петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7974 прочитания

    Уорлик: Американските инвеститори могат да бъдат оптимисти за България

    Как САЩ оценяват бизнес климата в България, да очакваме ли промени в двустранните отношения след президентските избори и какво наследство ще остави на приемника си, вижте какво сподели Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, в интервю за Еconomy.bg
    20 юли 2012, 15:50 a+ a- a

    Джеймс Уорлик пристигна в София в началото на 2010, за да поеме задълженията си на посланик на САЩ в България. През май тази година Президентът на САЩ Барак Обама номинира Марси Рийс за негов наследник. Все още обаче не е ясно кога тя ще встъпи в длъжност.

    По повод кървавото нападение в Бургас, където загинаха 7 души, посланик Уорлик заяви: „Бих искал да изразя своя гняв и ужас от терористичния акт. Ние осъждаме всички прояви на тероризъм и изпитваме дълбоко съчувствие към жертвите и техните семейства”, подчерта американският дипломат. „Правителството на САЩ е готово да работи в тясно сътрудничество с българските власти по всеки начин, по който това бъде поискано”, посочи още той.

    Потърсихме посланик Уорлик за коментар и по други актуални теми. Вижте какво сподели той пред Еconomy.bg

    Посланик Уорлик за Доклада на Европейската комисия, уволнението на съдия Тодорова и ареста на депутат от ГЕРБ

    Ваше Превъзходителство, преди дни Европейската комисия публикува Доклада за напредъка на България. В него се посочват различни предизвикателства пред страната като борбата с организираната престъпност и корупцията. Индиректно се споменава и уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Имаме и уволнен депутат от ГЕРБ. В този контекст как изглежда България от САЩ?
    Отправена е силна критика, но има и положителни новини за България. Смятам, поне според това, което съм видял по време на мандата си в България, че страната е постигнала прогрес по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията. Смятам, че правителството има политическата воля, но не е лесно. Рим не е бил построен за един ден. Организираната престъпност и корупцията също не могат да бъдат елиминирани бързо и лесно.

    Смятам, че в доклада си Брюксел има право да отправя критики, че е необходим напредък в много области, независимо дали става дума за съдебната система, прокуратурата, полицията или правителството. Така че се надявам правителството и България като цяло да възприемат доклада положително. Това са области, в които е необходима още работа и се надявам правителството да разчете препоръките по въпросите, свързани с върховенството на закона.

    Но има и други въпроси като случая със съдия Тодорова. Висшият съдебен съвет взе решение, което за много хора е твърде сурово и не съответства на други подобни решения. Има несъгласие по отношение на подходящите действия в случая. Смятам, че това, което всички искаме да видим във и извън България е следващият Висш съдебен съвет да бъде избран по прозрачен и открит начин, хората в този Съвет да бъдат не само честни, но и много компетентни, като засилят съдебната система и я направят наистина независима. Това няма да попречи да бъдат вземани и противоречиви решения, но смятам, че всеки иска да види как Висшият съдебен съвет работи ефективно за хората на страната.

    Последният Ви въпрос е много интересен, защото смятам, че независимо кой си, колко пари или власт имаш, ти си равен пред закона. В този случай това беше депутат от ГЕРБ, който е обвинен в търговия с влияние. Смятам, че е добър сигнал, че прокурорът не прави разлика между опозиция и управляващи, а е готов да предприеме действия и срещу човек от властимащите. Ако този депутат от ГЕРБ е извършил престъпление, той заслужава да бъде изправен пред съда и ако бъде доказано, че е виновен, заслужава да бъде наказан. И се надявам процесът да следва тази логика. Той заслужава честен процес, но ако е виновен, заслужава да бъде наказан.

    Как САЩ оценяват бизнес климата и опитите за енергийна диверсификация на България?

    Тези проблеми отразяват ли се на бизнес средата в България?
    Определено влияят на бизнес климата. Смятам, че инвеститорите и по-конкретно американските, които познавам, искат да знаят, че ако се стигне до съд, инвестициите им ще бъдат защитени. Това означава те да имат средство в една работеща правна система, към което да прибягнат в случай на нужда. Но съществува безпокойство: колко ефективна е правната система тук. И американските инвеститори отчитат това, когато решават дали да вложат средствата си тук.
    Ако се погледне тенденцията, смятам, че цялостната ситуация в България се подобрява, като тук имам предвид не само организираната престъпност и корупцията, но и въпросите, свързани с върховенството на закона. Но за да привлечете преки чуждестранни инвестиции, вие трябва да гарантирате някои основни принципи като върховенството на закона и инвеститорите трябва да са уверени в това.

    Как оценявате инвестиционната привлекателност на България?
    Смятам, че България е атрактивна за инвеститорите по много причини. Работната сила тук е много добре образована. Голяма част от хората говорят английски, заплатите в сравнение с останалите части на Европа са много конкурентни, данъчната система също е атрактивна – плоският данък е 10%. И предишното, и настоящото правителство поддържат много стабилна фискална политика и в резултат на това вие нямате проблем с бюджетния дефицит. Всичко това прави България много добър входен пункт за Европейския съюз. И ние виждаме това от американските компании тук. За последните две години американските компании са водещи инвеститори в България и смятам, че това е свидетелство за доверие.
    Има и други индикатори. Само преди седмици министър Дянков пласира на световните пазари облигации на стойност 950 милиарда евро. Тази стъпка беше много успешна. Фактът, че имаше толкова много кандидати за закупуването на български облигации, е сигнал за доверие в България.
    Не всичко, разбира се, е перфектно в икономически план. Ако говорите с някой безработен, той едва ли би имал доверие в икономиката. Но смятам, че като цяло и ако се погледне в перспектива, американските компании и инвеститори могат да бъдат оптимисти.

    Как оценявате опитите на България за енергийна диверсификация?
    Енергийната диверсификация е изключително важна. Ние в САЩ научихме този урок преди няколко десетилетия, когато зависехме от петрола в Близкия Изток. Все още сме зависими от петрола в този регион. Преди няколко години България също имаше подобен проблем. В средата на зимата руснаците спряха газа и хората останаха на студено. Смятам, че е важно да имаш различни видове енергия и различни източници на енергия. Това обаче също не става бързо.
    Едно от нещата, които правителството иска да направи, и ние определено подкрепяме е, изграждането на интерконекторни връзки с газопреносната мрежа на Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. Това е важно, защото ще имате възможност да получавате газ от различни източници.
    Искате и да разполагате с енергиен микс. Имате много успешна атомна електроцентрала в Козлодуй. Но искате и да балансирате чрез топлоелектрически централи, петрол, с алтернативни и възобновяеми енергийни източници. Смятам, че едно от предизвикателствата за правителството ще е да намери точния баланс и да диверсифицира енергията и енергийните си източници.

    Какви промени да очакваме след изборите в САЩ, ще паднат ли визите и как Америка и Европа си партнират по отношение на финансовата криза и конфликта в Сирия?

    Предстоят президентски избори в САЩ по-късно тази година. Можем ли да очакваме промени във външната политика на САЩ и по-конкретно в българо-американските отношения?
    Винаги е много трудно да се прогнозира какво ще се случи на избори, независимо дали в САЩ, или в България. За едно нещо обаче съм сигурен – ние имаме много силни и трайни отношения с България и това няма да се промени. Партньори сме в НАТО, борим се заедно в Афганистан. Имаме много добро сътрудничество и в много други области като правоналагането например. Това няма да се промени. И не смятам, че това има нещо общо с това кой е на власт в София или Вашингтон. Смятам, че отношенията сега са достатъчно силни, за да не се влияят от управляващите. И считам, че трябва да продължим да засилваме тези отношения във всички области.

    Какво трябва да направи България, за да отпаднат визите за страната в САЩ? Има ли някакви конкретни условия, които трябва да изпълним?
    Цялата програма за безвизово пътуване (Visa Waiver Program) се преразглежда. Не знам какво ще е бъдещето й, но съм уверен, че в някой бъдещ момент България ще стане част от тази програма. Това е решение, което се взема от Конгреса. Така че е много трудно да се каже кога то ще бъде взето и на какво основание.
    Но междувременно почти всички туристи и бизнесмени могат да получат 10-годишни визи за САЩ, което означава, че ако вземеш виза днес, ти можеш да пътуваш до САЩ и да се връщаш колкото пъти искаш за следващите 10 години. Смятам, че това е много добра възможност.

    На срещата на върха на Г-20 миналия месец председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обвини американските банки за кризата в еврозоната. В този смисъл можем ли да говорим за някакъв вид разцепление в трансатлантическото партньорство? И как глобалната икономика може да бъде стабилизирана, ако глобалните лидери са толкова разединени?
    Европа остава нашият най-голям и най-важен търговски партньор. Световната икономика зависи от отношенията между САЩ и Европа. Освен това икономиките ни са много обвързани. Смятам, че това не е въпрос на вина. На срещата на Г-8 във Вашингтон членовете потвърдиха желанието си да работят за постигане на по-висок глобален икономически растеж, но и за стабилни финансови пазари. Двете най-важни икономики, които могат да допринесат за постигането на това, са Европа и САЩ. Смятам, че всички осъзнават, че трябва да си сътрудничим за постигането на тези цели. И искам да вярвам, че сътрудничеството ни продължава.

    Дълбоки различия има и по отношение на конфликта в Сирия. Какво може да се направи, за да се спре насилието там? И можем ли да очакваме американска намеса след изборите в страната?
    Нямам кристална топка, така че не мога да прогнозирам какво ще стане, но смятам, че и по този въпрос всички страни споделяме една и съща цел. Сирия е много горда страна, с богати традиции. И считам, че всички искаме да видим Сирия стабилна, просперираща и с правителство, което спазва човешките права. Смятам, че независимо дали става въпрос за Русия, Китай или САЩ, ние всички се стремим към това. Въпросът е как да се постигне това и с какви средства разполагаме. Едно от нещата, за които сме се споразумели е да се използват санкции. Надяваме се те да спрат ново насилие в страната. Никой не иска продължителен конфликт, при който умират невинни жени и деца. Това не е в интерес на никого.

    Научи ли български и каква равносметка за мандата си в България прави посланик Уорлик?

    Нека да Ви върна към България. Как Ви се струва България днес и как изглеждаше, когато пристигнахте тук за пръв път? Има ли прогрес и къде?
    Бих казал, че едно от нещата, с който се гордея най-много тук, е, че успяхме да засилим отношенията си. Вярвам, че изградихме едно надеждно партньорство. И ми се ще да вярвам, че съм допринесъл за това. И когато говоря за това партньорство, нямам предвид само партньорството между политици или по отношение на политически и икономически въпроси, но и между хората. Прекарах много време и продължавам да го правя, работейки за засилването на връзките между хората. Не става дума само за политика и икономика, а и за образование, здравеопазване, музика, изкуство, култура. Всичко това ни прави това, което сме. И това е типът отношения, който се надявам да можем да засилим.
    Искам да видя повече българи, посещаващи САЩ, учещи и работещи там. И, разбира се, ще се радвам да видя повече американци тук, който да преоткрият страната. Не познавам американец, който е дошъл в България и не се е влюбил в нея. Казвал съм го толкова много пъти – България е едно неоткрито съкровище, прекрасна страна с богата история и страхотни хора. И смятам, че когато американците видят това със собствените си очи, те го оценяват. Затова считам, че трябва да продължим да задълбочаваме тези отношения между хората. И смятам, че се движим в правилната посока.

    Каква равносметка можете да направите за мандата си като посланик на САЩ в България?
    Нямам някаква книжка, в която да отбелязвам резултатите си. Смятам, че в областите, които са важни за нашите страни, ние постигнахме прогрес. Считам, че отношенията ни са по-силни на много нива. Винаги е трудно да прецениш дали нещо е успех или не. Но съм уверен, че по време на моя мандат двустранните отношения станаха по-силни. И се надявам да съм допринесъл за това.

    Какво наследство ще оставите на Вашия приемник тук?
    Не мисля по този начин. Когато моят наследник пристигне ще донесе нов стил, което е добре и за отношенията. Тя е различен човек и тъй като я познавам добре, съм сигурен, че тя ще свърши отлична работа тук.

    Научихте ли някои думи на български?
    Да, смятам, че моят български е добър, но се опитвам да не го използвам по време на интервюта, защото ми липсва увереност. Но смятам, че българският ми стана по-добър и че мога да се справя. Упражнявам се всеки ден.

    След България накъде се отправяте?
    В момента моят план е да се върна във Вашингтон, но все още не знам кога ще замина.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години