петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    869 прочитания

    ОИСР актуализира международните стандарти за автоматичен обмен на данъчна информация

    Те вече включват реквизити за криптоактиви
    13 юни 2023, 14:29 a+ a- a

    Снимка: iStock

    На 8 юни, по време на годишната министерска среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), министрите одобриха актуализация на международните стандарти за автоматичен обмен на информация по данъчни въпроси.

    Приемането на Стандарта за автоматичен обмен на информация за финансови сметки по данъчни въпроси през 2014 г. беше ключов момент за подобряване на данъчната прозрачност и борбата с укриването на данъци в световен мащаб. Оттогава юрисдикциите и финансовите институции успешно внедриха този стандарт по целия свят, припомнят от ОИСР.

    Новопреработените международни стандарти са резултат от цялостен преглед на Общия стандарт за отчитане, извършен от страните от ОИСР и Г-20 в консултация със съответните заинтересовани страни и обхващат няколко важни актуализации и допълнения за справяне с възникващите предизвикателства в променящата се данъчна среда. Ключовите елементи на това издание включват:

    1. Рамка за отчитане на криптоактиви (Crypto-Asset Reporting Framework или CARF): CARF е разработена, за да улесни автоматичния обмен на данъчна информация за криптоактиви, предоставяйки стабилна рамка на юрисдикциите за ефективно събиране и споделяне на тези критични данни. С бързия растеж на пазара на криптоактиви стана изключително важно да се гарантира, че печалбите в глобалната данъчна прозрачност не са постепенно ерозирани.

    2. Изменения на Общия стандарт за отчитане (Common Reporting Standard или CRS): Ревизираният CRS вече включва промени за въвеждане на определени продукти за електронни пари, цифрови валути на централната банка и непреки инвестиции в крипто-активи. Освен това са направени изменения за подобряване на резултатите от докладването, за да се гарантира, че информацията е от максимална полза за данъчните администрации, с цел да извършват своите дейности. Новите стандарти също така въвеждат изключение за истински организации с нестопанска цел.

    Ревизираните стандарти ще допринесат значително за поддържането и разширяването на напредъка, постигнат в глобалната данъчна прозрачност. Чрез препоръката, приета миналата седмица, членовете на ОИСР се съгласиха бързо да приложат новопреработените стандарти на реципрочна основа, призоваха всички други юрисдикции да последват примера и поканиха Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели да наблюдава тяхното прилагане от всички релевантни юрисдикции.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ
    преди 1 час
    dm България отчита ръст от 170% на онлайн поръчките
    Близо 400 000 българи са изтеглили приложението за пазаруване Моят dm
    преди 1 час
    Банката на Англия остави лихвите непроменени
    И направи още една стъпка в посока намаляването им на следващото си заседание през юни
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва