вторник, 03 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7710 прочитания

  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber

  Какво е учил, каква е била първата му работа и как е стигнал до настоящата си позиция, раказва старши директор „Развитие топ държави“ в компанията Атанас Райков
  23 февруари 2022, 14:48 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "ИТ лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Вижте какво сподели Атанас Райков – старши директор „Развитие топ държави“ в Rakuten Viber.

  Атанас, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм както икономическа специалност – „Бизнес администрация” в СУ, така и техническа в НБУ – „Мениджмънт в телекомуникациите”. Завършил съм специализации и курсове към Джорджтаунския университет, Университета в Тенеси, Харвард онлайн и други. Най-ценната част от моето образование безспорно са трансферируемите предмети и знания като – анализ на данни и статистика, бизнес преговори/NLP, ситуационно лидерство и разрешаване на конфликти, управление на времето и приоритизация. Повечето от тесните специалности в днешно време остаряват много бързо като материя спрямо практиката, дори и в случаите, когато се учи най-новото и на най-високо ниво.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Не мисля, че бих променил избора си в исторически план, но ако трябваше днес да избирам в новата ситуация, бих предпочел специалност с максимално голямо приложение и релевантност за дигиталната и технологична индустрия на следващите 10 години – блокчейн, изкуствен интелект, финтех услуги, видео съдържание в xR контекст, гейминг, роботика, зелена трансформация. И тъй като не всеки може(и трябва) да стане инженер, то бих избрал подход към тези области, който да използва моите предпочитания и силни страни.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Започнах като стажант „Маркетинг комуникации“ в екипа, който пусна през 2005 година третия телеком в България. Беше много вълнуващо, супердинамично и се учех с такова бързо темпо, че след първата година си мислех, че са минали поне две или три.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Имам много такива – от самото начало през някои от големите и най-вече поучителни неуспехи, през трудните моменти, които тестват способностите и характера ни. Смятам, че моментите на трудности, включително и тези, които са били в работа по много успешен в крайна сметка проект, са много по-ценни от моментите, когато всичко е минало по план и си имал късмета да си на правилното място в правилното време с правилния продукт. Например в кариерата си съм бил понижаван веднъж. Основната причина беше, че не бях достатъчно инициативен, за да поискам повече работа и нови предизвикателства, и след определено време на комфортен (тогава) застой научих горчив урок. Повече никога след него не съм губил инициативата и не съм стоял на едно място. Това е скъп и ценен спомен, който разказвам на много млади хора, защото е изключително полезен и поучителен.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Случайно се срещнах с оригиналния екип на Viber и се харесахме. Бях на подходящото място в подходящото време. От компанията вече се бяха насочили към откриване на офис в ЦИЕ, като бяха анализирали високия брой и голямата активност на потребителите в тази част на света. Щастлив съм, че през 2015 година отворихме офиса, който да развива активностите и потребителската база на Viber за региона именно в България, с което и страната ни стана още по-забележима на картата на световната тех индустрия.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Днес моята роля е да надградя огромната популярност, която има Viber по цял свят, като основно се фокусирам върху стратегическите партньорства, маркетинг и PR инициативи. Разбира се, ще отделя и голямо внимание на качественото местно съдържание, както и на ключовите услуги. За нас във Viber потребителите са на първо място, така че ще насочвам усилията си именно към тях.

  Какво Ви мотивира?
  Прекрасният екип, с който имам късмета да работя, мисията ни да предлагаме сигурна, безопасна и защитаваща личното пространство и данни на нашите потребители комуникационна платформа и най-важният факт – че във всяка една секунда толкова много хора разчитат на нашите услуги и чрез това можем да направим живота им малко по-лесен и приятен.

  С какво не бихте направили компромис?
  С моите лични и професионални принципи. Затова и се чувствам голям щастливец – че компанията, за която работя напълно ги припокрива и дори ми дава възможност да ги поддържам и да се боря за тях.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Ние имаме невероятен екип. Общото между всички тях е, че са изключително инициативни, динамични, любознателни, бързо се учат, мигновено се адаптират към промените в средата и се възползват от новите възможности. Но дори всички тези качества накуп не могат да превърнат някого в успешен кандидат, ако не е открит, принципен и честен със себе си, колегите си, нашите външни партньори и клиенти.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Трябва да е изключително аналитичен, да може бързо да идентифицира и развива постоянно топ талантите, както и да може да създаде максимално добри условия за работа в екип. В сферата на технологиите всичко се случва и променя толкова бързо, че само чрез работа в екип може да се развият и използват ефективно съответните ключови тесни технологични компетенции.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Минал съм през много предизвикателства през тези години – реструктурирания, понижение, агресивна работна среда, микромениджмънт или липса на мениджмънт. От всички тях научих, че когато си „във филма“ всичко ти изглежда по-страшно и по-сложно, че може да нямаш полезен ход или изход от ситуациите. Истината в 99,9% от случаите, особено за младите специалисти, днес е, че винаги има, и то много различни опции във всяка ситуация и ако имаш ясен и добре структуриран дългосрочен план, всяко препятствие по пътя може да е преодоляно.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  ИТ индустрията в България преминава през много важна трансформация, при която се появяват все повече, по-големи и по-успешни компании, които имат собствен глобален продукт за сметка на компаниите, които са фокусирани върху аутсорсинг. Това е изключителна възможност да развием толкова много ключови компетенции в хиляди кадри, които след това ще могат да стартират и надстроят на местна почва все по-големи успехи!

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 9 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 9 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 10 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 10 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 14 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания