сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7114 прочитания

    Кризата в еврозоната като война между поколенията

    Как нашите родители ни превърнаха в заложници на дълговете си, анализира германското списание Spiegel
    08 август 2012, 16:12 a+ a- a

    Граждани срещу банки, север срещу юг, ръководители срещу подчинени...Един от най-големите конфликти в засегнатите от дълговата криза в Европа страни обаче се премълчава, а именно - че възрастните живеят на гърба на младите, посочва в свой коментар германското списание Spiegel.

    Младите са основните губещи от кризата, защото те се превръщат в заложници на дълговете на своите родители, отбелязва изданието. Затова кризата в еврозоната до голяма степен може да се разглежда и като конфликт между поколенията.

    Той е особено видим в Южна Европа, подчертава Spiegel. Там солидарността между поколенията (измерена чрез размера на скритите задължения и пенсионната тежест) е най-ниска, показва съответно проучване на фондация Bertelsmann през 2011. Сред 31 развити страни, участвали в изследването, Гърция заема последно място по този показател. Италия, Португалия и Испания също са сред последните страни в класацията.

    Spiegel очертава три основни тенденции, които свидетелстват за несправедливото разпределение на ресурси и възможности за развитие:

    • Кризата на пазара на труда засяга основно младите хора. В Гърция и Испания почти всеки втори под 25 години е безработен, което е двойно повече в сравнение с по-възрастните. В много части на Южна Италия младежката безработица също надхвърля 50%.

    • Причина за това положение са съществуващите различия при трудовите правоотношения. По-възрастните испанци и италианци например се радват на по-сериозна закрила от уволнение. За сравнение всеки втори млад италианец е нает на срочен договор, а в Испания с подобни договори работят над 60% от младежите.

    • Тежестта и рисковете от спасяването на закъсалите страни – членки на еврозоната отново носят предимно младежите. Растящите държавни дългове се финансират с кредити, които младите хора трябва да изплащат.

    Spiegel счита, че за да се излезе от кризата, трябва да се реформира системата, като се преосмислят привилегиите за по-възрастното поколение, за чийто охолен живот в миналото плащат младежите днес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 16 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 18 часа
    преди 23 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 24 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 1 ден
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26