петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14241 прочитания

  IT JOBS in BG: PHP Developer

  Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Иван Йонков - Trainer Consultant в Software University и CTO в Codexio
  25 януари 2018, 13:42 a+ a- a

  Иван Йонков - Trainer Consultant в Software University и CTO в Codexio

  Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения сред най-високите у нас. 

  За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България. 

  Позицията PHP Developer е сред най-разпространените. Разберете повече за нея от Иван Йонков - Trainer Consultant в Software University и Chief Technical Officer (CTO) в Codexio.

  Кои са основните изисквания, за да стартираш на позицията PHP Developer?
  Мотивация. Страшна мотивация и афинитет към уеб разработката. И да не се плашиш от бази данни, нито от фронтенд. Най-общо казано – основни познания по PHP (в т.ч. принципи като ООП са задължителни) и JavaScript за фронтенд. Няма да се мине и без малко познания по някоя релационна база данни, най-често това е MySQL. На доста места изискванията за старт са наистина минимално ниво на горепосочените неща, но човек трябва да е наясно, че работодателят му много бързо ще очаква от него да напредне стабилно.

  Какво са отговорностите на един PHP Developer?
  Каквито на всеки програмист – да поддържа и създава проекти, в т.ч. да оправя бъгове, които не е направил той и да създава нови функционалности (или бъгове). Поне що се отнася до junior/regular позиция. Обхватът главоломно нараства с пътя към по-старша длъжност.

  С какви технологии борави един PHP Developer?
  Зависи. То и  за по-горните неща отговорът е „зависи”. Но да кажем, че масовият пазар в тази сфера разчита на PHP с Apache HTTP Server, jQuery, HTML, CSS, MySQL. Неминуемо в т.ч. и система за контрол на версиите (SVN/Git). Разбира се, сериозността на проекта може да предразполага много други технологии – от опашки за съобщения, през кеширащи механизми, до цели application frameworks (пр. Symfony/Laravel в света на PHP, Angular/React в този на JavaScript).

  Какво e възнаграждението на един PHP Developer в България?
  Знам, че хората очакват да чуят цифри, но отговорът е: колкото се договориш. Вероятно повечето младши програмисти ще стартират на възнаграждение около 1000 лв. заради началния им доста ограничен обхват от знания и умения (дори и такива да се продават) и с разширяването на обхвата ще расте доста. Разликата между PHP Developer с 5 години опит и PHP Developer с 10 години е, че вторият не съществува. Познавам едно-две такива митични същества. 10 години са прекалено много, за да останеш на една и съща позиция и да се ограничиш до една технология. Аз силно не вярвам в позицията “X Developer”. В един момент използваш технологии, които решават конкретния проблем, а не една, която да се опитваш да приложиш в ситуации, в които не пасва.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 13 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 2 дни
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство