понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3139 прочитания

    Брюксел иска съд за банките

    Финансовите институции трябва да носят наказателна отговорност за манипулации, смята еврокомисарят за вътрешния пазар
    09 юли 2012, 10:51 a+ a- a

    Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние обмисля да предложи по-строги правила за банките в Европейския съюз. След скандала с манипулирането на междубанковия лихвен процент Libor Барние е на мнение, че подобни действя трябва да подлежат на наказателна отговорност, съобщи Financial Times. Причината е, че подправянето на референтни лихви има отражение върху цялата система.  

    Новите правила обаче тепърва трябва да бъдат обсъждани от Eвропейския парламент и националните правителства и според изданието това може да продължи поне една година. 

    Междувременно банковият скандал, започнал преди две седмици с глобата на британската банка Barclays, продължава да се разраства. През уикенда германското списание Spiegel съобщи, че Deutsche Bank също е обект на проверка от американски и европейски финансови регулатори по подозрение, че някои от брокерите й също са участвали в манипулациите на лихвите. Към германската банка, както и към няколко американски, вече имало и подготвени колективни искове от инвеститори, твърди изданието. 

    Скандалът заплашва да въвлече десетина големи международни банки и доведе до дискусия за начина на определяне на Libor. Асоциацията на британските банки призова за държавна намеса в начина на формиране на процента заради опасения от срив в доверието към системата. Според тях дебатът трябва да обхване и Euribor, който е референтният лихвен процент за еврозоната и въз основа на който се осъществяват между 90 и 95% от сделките във валутния съюз. 

    В интервю за Bloomberg американският икономист и Нобелов лауреат Нуриел Рубини се обяви за пълно преструктуриране на банките. „Банките продължават да мамят и да вършат неща, които или са нелегални, или неморални. Единственият начин това да спре е, ако разтурим тези финансови супермаркети. Ако в рамките на една компания имаш едновременно търговско банкиране, инвестиционно банкиране, асет мениджмънт, застрахователна дейност, деривати ... това е масивен конфликт на интереси”, коментира Рубини. Според него дейностите трябва да бъдат разделени, в противен случай банковите измами ще продължат. 

    Рубини напомня и че няма осъдени след банковия скандал през 2008, който предизвика глобална икономическа криза. „Ако част от тези хора свърши в затвора, това може да даде урок на някои”, смята икономистът.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари