петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    968 прочитания

    Приети бяха глобални правила за криптовалутите

    Съветът за финансова стабилност на Г-20 публикува нови препоръки
    17 юли 2023, 16:20 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Глобално договорени правила не оставят на крипто фирмите друг избор, освен да въведат основни предпазни мерки, за да предотвратят сривове от ранга на FTX, и други крипто жертви, съобщи Съветът за финансова стабилност (СФС) на Г-20.

    СФС публикува окончателните препоръки, поискани от Г-20, относно надзорните фирми, които търгуват с криптоактиви като биткойн. Регулаторът преразгледа и своите съществуващи препоръки за стабилни монети (stablecoins) в светлината на отпадането на TerraUSD/Luna.

    И двете регулации заемат универсални предпазни мерки от традиционните финанси, преди секторът да нарасне толкова, че да представлява заплаха за финансовата стабилност, като се фокусира върху стабилно управление за избягване на конфликти на интереси и правилно управление на риска и оповестяване, за да се гарантира, че парите на клиентите са отделени от паричните средства на компанията.

    „Както показаха неотдавнашните събития, ако връзките с традиционното финансиране растат допълнително, разпространението от пазарите на криптоактиви към по-широката финансова система може да се увеличи“, каза СФС.

    Колапсът на FTX през ноември 2022 г. подчерта уязвимостите на крипто фирмите и СФС каза, че всички страни трябва да прилагат препоръките, дори тези, които не са членове на надзорния орган. FTX беше базиран на Бахамските острови и не е член на СФС.

    „Следователно играчите на криптоактиви трябва да спрат да работят извън регулаторния периметър или в неспазване на съществуващите правила“, каза генералният секретар на СФС Джон Шиндлер, цитиран от „Ройтерс“.

    „Тези играчи вече не могат да твърдят, че липсва регулаторна яснота, тъй като нашата рамка изяснява стандартите, които трябва да се прилагат.“, каза Шиндлер.

    Биткойнът достигна 13-месечен връх, докато секторът се възстановява от миналогодишното поражение, подкрепено от забележителната юридическа победа на Ripple Labs Inc в четвъртък, която оспори регулаторите относно това до каква степен закона за ценните книжа на САЩможе да регулира токените.

    Европейският съюз вече одобри първия в света всеобхватен набор от правила за пазарите на криптоактиви, но минималните стандарти за „глобална базова линия“ на СФС са предназначени да улеснят юрисдикциите, които искат да отидат по-далеч.

    Очаква се нормите на СФС да станат по-подробни чрез допълнителни мерки от глобалните наблюдатели на банките и ценните книжа Базелския комитет и IOSCO. През май IOSCO предложи първия глобален подход за регулиране на ежедневните операции на крипто пазара.

    СФС ще провери как неговите членове, които се ангажират да прилагат договорените норми, ще ги въвеждат до края на 2025 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 3 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 3 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 6 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 7 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ