събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3506 прочитания

    Най-полезните обучения: Йордан Кънчев от Infosystems за Professional in Business Analysis Preparation Training на ITCE

    Курсът разгледа задълбочено ролята на бизнес анализатора и контекста, в който работим, казва Йордан
    20 февруари 2024, 14:57 a+ a- a

    Йордан Кънчев – Ръководител отдел „Бизнес анализ” в Infosystems International. Снимка:  Infosystems

    В новата рубрика на Economy.bg „Най-полезните обучения“ професионалисти от различни области споделят своите лични впечатления от обучения, курсове, видео поредици, презентации и т.н., които са преминали или гледали наскоро. Как са ги избрали, с какво са им били полезни, как са протекли, какви са минусите и плюсовете според тях? 

    Вижте какво препоръчва Йордан Кънчев – Ръководител отдел „Бизнес анализ” в Infosystems International.

    Като човек с над 5 години опит като бизнес анализатор за мен сертификатът Professional in Business Analysis на Project Management Institute беше изключително важен. Сертификатът е признат по цял свят, отваря много врати и е атестат за високо ниво на професионализъм. Изискванията са високи – бакалавърска степен, 36 месеца професионален опит като бизнес анализатор за последните 8 години, както и 35 PDUs.

    Търсейки как да се подготвя за изпита, попаднах на курса BA200 – Professional in Business Analysis Preparation Training на ITCE

    Обученията, които имат за цел да ни подготвят да се явим на подобни нетехнически сертификационни изпити в ИТ, понякога акцентират само върху формата на изпита, въпросите и тактиките за успех. Този курс беше различен. Освен практическите въпроси около техниките за успех на изпита, курсът разгледа задълбочено ролята на бизнес анализатора и контекста, в който работим. Имаше много практически насочени задачи и упражнения около воденето на интервюта с т.нар. стейкхолдъри (заинтересовани страни), разгледахме избора на техники за извличане на изисквания в зависимост от ситуацията и нуждата, моделирането – на бизнес процеси, на системен контекст, на поток на данни и т.н. Работихме по групи и симулирахме реални ситуации, като много важни бяха обратната връзка и препоръките на лектора. Редовно правехме връзка между материала, който разглеждахме, и неговото място в самия изпит. 

    Едно от полезните упражнения по време на 3-дневното обучение за мен беше влизането в ролята на стейкхолдъра, чиито нужди ние, бизнес анализаторите, адресираме. Това ми даде възможност да усетя и разбера как най-добре да подходя към него или нея в различните ситуации. Полезно и доста успокояващо беше да видя, че не съм сам с въпросите, които си задавам, и проблемите, които срещам – и други колеги си блъскат главата със същото. 

    В ежедневната ми работа благодарение на курса имам повече контекст и дълбочина в разбирането на изискванията на стейкхолдърите, повече яснота какво провокира различни ситуации и как да подходя към тях. Резултатите за мен са повече увереност, по-бързо справяне с предизвикателствата и по-голяма ефективност. 

    В крайна сметка от курса излязох не само по-подготвен да се явя на изпита (който успешно издържах), но и с много по-голяма увереност при изпълнение на ежедневните си задачи като бизнес анализатор. Съвсем спокойно можеше и да не се явявам на изпита и пак щях да имам изключителна полза от този курс.

    Вижте още от рубриката НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ОБУЧЕНИЯ

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години