понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3928 прочитания

    Big Data може да създаде 100 000 нови работни места в Европа до 2020

    Европейската комисия и предприятия стартираха партньорство на стойност 2.5 млрд. евро за управление на големи масиви от данни
    13 октомври 2014, 17:15 a+ a- a

    Ян Сунделин и Нели Крус

    Европейската комисия (ЕК) и европейският сектор за генериране, съхранение и разпространение на данни се договориха да инвестират 2.5 млрд. евро в публично-частно партньорство, чиято цел е укрепване на сектора и извеждане на Европа на предни позиции в света в надпреварата по отношение на данните, съобщава пресслужбата на институцията.

    Управлението на големи масиви от данни може да доведе до:

    контрол върху близо 30 % от световния пазар на данни от страна на европейските доставчици;

    100 000 нови работни места в Европа до 2020;

    понижаване с 10 % на потреблението на енергия, по-добро здравеопазване и по-висока производителност на машините в промишлеността.

    Меморандумът за разбирателство за създаване на публично-частното партньорство в областта на големите масиви от данни беше подписан от заместник-председателя на ЕК Нели Крус и президента на Big Data Value Association Ян Сунделин, който представлява компании като ATOS, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS и изследователски организации като Fraunhofer и Германския център за изследване на изкуствения интелект.

    ЕС е предвидил над 500 млн. евро за инвестиции през следващите 5 години (2016-2020 ) по „Хоризонт 2020“, а се очаква партньорите от частния сектор да вложат поне четири пъти повече средства (2 млрд. евро).

    „Данните са двигателят и основата на бъдещата икономика. Всеки тип организация се нуждае от този основен елемент, за да подобри резултатите си — от фермата до завода, от лабораторията до магазина”, коментира Нели Крус.

    Публично-частното партньорство ще помогне за насочване на изследователските усилия на публично, частно и академично равнище в подкрепа на новаторски идеи за използване на големите масиви от данни в области като енергетика, промишлено производство и здравеопазване, за да се предоставят услуги от рода на персонализирана медицина, логистика на хранителните продукти и прогностични анализи.

    Публично-частното партньорство трябва да стартира на 1 януари 2015.

    Факти
    Всяка минута в света се генерират 1.7 млн. гигабайта данни, които биха запълнили 360 000 DVD диска. Това се равнява на повече от 6 мегабайта данни на човек на ден. Тази информация идва от множество различни източници — хора, машини или сензори. Това може да бъде информация за климата, спътникови изображения, цифрови снимки и видеозаписи, записи на трансакции или GPS сигнали.

    В резултат на това секторът на данните нараства с 40% годишно — 7 пъти повече в сравнение с пазара на информационните и комуникационните технологии като цяло.

    Производителността на предприятия, които при вземането на решения разчитат на знания, извлечени от данни, нараства с 5-6%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 2 часа
    преди 5 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 6 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 6 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 7 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България