понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1552 прочитания

    TSMC спечели $6,6 млрд. субсидия за фабриката си в Аризона

    Тайванската компания ще инвестира $ 65 млрд. в общо 3 завода в щата
    12 април 2024, 08:30 a+ a- a

    Снимка: TSMC

    Министерството на търговията на САЩ съобщи, че ще предостави на американското звено на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) субсидия от $6,6 млрд. за усъвършенствано производство на чипове във Финикс, Аризона и до $5 млрд. в държавни заеми с ниски разходи.

    TSMC се съгласи да разшири планираната си инвестиция с $25 млрд. до $65 млрд. и да добави трета фабрика в Аризона до 2030 г., съобщиха от Министерството на търговията при обявяване на предварителната награда. Тайванската компания ще произвежда най-модерната в света 2-нанометрова технология във втората си фабрика в Аризона, която се очаква да започне производство през 2028 г., съобщиха от министерството.

    TSMC, най-големият договорен производител на чипове в света и основен доставчик на Apple и Nvidia, по-рано обяви плановете си да инвестира $40 млрд. в Аризона, припомня „Ройтерс“. TSMC очаква да започне производство в голям обем в първата си фабрика в САЩ до първата половина на 2025 г.

    Инвестицията от над $65 млрд. от TSMC е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в напълно нов проект в историята на САЩ, казаха от министерството.

    През 2022 г. Конгресът одобри Закона за чиповете и науката за увеличаване на вътрешното производство на чипове с $52,7 млрд. субсидии за изследвания и производство. Законодателите също така одобриха $75 млрд. за държавни заеми.

    TSMC Arizona също така се ангажира да подкрепи развитието на усъвършенствани възможности за опаковане чрез партньори в САЩ, за да позволи на клиентите да купуват усъвършенствани чипове, които са произведени изцяло на територията на САЩ, каза отделът, добавяйки, че 70% от клиентите на TSMC са американски компании.

    Министерството на търговията очаква проектите да създадат 6000 директни работни места в производството и 20 000 работни места в строителството. Институцията каза, че 14 директни доставчици на TSMC планират да построят или разширят заводи в САЩ.

    При пълен капацитет трите фабрики на TSMC в Аризона ще произвеждат десетки милиони водещи чипове за 5G/6G смартфони, автономни превозни средства и сървъри на AI центрове за данни, твърди министерството.

    В отделно изявление TSMC съобщи, че нейните фабрики в Аризона се стремят да постигнат 90% степен на рециклиране на вода, добавяйки, че компанията е започнала фазата на проектиране и изграждане на инсталация за регенерация на вода с цел постигане на „почти нулево изхвърляне на течности“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 7 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 8 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 10 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата