у нас

  Как привличането на голям автомобилопроизводител би се отразило на пазара и на BHTC в България?
  В момента ние доставяме за големите автомобилопроизводители в Европа и ако те решат да преместят производството си в България, ние ще започнем да доставяме и за тези заводи. Трудно е да се прецени, но ако България привлече друг автомобилопроизводител това определено ще се отрази и на нашето производство. Това е свързан бизнес.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  23 февруари 2024, 16:13
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  23 февруари 2024, 15:45
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  23 февруари 2024, 15:36
  23 февруари 2024, 15:24
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  23 февруари 2024, 14:46
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  23 февруари 2024, 13:18
  23 февруари 2024, 10:44
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията