понеделник, 06 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  305 прочитания

  СЗО: САЩ може да са следващия „епицентър на вируса“

  Сенатът одобри спасителен пакет за икономиката на стойност $2 трилиона
  25 март 2020, 09:38 a+ a- a

  Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че САЩ може да се окаже следващия „епицентър на вируса“, предаде „Ройтерс“. 

  За последните 24 часа 85% от новите случаи в глобален мащаб са в Европа и САЩ, като от тях около 40% са в САЩ. От понеделник (23 март) коронавирусът е инфектирал повече от 42 000 души в САЩ, а починалите са най-малко 559.

  Маргарет Харис, говорител на СЗО заяви, че броят на заболелите в САЩ се е увеличил много. В отговор на журналистически въпрос дали страната може да се превърне в следващата гореща точка на заболяването тя казва: „Наблюдаваме много голямо увеличение на случаите в САЩ, така че страната има този потенциал“.

  Междувременно администрацията на президента Тръмп и Сенатът постигнаха съгласие и приеха спасителен план на стойност $2 трилиона, който има за цел да подпомогне страдащата от коронавируса американска икономика. Президентската администрация и Сенатът водиха преговори в продължение на няколко дни и в крайна сметка приеха най-скъпия и широкообхватен спасителен план в историята на Конгреса, коментира CNN.

  Всички подробности по спасителния план все още не са известни, но стана ясно, че $250 милиарда ще бъдат отпуснати за директни плащания на индивиди и семейства, $350 млрд. за кредити за малкия бизнес, $250 млрд. за плащане на обезщетения за безработица и $500 милиарда за заеми за компании, изпитващи трудности.

  Планът ще осигури огромна финансова помощ на икономиката, която пострада тежко от разпространението на коронавируса, както и провизии за пострадалите американски работници и семейства. Планът ще подпомогне малкия бизнес и големите индустрии, включително авиолиниите.

  Според спасителния план хора, които получават брутна годишна заплата в размер на $75 000 или по-малко, ще получават директни плащания в размер на $1200 за всеки, двойките, сключили брак, които получават до $150 000 (общ брутен доход), ще получат $2400 и допълнително по $500 за всяко дете. Плащанията ще намаляват спрямо големината на заплатата и няма да важат за хора с брутни заплати в размер на $99 000 за индивиди и $198 000 за двойки без деца.

  Предвиждат се и $130 милиарда за болници, които са поели „голям удар“ от новия вирус, както и $150 милиарда за местната власт, която страда от липса на средства заради мерките, взети във връзка с коронавируса.

  Освен това Администрацията за малкия бизнес (Small business Administration – SBA) ще бъде гарант за заеми в общ размер на до $10 милиарда за малки бизнеси, за да е сигурно, че те ще продължат да плащат заплати и да изплащат кредитите си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  Увеличава се броят на асимптоматичните инфектирани в Китай
  Броят на инфектираните е спаднал драстично в сравнение с пика на коронавируса, но страната продължава да отчита нови болни всеки ден
  преди 39 минути
  Германия премахна някои от ограниченията по границите си
  Страната позволи на берачи на реколта да влязат в страната по време на кризата с коронавирус
  преди 46 минути
  преди 54 минути
  Потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 541
  Жертвите на заболяването в страната са вече 21
  преди 1 час
  преди 16 часа