понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5137 прочитания

    Ново кибероръжие атакува Близкия изток

    „Братовчед” на Stuxnet краде банкови данни от региона
    10 август 2012, 11:47 a+ a- a

    Банков троянец вероятно е новото кибероръжие в арсенала срещу Близкия изток. След Stuxnet, Duqu и Flame сега експерти от руската компания за компютърна сигурност „Касперски” попаднаха на Gauss – нов вирус, който атакува банки в страни от Близкия изток.

    Структурата на новата зловредна програма се оказала доста сходна с тази на открития през май вирус Flame, посочват от руската компания. Сред жертвите на „пламъка” беше иранското петролно министерство. Flame от друга страна се сочеше за продължение на Stuxnet, който през 2010 атакува ядрената програма на Техеран.

    Според експертите на „Касперски” трите вируса изглеждат като дело на една и съща „фабрика”. „Всички тези атаки представляват висок клас държавно спонсориран кибершпионаж и кибернападение”, посочват от руската компания, цитирани от Guardian.

    Засега за Gauss се знае, че краде номера на банкови карти, пароли за достъп и друга финансова информация, отбелязват руски медии.

    Вирусът е покосил над 2000 компютъра в Близкия изток. Най-много заразени компютри обаче има в Ливан. Сред жертвите са редица местни банки, филиал на Citibank и системата за електронни разплащания PayPal в страната.

    За разлика от познатите криминални банкови троянци Gauss по-скоро събира информация за финансовите транзакции, подчертава Financial Times Deutschland.

    Властите в САЩ отдавна следят ливански банки в опит да намерят следи за действията на екстремистки групировки и наркокартели, разказва пред Guardiann Джефри Кар, експерт по компютърна сигурност. Според него за създаването на Gauss вероятно е използвана същата технология като при Flame.

    Скорошни публикации в New York Times и Washington Post обвързаха Flame с тайна американо-израелска операция, чиято цел била да се дестабилизира иранската ядрена програма, припомня Associated Press.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата