вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5185 прочитания

  Big Data пазарът ще нарасне до близо 17 млрд. долара през 2015

  Секторът расте 7 пъти по-бързо от пазара на ИКТ, сочат данни на ЕК
  02 юли 2014, 16:21 a+ a- a

  Услугите и технологиите, свързани с обработката на големи информационни масиви ще нараснат до 16,9 млрд. долара през 2015 и ще създадат стотици хиляди нови работни места в Европа. Предприятията, които се ръководят при вземането на решения от извлечена от данни информация имат с 5-6% по-висока производителност, сочат данни, представени от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

  Всяка минута в света се генерират около 1.7 милиона гигабайта данни, което се равнява на 360 000 диска във формат DVD или над 6 мегабайта данни на човек на ден. Секторът на данните нараства с 40% годишно, т.е. 7 пъти по-бързо от пазара на информационните и комуникационните технологии като цяло.

  Големите информационни масиви съдействат да ускорим диагностицирането на мозъчни наранявания, да разположим на идеалното място вятърните паркове, да избягваме задръстванията по пътищата или да прогнозираме добивите от култури в развиващите се страни.

  Все още обаче съществуват проблеми, които пречат на европейските граждани и предприятия да се възползват от пълния потенциал на обработката на данни.

  Сред проблемите, които ЕК очерта, са: липса на трансгранична координация, неадекватна инфраструктура и възможности за финансиране, недостиг на експерти в областта на данните и на свързаните с тях умения, нехомогенна и прекалено сложна правна среда.

  Комисията посочи и възможните решения: реализиране на публично-частно партньорство в областта на големите информационни масиви за финансиране на свързаните с тях „революционни” идеи в области, като персонализираната медицина и логистиката на хранителните продукти, създаване на инкубатори за открит достъп до данни в помощ на МСП, създаващи вериги за доставки, основани на данни, и използващи в по-голяма степен изчислителните облаци, представяне на предложение за нови правила за „собственост на данните” и задълженията за предоставянето им по отношение на данните, събирани посредством „интернет на предметите“ (обмен на данни между машини), изготвяне на списък с всички налични стандарти за данни и констатиране на потенциалните пропуски, създаване на високопроизводителни изчислителни центрове за обучение на повече квалифицирани специалисти в областта на данните в Европа, разполагане на мрежа от мощности за обработка на данни в различни държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 50 минути
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 3 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите
  преди 5 часа
  Meta отложи плановете си да обучава своя AI с данни на европейски потребители
  Компанията имаше намерение да използва за целта постове в Instagram и Facebook
  преди 21 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 21 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии