сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5017 прочитания

  Big Data пазарът ще нарасне до близо 17 млрд. долара през 2015

  Секторът расте 7 пъти по-бързо от пазара на ИКТ, сочат данни на ЕК
  02 юли 2014, 16:21 a+ a- a

  Услугите и технологиите, свързани с обработката на големи информационни масиви ще нараснат до 16,9 млрд. долара през 2015 и ще създадат стотици хиляди нови работни места в Европа. Предприятията, които се ръководят при вземането на решения от извлечена от данни информация имат с 5-6% по-висока производителност, сочат данни, представени от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

  Всяка минута в света се генерират около 1.7 милиона гигабайта данни, което се равнява на 360 000 диска във формат DVD или над 6 мегабайта данни на човек на ден. Секторът на данните нараства с 40% годишно, т.е. 7 пъти по-бързо от пазара на информационните и комуникационните технологии като цяло.

  Големите информационни масиви съдействат да ускорим диагностицирането на мозъчни наранявания, да разположим на идеалното място вятърните паркове, да избягваме задръстванията по пътищата или да прогнозираме добивите от култури в развиващите се страни.

  Все още обаче съществуват проблеми, които пречат на европейските граждани и предприятия да се възползват от пълния потенциал на обработката на данни.

  Сред проблемите, които ЕК очерта, са: липса на трансгранична координация, неадекватна инфраструктура и възможности за финансиране, недостиг на експерти в областта на данните и на свързаните с тях умения, нехомогенна и прекалено сложна правна среда.

  Комисията посочи и възможните решения: реализиране на публично-частно партньорство в областта на големите информационни масиви за финансиране на свързаните с тях „революционни” идеи в области, като персонализираната медицина и логистиката на хранителните продукти, създаване на инкубатори за открит достъп до данни в помощ на МСП, създаващи вериги за доставки, основани на данни, и използващи в по-голяма степен изчислителните облаци, представяне на предложение за нови правила за „собственост на данните” и задълженията за предоставянето им по отношение на данните, събирани посредством „интернет на предметите“ (обмен на данни между машини), изготвяне на списък с всички налични стандарти за данни и констатиране на потенциалните пропуски, създаване на високопроизводителни изчислителни центрове за обучение на повече квалифицирани специалисти в областта на данните в Европа, разполагане на мрежа от мощности за обработка на данни в различни държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 16 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 18 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи