петък, 23 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4108 прочитания

  Немски депутат: Германия печели от българските имигранти

  България никога не е имала национална политика по задържане на квалифицираните кадри в страната, призна вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева
  07 март 2014, 17:47 a+ a- a

  „Все още има изтичане на мозъци от България. Сега основно страната напускат студенти, които получават добри оферти в чужбина и решават да останат”. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева по време на дискусия в София на тема „Модели на миграция в ЕС: Изтичане на мозъци или „миграция по бедност”? Предизвикателства пред България и Германия”, организирана от Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

  „Никога не сме имали национална политика по задържане на мозъците в страната”, призна Бобева.

  Вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева за миграционните процеси в България

  Тя обърна внимание и на изключително динамичните миграционни процеси в страната. „Не знам да има друга страна с такива големи промени в кратък период на имиграционните и емиграционните потоци”, отбеляза вицепремиерът.

  Бобева подчерта и че въпреки сравнително високата безработица, на пазара на труда у нас се забелязват и някои дефицити. Затова се обмислят мерки за връщане на българи, учащи в чужбина, или за привличане на специалисти от неевропейски страни.

  Сред инструментите за връщане на български студенти, учащи в Европа, вицепремиерът посочи възможността за онлайн стажове в министерствата. Тя обяви също, че при посещението й в Берлин германската медийна и издателска група Axel Springer е изразила намерението си да създаде бизнес акселератор в България, в който ще са ангажирани български студенти в чужбина.

  Предизвикателство или предимство са българските имигранти за Германия?

   

   

  В рамките на дискусията евродепутатът и заместник-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Александър Граф Ламбсдорф подчерта, че миграцията допринася за разпределението на човешките ресурси в Европа. По думите му в Германия в момента не се говори за висококвалифицираните кадри от България и Румъния, а дебатът е за „мигрантите по бедност”.

  Подобна беше позицията и на д-р Йоахим Щамп, заместник-председателя на групата на Германската свободна демократическа партия във федералния парламент на провинция Северен Рейн-Вестфалия и говорител по интеграционната политика на групата. „Истината е, че Германия печели много от българските имигранти, но има и „миграция по бедност” особено в градове като Дуисбург и Дортмунд”, отбеляза Щамп.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Заетостта в нощните заведения се намалява наполовина
  В тях на открито и закрито вече ще се допуска по един човек на 2 квадратни метра
  преди 10 часа
  Клиничното проучване на ваксината на AstraZeneca продължава
  Проучванията в Бразилия и Великобритания са възстановени, очаква се скоро това да се случи и в САЩ
  преди 10 часа
  Турски инвеститори в туризма с интерес към СПА и голф индустрията у нас
  Предлагам балканските страни да останем отворени помежду си. Да не се затваряме и въвеждаме карантина, заяви министърът на туризма Марияна Николова пред най-големите туристически сдружения в Турция
  преди 11 часа
  преди 11 часа
  ЕК: Наказателна процедура за България, ако не спре "златните паспорти"
  Тези схеми крият рискове за сигурността, за корупция и за пране на пари, подчерта еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс