вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7097 прочитания

  Кризата в еврозоната като война между поколенията

  Как нашите родители ни превърнаха в заложници на дълговете си, анализира германското списание Spiegel
  08 август 2012, 16:12 a+ a- a

  Граждани срещу банки, север срещу юг, ръководители срещу подчинени...Един от най-големите конфликти в засегнатите от дълговата криза в Европа страни обаче се премълчава, а именно - че възрастните живеят на гърба на младите, посочва в свой коментар германското списание Spiegel.

  Младите са основните губещи от кризата, защото те се превръщат в заложници на дълговете на своите родители, отбелязва изданието. Затова кризата в еврозоната до голяма степен може да се разглежда и като конфликт между поколенията.

  Той е особено видим в Южна Европа, подчертава Spiegel. Там солидарността между поколенията (измерена чрез размера на скритите задължения и пенсионната тежест) е най-ниска, показва съответно проучване на фондация Bertelsmann през 2011. Сред 31 развити страни, участвали в изследването, Гърция заема последно място по този показател. Италия, Португалия и Испания също са сред последните страни в класацията.

  Spiegel очертава три основни тенденции, които свидетелстват за несправедливото разпределение на ресурси и възможности за развитие:

  • Кризата на пазара на труда засяга основно младите хора. В Гърция и Испания почти всеки втори под 25 години е безработен, което е двойно повече в сравнение с по-възрастните. В много части на Южна Италия младежката безработица също надхвърля 50%.

  • Причина за това положение са съществуващите различия при трудовите правоотношения. По-възрастните испанци и италианци например се радват на по-сериозна закрила от уволнение. За сравнение всеки втори млад италианец е нает на срочен договор, а в Испания с подобни договори работят над 60% от младежите.

  • Тежестта и рисковете от спасяването на закъсалите страни – членки на еврозоната отново носят предимно младежите. Растящите държавни дългове се финансират с кредити, които младите хора трябва да изплащат.

  Spiegel счита, че за да се излезе от кризата, трябва да се реформира системата, като се преосмислят привилегиите за по-възрастното поколение, за чийто охолен живот в миналото плащат младежите днес.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис