понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5125 прочитания

    Big Data пазарът ще нарасне до близо 17 млрд. долара през 2015

    Секторът расте 7 пъти по-бързо от пазара на ИКТ, сочат данни на ЕК
    02 юли 2014, 16:21 a+ a- a

    Услугите и технологиите, свързани с обработката на големи информационни масиви ще нараснат до 16,9 млрд. долара през 2015 и ще създадат стотици хиляди нови работни места в Европа. Предприятията, които се ръководят при вземането на решения от извлечена от данни информация имат с 5-6% по-висока производителност, сочат данни, представени от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

    Всяка минута в света се генерират около 1.7 милиона гигабайта данни, което се равнява на 360 000 диска във формат DVD или над 6 мегабайта данни на човек на ден. Секторът на данните нараства с 40% годишно, т.е. 7 пъти по-бързо от пазара на информационните и комуникационните технологии като цяло.

    Големите информационни масиви съдействат да ускорим диагностицирането на мозъчни наранявания, да разположим на идеалното място вятърните паркове, да избягваме задръстванията по пътищата или да прогнозираме добивите от култури в развиващите се страни.

    Все още обаче съществуват проблеми, които пречат на европейските граждани и предприятия да се възползват от пълния потенциал на обработката на данни.

    Сред проблемите, които ЕК очерта, са: липса на трансгранична координация, неадекватна инфраструктура и възможности за финансиране, недостиг на експерти в областта на данните и на свързаните с тях умения, нехомогенна и прекалено сложна правна среда.

    Комисията посочи и възможните решения: реализиране на публично-частно партньорство в областта на големите информационни масиви за финансиране на свързаните с тях „революционни” идеи в области, като персонализираната медицина и логистиката на хранителните продукти, създаване на инкубатори за открит достъп до данни в помощ на МСП, създаващи вериги за доставки, основани на данни, и използващи в по-голяма степен изчислителните облаци, представяне на предложение за нови правила за „собственост на данните” и задълженията за предоставянето им по отношение на данните, събирани посредством „интернет на предметите“ (обмен на данни между машини), изготвяне на списък с всички налични стандарти за данни и констатиране на потенциалните пропуски, създаване на високопроизводителни изчислителни центрове за обучение на повече квалифицирани специалисти в областта на данните в Европа, разполагане на мрежа от мощности за обработка на данни в различни държави членки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 6 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 6 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 7 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България