събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1850 прочитания

    Европейката асоциация на безалкохолни напитки също против „данък вредни храни“

    Според UNESDA данъкът е дискриминационен, не почива на научни доказателства и няма да има ефект върху общественото здраве
    04 ноември 2015, 14:33 a+ a- a

    „Проектозаконът трябва да бъде оттеглен, а плановете за „Данък обществено здраве“ трябва да бъдат замразени”. Това заявява в официално становище Европейската асоциация за безалкохолни напитки UNESDA.

    Становището посочва, че данъкът е дискриминационен по своята природа и без да отчита научните доказателства не би изпълнил нито един от критериите, изискващи се от модерните данъчни политики за акцизи върху определени категории продукти.

    Асоциацията подчертава, че планираната мярка противоречи на предвижданата цел, а именно за „подобряване на здравето на населението“, тъй като не може да демонстрира как един данък върху потреблението би подпомогнал подобна цел. Проектозаконът не обяснява не само защо само определени храни са обхванати от него, но също така не обяснява защо само определени съставки (сол, кофеин, захар и др.) са включени, а други (например, мазнини) – са изключени. В становището на европейската организация се посочва, че проектозаконът пропуска да отчете евентуалните непредвидени последствия от облагането, като например ефектът на заместването.

    „За да се обоснове проектозаконът и въвеждането на данъка са посочени страни от ЕС и извън Съюза, които са въвели данък върху храните. Пропуснато обаче е упоменаването, че тези мерки са били въведени с много различни, а понякога и противоречиви цели. Също така не се споменава, че Дания и Финландия вече са се отказали от данъка и са отменили прилагането му, признавайки, че данъците върху храни, мотивирани със здравни цели, просто не работят”, пише в становището.

    Асоциацията алармира, че законът предвижда продуктите, обхванати от него, да бъдат продавани под специални наименования, което е „безпрецедентно“. Всички използвани съставки са неколкократно оценявани от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и са доказано безопасни. Законодателството на ЕС предвижда възможността за въвеждане на забрана върху използването на вещества (съставки), за които е доказано, че представляват заплаха за човешкото здраве. Това обаче не е случаят за нито една от изброените съставки.

    UNESDA напомня, че проектозаконът трябва да бъде ратифициран преди неговото приемане, съгласно процедурата за ратификация ЕС 98/34/ЕК, за да може Европейската комисия и другите страни-членки на ЕС да оценят неговото съответствие с европейското законодателство и принципите на вътрешния пазар, както и да изразят своето становище.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19