понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  632 прочитания

  Сам Алтман вече е част от Microsoft

  Към технологичния гигант се присъединява и Грег Брокман, както и други бивши служители на OpenAI
  21 ноември 2023, 11:36 a+ a- a

  Снимка: Microsoft

  Когато бордът на OpenAI изгони съоснователя Сам Алтман в петък (17 ноември) – по-малко от 11 дни след първата конференция за разработчици на компанията – шефът на Microsoft Сатя Надела очевидно е бил „побеснял“ и „заслепен“. И все пак, софтуерният гигант, който наля милиарди долари в OpenAI, не желаеше и не можеше да прекъсне внезапно връзките си с команията на фона на разместванията в ръководството, отбелязва Quartz.
  Microsoft е „отдадена на партньорството си с OpenAI“, заяви главният изпълнителен директор на компанията-майка Сатя Надела в X и LinkedIn късно в неделя (19 ноември).


  Успехът на символичния вот на доверие обаче беше истинската голяма новина в публикацията на Надела: „Сам Алтман и Грег Брокман, заедно с колеги, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов изследователски екип за напреднал AI. Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им предоставим ресурсите, необходими за техния успех.“ В отговор Алтман написа: „Мисията продължава“.

  Междувременно повече от 500 служители на OpenAI призовават борда да подаде оставка в резултат на отстраняването на Алтман, като казват, че ако не се предприемат действия незабавно, те могат да напуснат работа.

  Бордът на OpenAI отстрани съоснователя Сам Алтман в петък (17 ноември). Скоро след това Грег Брокман, съосновател заедно с Алтман, който беше отстранен като председател на борда, но му беше позволено да запази позицията си на президент, напусна. Оттогава фирмата вече е сменила двама временни изпълнителни директори.


  Попарвайки надеждите на хората, обединяващи се да върнат Алтман, Иля Сутскевер – главният изследовател на компанията, който пръв съобщи новината на Алтман – написа бележка до служителите, в която се казва, че уволнението не се отменя. Главният технологичен директор Мира Мурати беше назначена да държи крепостта, но тя не издържа дори уикенда, преди бившият шеф на Twitch Емет Шиър да влезе на нейно място, както за първи път беше съобщено от The Information. (OpenAI все още не е потвърдил назначаването на Шиър.)

  Бордът на OpenAI се състои от AI скептици, които се сблъскаха с Алтман по отношение бързото комерсиализиране на технологията. Сутскевер, който стартира нов екип за „суперподравняване“ в OpenAI през юни с 20% от ресурсите на компанията, е сред тях. При отстраняването на Алтман бордът твърди, че е загубил доверие, защото той не е бил „откровен в комуникациите си“. Възгледите на Емет Шиър са много по-близки до тези на борда, пише още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%