събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1548 прочитания

    Четири чуждестранни търговски камари се обединиха срещу данък „обществено здраве“

    Междувременно синдикати, работодатели и експерти също се обединиха срещу предложението за новия данък
    29 октомври 2015, 14:54 a+ a- a

    Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият Бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък „обществено здраве“. Четирите организации заявиха безпокойството си по отношение на намерението на министър Петър Москов да въведе подобна мярка, която ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в сектор „Храни и напитки“.

    Според становище на четирите търговски камари, изпратено до всички институции, предлаганото въвеждане на данък „обществено здраве” няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото – хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент.

    „Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика.“, заявяват още чуждестранните камари.

    Търговските камари в България призоваха правителството да обмисли добре страничните въздействия от по-високото облагане, защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци.

    Междувременно българският бизнес, синдикати и експерти се обединиха срещу предложения данък. Това стана ясно на съвместна пресконференция с участието на синдикати, представители на индустрията, браншови организации и експерти.

    Бизнесът подчерта, че новият данък поставя под въпрос инвестиции в размер над 110 млн. лв. за тази и следващата година, което се равнява на около 0,11% от прогнозния БВП на страната за 2015.

    В засегнатите от данъка сектори от хранително-вкусовата промишленост са заети около 100 хил. души. Въвеждането на данъка, ще доведе до директната загуба на 4 300 работни места в сектора, поради съкращаване на обороти, заместители от внос и домашна икономика. Най-засегнати ще бъдат общините: Бургас, Благоевград, Велико Търново, Горна Оряховица, Костинброд, Пловдив и Своге.

    Синдикатите обявиха, че са в стачна готовност, в случай, че не се вземат под внимание аргументите на браншовите организации, търговските камари и експертите по темата. Незачитането на позицията на заинтересованите страни ще доведе до накърняване на интереса както на производителите и служителите в тях, но и на българските потребители.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 22 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 23 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 24 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари