четвъртък, 09 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  24274 прочитания

  Кой е най-дълго живелият човек на планетата?

  Вижте любопитни факти за французойката Жан Калман, доживяла до 122-годишна възраст
  17 февруари 2016, 15:19 a+ a- a

  Знаете ли, че французойката  Жан Калман е записана в Книгата на рекордите Гинес като най-дълго живелия човек на планетата? Тя е родена през 1875 и умира през 1997 на 122 години и 164 дни. До 110-годишна възраст Калман се грижи сама за себе си, след това продължава дните си в старчески дом. Приживе Калман признава, че никога не е била фанатично загрижена за здравето си. Интересното е, че пуши от 21-годишна, но не повече от няколко цигари дневно. Отказва се от лошия навик едва на 117 и то поради причини свързани със старостта.

  Дълголетието си отдава на диета, богата на зехтин (който също втривала и в кожата си), португалско вино и шоколад – много шоколад, близо килограм седмично. Но преди всичко Жан Калман смята, че спокойствието ѝ е главната причина за дългите години живот (в превод от френски Калман (calment) означава спокоен). „Тя е човек, който е имунизиран срещу стрес“, казва за нея Жан-Мари Робин, изследовател по обществено здраве и един от авторите на книга за живота ѝ. „Ако не може да направите нищо, просто не се тревожете“, препоръчва самата Калман.  

  На 21 Жан се омъжва за заможен далечен братовчед, което я освобождава от нуждата да работи, но затова пък води активен начин на живот. Играе тенис, плува, кара велосипед, кънки, свири на пиано, дори ходи на лов с мъжа си...  Съпругът ѝ умира през 1942 на 73. Любопитно е, че Жан продължава да води активен живот до дълбока старост – на 85 се занимава с фехтовка, а стотния си рожден ден прекарва, качена на любимия си велосипед.

  Почти до последния си ден Жан не губи разсъдъка си и чувството си за хумор. Така например в отговор на журналист, който на сбогуване след интервю ѝ казал, че се надява да я види и следващата година, тя отвърнала: „Възможно е, не изглеждате чак толкова зле“. Ще остане запомнена и с думите: „Имам само една бръчка и седя върху нея“. 

  Жан Калман не оставя наследници. От брака си с Фернан Калман има една дъщеря, която умира от пневмония. Единственият ѝ внук умира в автомобилна катастрофа.  

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  САЩ плащат $1,6 млрд. на Novavax, за да ускори създаването на ваксина за коронавирус
  Компанията трябва да произведе 100 млн. дози ваксина до началото на 2021 година
  преди 10 часа
  Uber потвърди, че придобива Postmates
  Сделката е за повече от 2,6 млрд. щатски долара
  преди 11 часа
  Придобиването на Fitbit от Google стана обект на разследване от европейски регулатори
  Над двадесет групи, защитаващи потребители и личната информация поискаха блокиране на сделката
  преди 11 часа
  преди 12 часа
  ЕК: ЕС е изправен пред по-голяма рецесия от очакваната
  Според новата прогноза икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020
  преди 12 часа
  Каква е рецептата за справяне с кризата според софтуерния сектор?
  Повече от половината софтуерни компании оценяват като негативно въздействието на Covid-кризата върху финансовото си състояние