сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    628 прочитания

    Moody's понижи перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ

    Fitch и S&P Global вече понижиха своите оценки на рейтинга на най-голямата световна икономика
    16 ноември 2023, 08:52 a+ a- a

    Снимка: Федерален резерв

    Международната рейтингова агенция Moody's понижи перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ, увеличавайки шансовете за понижаване на единствения останал най-висок рейтинг на страната от третия основен оценител, отбелязва „Ройтерс“.

    Това се случва месеца след подобно понижение от Fitch и се позовава на големи фискални дефицити и спад в достъпността на дълга. Ето позицията на водещите рейтингови агенции в оценката им за кредитоспособността на САЩ:
    Moody's
    Агенцията промени перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ на „отрицателна“ от „стабилна“, след като федералните разходи и политическата поляризация се превърнаха в голямо безпокойство за инвеститорите.
    Продължаващата „политическа поляризация в Конгреса повишава риска законодателите да не могат да постигнат консенсус относно фискален план за забавяне на спада в достъпността на дълга“, казва Moody's. Агенцията обаче потвърди своя дългосрочен емитент и старши необезпечени рейтинги на "Aaa" – най-високата оценка на кредитоспособността, цитирайки кредитната и икономическа сила на САЩ.

    Fitch
    Fitch понижи най-високия кредитен рейтинг на правителството на САЩ през август, позовавайки се на влошаване на фискалната политика през следващите три години и повтарящи се преговори за тавана на дълга, които заплашват способността на правителството да плаща сметките си.
    Агенцията отбеляза възможността за понижаване на рейтинга първо през май месец и запази позиция си през юни след разрешаването на кризата с тавана на дълга, заявявайки, че възнамерява да финализира прегледа през третото тримесечие на тази година.

    S&P Global
    Агенцията има втория най-висок рейтинг за страната от 2011 г., когато предприе смело решение да намали рейтинга на САЩ до "AA-плюс" от най-високия си "AAA", въпреки че фалит беше предотвратен на косъм.
    Агенцията посочи засилената политическа поляризация и недостатъчните стъпки за коригиране на фискалната перспектива на нацията за своето решение.

    DBRS Morningstar
    През юли DBRS Morningstar потвърди кредитния рейтинг САЩ на "AAA", най-високото ниво, след проточени преговори за повишаване тавана на дълга, които го принудиха да преразгледа рейтингите за понижаване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 8 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 9 часа
    преди 10 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 11 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично