четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1945 прочитания

    7 неща, типични за софтуерния пазар във Варна

    Спецификите и потенциала на сектора коментира Ивайло Христов - HR Мениджър във варненския офис на глобалната софтуерна компания DataArt
    18 септември 2023, 09:23 a+ a- a

    Ивайло Христов - HR Мениджър във варненския офис на DataArt. Снимка: DataArt

    През последните години Варна все повече се затвърждава като ИТ дестинация, което се превръща в причина софтуерните компании да проявяват интерес към отваряне на офиси там. Какво обаче е типично за морската ни столица от гледна точка на софтуерния бранш, какви са спецификите в сравнение със София и какъв е потенциалът на града? Ивайло Христов - HR Мениджър във варненския офис на софтуерната компания DataArt, споделя своя опит по темата.

    1. Варна се развива динамично като аутсорсинг дестинация

    Факт е, че COVID-19 промени пазара на труда и все повече глобални компании започнаха да наемат хора за изцяло дистанционна работа. Именно това отвори доста възможности и за Варна да се развива като аутсорсинг дестинация и се превърна в повод немалко компании да инвестират в офис пространства в града с цел сплотяване на хората в екипа. Знанието, което аутсорсинг компаниите вливат във Варна, е важно за развитието на местната ИТ екосистема. Това отваря вратите към създаване на нови ИТ общности, към обмяна на знания и опит и се превръща в мотив все повече млади хора, живеещи във Варна, да се насочват към софтуерния бранш.

    2. Много руски и украински софтуерни специалисти избират Варна

    Войната в Украйна също повлия на развитието на Варна като ИТ дестинация. Много хора, напуснали домовете си заради войната, идват от морски градове като Одеса например, поради което търсят нещо сходно и познато. В града има силна и многобройна общност от хора както от Украйна, така и от Русия. Много от тях са професионалисти с дългогодишен опит и това допринася сериозно за повишаване на конкуренцията и за достъпа до висококвалифицирани кадри от страна на компаниите в бранша. 

    Нашият екип в DataArt Варна например е изграден от българи, украинци и руснаци, които работят успешно на едно място и считат морската ни столица за град, в който се чувстват добре. До момента сме помогнали с релокацията на близо 50 колеги от засегнатите страни, които са потърсили по-сигурно място за себе си и семействата си. Този повишен брой на софтуерни специалисти, релокиращи се във Варна, се превръща в причина все повече компании да търсят начин да инвестират във физически офиси.

    Част от варненския екип на DataArt. Снимка: DataArt

    3. Офис пространствата с добра инфраструктура все още са недостатъчно

    Въпреки че търсенето на софтуерни специалисти във Варна расте, за момента тенденцията е модерните бизнес сгради и офис пространства със съответната инфраструктура около тях да са недостатъчно, особено в сравнение със София, където подобно предлагане е доста по-високо. 

    От друга страна компаниите търсят гъвкавост - краткосрочно наемане, напълно оборудвани офиси, възможност за разширяване, в случай, че броят на хората в екипа се увеличи. В известен смисъл краткосрочното наемане е по-типично за Варна в сравнение със София, тъй като много от компаниите проверяват как ще се развие екипът им в града, за да прибегнат до следваща крачка – инвестиция в по-голям офис и дългосрочно наемане.

    Пазарът на coworking на локално ниво тепърва се развива. На повечето места в града преобладават възможностите за наемане на индивидуално бюро в coworking пространство. Към момента възможностите за наемане на самостоятелни офиси, подходящи за малки и средни екипи, са ограничени.

    4. Университетите в града имат добри ИТ специалности

    Това, което прави Варна град с потенциал по отношение на ИТ сектора като цяло и софтуерния бранш в частност, са петте университета, в които се изучават специалности в областта на информационните технологии. Това са Икономически университет Варна, Технически университет Варна, ВВМУ “Никола Й. Вапцаров”, ВСУ “Черноризец Храбър” и Варненско Училище по Мениджмънт.

    През 2022 г. беше създаден и Дълбоко технологичен иновационен порт Варна към Икономическия университет във Варна. Основната цел на инициативата е да превърне града в притегателен център за създаване и внедряване на дълбоко технологични иновации, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развитие на региона.

    Друга полезна инициатива в града е Creative Code към ТУ Варна, представляваща студентски клуб с цел подпомогне личностното, професионалното и кариерното развитие на студентите и докторантите, които имат интереси в сферите на информационните технологии, програмирането, изкуствения интелект и IoT..

    Като добавим към това и факта, че Математическата гимназия в града е една от най-добрите математически гимназии и училища като цяло в България, това със сигурност прави Варна град със сериозен потенциал.

    Част от варненския екип на DataArt. Снимка: DataArt

    5. По-ниско текучество в сравнение със София

    Конкуренцията по отношение на наемането на софтуерни специалисти във Варна все още не е толкова голяма, колкото е в София, което поддържа пазара на таланти по-спокоен. Хората, които се чувстват добре, не търсят активно нова работа и по-рядко проявяват интерес към нови възможности.  

    Senior хората са по-малко склонни да сменят работата си често и остават в текущата си компания, в голяма част от случаите - за над 3 години. Въпреки възможностите за изцяло дистанционна работа, много ИТ специалисти предпочитат компании, които имат офис в града. Това им вдъхва допълнителна сигурност и им предоставя възможност да прекарват време с колеги на живо.

    Приоритет за много от местните ИТ хора са възможностите за развитие и придобиване на нови знания и умения. Това дава предимство на компаниите, които поставят хората си и тяхното развитие като свой приоритет и имат ясно структурирани политики и програми за подпомагане на тяхното професионално израстване. 

    6. Технологичните общности не са много, но се развиват

    Все още технологичните общности във Варна не могат да се сравнят с броя и нивото на тези в София, но определено през последните години се наблюдава развитие в тази посока. ИКТ Клъстер Варна е може би най-активната организация в града, обединяваща представители на бизнеса и образованието. Мисията на клъстера е да изгражда таланти и да създава за тях възможности в региона.

    ВарнаЛаб е една от първите активни ИТ общности в града. Основан преди повече от 12 години, Лаб-ът и до ден днешен е предпочитано място за сбирки на хората със страст към компютрите, машините, технологиите, науката и цифровите или електронните изкуства.   

    ВарнаКонф също събира местната ИТ общност веднъж в годината като част от националния IT Tour. Конференцията дава сцена на много местни специалисти да разкажат за новостите в тяхната технологична сфера. Чрез нея хората се срещат с бивши колеги, създават нови контакти и обменят опит знания.

    Две от coworking пространствата в града - Switch и Innovator - също организират различни събития, които целят да съберат местната ИТ общност. 

    Много от компаниите активно си  си партнират с всяка от отделните общности по различни направления. Ние от DataArt също сме се фокусирали върху това и се стараем да подкрепяме всяка полезна инициатива за развитието на ИТ общността във Варна, както и самите ние да организираме събития на локално ниво.

    7. Заплащането на разработчиците е конкурентно на другите градове

    Що се отнася до заплащането, за голяма част от ИТ позициите то е конкурентно на останалите градове, в това число и София. Подобна тенденция до голяма степен се дължи и на пандемията, тъй като възможностите за дистанционна работа доста изравниха финансовите условия в различните региони.

    Разликата със София идва основно от факта, че там има повече хора на ръководни позиция и с по-специфичен опит. Освен това в Столицата са ситуирани основните офиси за България на повечето международни компании, много от които - продуктови, а Варна към момента се затвърждава по-скоро като аутсорсинг дестинация. 

    Вижте по какви проекти работи DataArt

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 15 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 17 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично