понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4420 прочитания

  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber

  Какво е учил, каква е била първата му работа и как е стигнал до настоящата си позиция, раказва старши директор „Развитие топ държави“ в компанията Атанас Райков
  23 февруари 2022, 14:48 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "ИТ лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Вижте какво сподели Атанас Райков – старши директор „Развитие топ държави“ в Rakuten Viber.

  Атанас, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм както икономическа специалност – „Бизнес администрация” в СУ, така и техническа в НБУ – „Мениджмънт в телекомуникациите”. Завършил съм специализации и курсове към Джорджтаунския университет, Университета в Тенеси, Харвард онлайн и други. Най-ценната част от моето образование безспорно са трансферируемите предмети и знания като – анализ на данни и статистика, бизнес преговори/NLP, ситуационно лидерство и разрешаване на конфликти, управление на времето и приоритизация. Повечето от тесните специалности в днешно време остаряват много бързо като материя спрямо практиката, дори и в случаите, когато се учи най-новото и на най-високо ниво.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Не мисля, че бих променил избора си в исторически план, но ако трябваше днес да избирам в новата ситуация, бих предпочел специалност с максимално голямо приложение и релевантност за дигиталната и технологична индустрия на следващите 10 години – блокчейн, изкуствен интелект, финтех услуги, видео съдържание в xR контекст, гейминг, роботика, зелена трансформация. И тъй като не всеки може(и трябва) да стане инженер, то бих избрал подход към тези области, който да използва моите предпочитания и силни страни.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Започнах като стажант „Маркетинг комуникации“ в екипа, който пусна през 2005 година третия телеком в България. Беше много вълнуващо, супердинамично и се учех с такова бързо темпо, че след първата година си мислех, че са минали поне две или три.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Имам много такива – от самото начало през някои от големите и най-вече поучителни неуспехи, през трудните моменти, които тестват способностите и характера ни. Смятам, че моментите на трудности, включително и тези, които са били в работа по много успешен в крайна сметка проект, са много по-ценни от моментите, когато всичко е минало по план и си имал късмета да си на правилното място в правилното време с правилния продукт. Например в кариерата си съм бил понижаван веднъж. Основната причина беше, че не бях достатъчно инициативен, за да поискам повече работа и нови предизвикателства, и след определено време на комфортен (тогава) застой научих горчив урок. Повече никога след него не съм губил инициативата и не съм стоял на едно място. Това е скъп и ценен спомен, който разказвам на много млади хора, защото е изключително полезен и поучителен.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Случайно се срещнах с оригиналния екип на Viber и се харесахме. Бях на подходящото място в подходящото време. От компанията вече се бяха насочили към откриване на офис в ЦИЕ, като бяха анализирали високия брой и голямата активност на потребителите в тази част на света. Щастлив съм, че през 2015 година отворихме офиса, който да развива активностите и потребителската база на Viber за региона именно в България, с което и страната ни стана още по-забележима на картата на световната тех индустрия.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Днес моята роля е да надградя огромната популярност, която има Viber по цял свят, като основно се фокусирам върху стратегическите партньорства, маркетинг и PR инициативи. Разбира се, ще отделя и голямо внимание на качественото местно съдържание, както и на ключовите услуги. За нас във Viber потребителите са на първо място, така че ще насочвам усилията си именно към тях.

  Какво Ви мотивира?
  Прекрасният екип, с който имам късмета да работя, мисията ни да предлагаме сигурна, безопасна и защитаваща личното пространство и данни на нашите потребители комуникационна платформа и най-важният факт – че във всяка една секунда толкова много хора разчитат на нашите услуги и чрез това можем да направим живота им малко по-лесен и приятен.

  С какво не бихте направили компромис?
  С моите лични и професионални принципи. Затова и се чувствам голям щастливец – че компанията, за която работя напълно ги припокрива и дори ми дава възможност да ги поддържам и да се боря за тях.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Ние имаме невероятен екип. Общото между всички тях е, че са изключително инициативни, динамични, любознателни, бързо се учат, мигновено се адаптират към промените в средата и се възползват от новите възможности. Но дори всички тези качества накуп не могат да превърнат някого в успешен кандидат, ако не е открит, принципен и честен със себе си, колегите си, нашите външни партньори и клиенти.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Трябва да е изключително аналитичен, да може бързо да идентифицира и развива постоянно топ талантите, както и да може да създаде максимално добри условия за работа в екип. В сферата на технологиите всичко се случва и променя толкова бързо, че само чрез работа в екип може да се развият и използват ефективно съответните ключови тесни технологични компетенции.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Минал съм през много предизвикателства през тези години – реструктурирания, понижение, агресивна работна среда, микромениджмънт или липса на мениджмънт. От всички тях научих, че когато си „във филма“ всичко ти изглежда по-страшно и по-сложно, че може да нямаш полезен ход или изход от ситуациите. Истината в 99,9% от случаите, особено за младите специалисти, днес е, че винаги има, и то много различни опции във всяка ситуация и ако имаш ясен и добре структуриран дългосрочен план, всяко препятствие по пътя може да е преодоляно.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  ИТ индустрията в България преминава през много важна трансформация, при която се появяват все повече, по-големи и по-успешни компании, които имат собствен глобален продукт за сметка на компаниите, които са фокусирани върху аутсорсинг. Това е изключителна възможност да развием толкова много ключови компетенции в хиляди кадри, които след това ще могат да стартират и надстроят на местна почва все по-големи успехи!

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 58 минути
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво
  преди 1 час
  836 компании получават 85 млн. лв. за енергийна ефективност
  Става дума за сключени по процедура „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ договори по ОПИК 2014-2020 г.
  преди 2 часа
  Интерконекторът с Гърция стартира успешно търговска експлоатация
  Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие в София
  преди 3 часа
  7 партии влизат в новия парламент
  При 99% обработени протоколи
  преди 3 часа
  179 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 259 948