сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3851 прочитания

  Big Data може да създаде 100 000 нови работни места в Европа до 2020

  Европейската комисия и предприятия стартираха партньорство на стойност 2.5 млрд. евро за управление на големи масиви от данни
  13 октомври 2014, 17:15 a+ a- a

  Ян Сунделин и Нели Крус

  Европейската комисия (ЕК) и европейският сектор за генериране, съхранение и разпространение на данни се договориха да инвестират 2.5 млрд. евро в публично-частно партньорство, чиято цел е укрепване на сектора и извеждане на Европа на предни позиции в света в надпреварата по отношение на данните, съобщава пресслужбата на институцията.

  Управлението на големи масиви от данни може да доведе до:

  контрол върху близо 30 % от световния пазар на данни от страна на европейските доставчици;

  100 000 нови работни места в Европа до 2020;

  понижаване с 10 % на потреблението на енергия, по-добро здравеопазване и по-висока производителност на машините в промишлеността.

  Меморандумът за разбирателство за създаване на публично-частното партньорство в областта на големите масиви от данни беше подписан от заместник-председателя на ЕК Нели Крус и президента на Big Data Value Association Ян Сунделин, който представлява компании като ATOS, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS и изследователски организации като Fraunhofer и Германския център за изследване на изкуствения интелект.

  ЕС е предвидил над 500 млн. евро за инвестиции през следващите 5 години (2016-2020 ) по „Хоризонт 2020“, а се очаква партньорите от частния сектор да вложат поне четири пъти повече средства (2 млрд. евро).

  „Данните са двигателят и основата на бъдещата икономика. Всеки тип организация се нуждае от този основен елемент, за да подобри резултатите си — от фермата до завода, от лабораторията до магазина”, коментира Нели Крус.

  Публично-частното партньорство ще помогне за насочване на изследователските усилия на публично, частно и академично равнище в подкрепа на новаторски идеи за използване на големите масиви от данни в области като енергетика, промишлено производство и здравеопазване, за да се предоставят услуги от рода на персонализирана медицина, логистика на хранителните продукти и прогностични анализи.

  Публично-частното партньорство трябва да стартира на 1 януари 2015.

  Факти
  Всяка минута в света се генерират 1.7 млн. гигабайта данни, които биха запълнили 360 000 DVD диска. Това се равнява на повече от 6 мегабайта данни на човек на ден. Тази информация идва от множество различни източници — хора, машини или сензори. Това може да бъде информация за климата, спътникови изображения, цифрови снимки и видеозаписи, записи на трансакции или GPS сигнали.

  В резултат на това секторът на данните нараства с 40% годишно — 7 пъти повече в сравнение с пазара на информационните и комуникационните технологии като цяло.

  Производителността на предприятия, които при вземането на решения разчитат на знания, извлечени от данни, нараства с 5-6%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 16 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 18 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи