сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5473 прочитания

    В Лондон заваляха банкерски глави

    Скандал с манипулиране на лихвите разтърси системата във Великобритания и заплашва да се разрасне по света
    03 юли 2012, 13:27 a+ a- a

    Двама от шефовете на третата най-голяма британска банка Barclays подадоха оставки, четирима брокери в Royal Bank of Scotland са били уволнени и изпълнителният директор се отказа от тазгодишния си бонус; десетки други финансови институции по света са разследвани и е възможно да последват съдбата им. И всичко това създава опасност от срив в доверието в банковата система по света. Особено след като потребителите научат за изчисленията на Financial Times, че това може да е струвало минимум 1 трилион долара за последните десет години и то ако е замесена само една банка...

    За честта на един банкер

    Миналата седмица Barclays беше глобена с общо 453 млн. долара от регулаторните органи в САЩ и Великобритания за манипулиране на междубанковия лихвен процент Libor в периода 2005 – 2009. Libor показва нивата, на които банките си отпускат капитал, но оттам зависят и лихвите, на които те заемат на домакинствата и фирмите. Още през януари изтекли в медиите съобщения между брокери показаха и механизма. И той е прост: инвестиционните банкери са си писали имейли от типа „Ако не е прекалено късно, предстои ми голяма сделка, може ли да свалиш малко процента за едномесечната и тримесечната лихва”, и отговор „Готово, биг бой”. 

    Седмица след началото на скандала изпълнителният директор на Barclays Боб Даймън подаде оставка

    По това време директор на инвестиционното направление на Barclays е Боб Даймън – впоследствие изпълнителен директор на банката. „Нищо не е по-важно за мен от здравата корпоративна култура в Barclays. Извинявам се, че някои хора са действали по начин несъвместим с ценностите ни”, гласеше първото изявление на Даймън преди седмица. Тогава той обяви, че се отказва от бонуса си в размер на 2,7 млн. лири за 2011, но категорично отхвърли исканията за оставка. 

    Междувременно обаче натискът продължи да расте. В понеделник председателят на борда на директорите на на банката Маркус Ейджийс подаде оставка с обяснението, че е негова отговорност да пази репутацията на банката. Оказа се не задълго.  Шест дни след началото на скандала Боб Даймън най-накрая обяви, че се оттегля и то незабавно, с което предаде властта на Ейджиъс и сега той трябва да му намери заместник.

    Край не се вижда

    Във Великобритания на Даймън тепърва му предстоят изслушвания пред различни комисии и разследването е далеч от края си. Във вторник Reuters съобщи, че централната банка Bank of England си е затворила няколко пъти очите при сигнали за нередности при определянето на лихвения процент от 2007 насам. Заедно с това в страната започна дебат за промяна в начина на определяне на Libor. Директорът на финансовия регулатор Трейси Макдърмът пък обяви на пресконференция, че „за съжаление не може да се каже, че случаят с Barclays е изолиран”.

    Скандалът обаче излиза извън Великобритания. Разследвания се водят срещу банки в САЩ, Япония, Канада, Сингапур и Швейцария. Очаква се в съвсем скоро време шотландската Royal Bank of Scotland също да отнесе голяма глоба, след като в неделя медиите съобщиха, че в хода на същото разследване ръководството е уволнило някои от брокерите си.  Анализаторите твърдят, че това ще се случи и с други финансови институции. 

    Историята обаче съвсем не свършва с налагането на санкции. Много е вероятно да завалят поредица от финансови претенции от потенциално ощетени от манипулираните индекси клиенти на банките и инвеститори. От JP Morgan съобщиха, че тези искове ще се точат с години. 

    Дебатът със сигурност ще се пренесе и на световно полическо ниво, защото размерът на Libor влияе на капитали в размер на 350 трилиона долара под формата на потребителски и фирмени кредити, деривати и други финансови инструменти. „Ако една или две банки бъдат признати за виновни за манипулиране на лихвата, да речем в размер от 0,03% в продължение на 10 години, теоретично компенсациите се изчисляват на 1 трилион долара. Или колкото е общо пазарната капитализация на всички банки в общоевропейския индекс FTSE Eurofirst 300”, изчислява Financial Times. В този контекст глобата на Barclays е направо незначителна. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    преди 5 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 6 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 9 часа
    преди 10 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 11 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване