вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8630 прочитания

  „Изгубеното поколение” на Европа струва над 150 млрд. евро на година

  България е загубила между 3.3% от БВП от незаетите младежи, сочи ново изследване
  22 октомври 2012, 11:24 a+ a- a

  153 милиарда евро на година струва на страните от ЕС „изгубеното поколение” от 14 милиона безработни младежи. Това е 1.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Евросъюза, сочи проучване на младежката безработица на Стария континент, изготвено от европейската изследователска агенция Eurofound, цитирано от Guardian.

  От доклада става ясно, че младежите на възраст между 15 и 29 години в Европа, които не са заети, не са в процес на образование и не се обучават, или т.нар. NEET (not in employment, education or training) са достигнали рекорден брой. Те струват на страните в ЕС по 3 милиарда евро седмично в резултат на загубата на производителност и социалните разходи.

  „Последиците от изгубеното поколение не са само икономически. Те са и социални, като има риск младежите да се откажат от демократичното си участие в обществото”, предупреждават авторите на проучването.

  Броят на заетите младежи в 26 от страните-членки на ЕС е рекордно нисък. Освен това заетите работят по-малко часове и имат несигурни работни места. Миналата година 42% от работещите млади европейци са били временно заети. 30% или близо 6 милиона младежи пък са работили почасово.

  След кризата през 2008 се наблюдава рязко нарастване на разходите, свързани с младите хора, принадлежащи към групата NEET, посочват от Eurofound. Най-много незаетите младежи струват на Италия - 32.6 милиарда евро годишно. Следват Франция – 22 милиарда евро, и Великобритания – 18 милиарда евро.

  Данните сочат, че България е една от страните в ЕС с най-голям дял NEET. Незаетите и необучаващи се младежи у нас на възраст между 15-29 години са 24.6% при 22.7% в Италия и 21.1% в Испания.

  Заради младежката безработица България е загубила 3.3% от БВП, става ясно от доклада. Подобни загуби е понесла само Гърция сред останалите страни от ЕС.

  Вижте инфогарфика:

  От Eurofound предупреждават още, че оценката за общите разходи на ЕС, свързани с растящия брой на NEET, са „твърде консервативни”, тъй като тя не отчита допълнителните разходи за престъпност и здравеопазване или вероятния дългосрочен ефект от безработицата.

  По-рано Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че нарастващото политическо разочарование сред младежите в Европа може да достигне нива, подобни на тези, разпалили Арабската пролет.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година