понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9645 прочитания

    За 30% държавна субсидия при покупка на електромобил настояват от сектора

    Хората, които се движат с обикновени коли, трябва да плащат по-високи данъци, смятат още експертите от електромобилната индустрия
    21 август 2012, 15:40 a+ a- a

    Електромобил                                 Снимка БСК

    Държавата да субсидира 30% от цената при покупка на електромобил. Това предложиха на пресконференция в БСК представители на Индустриалния клъстър „Електромобили”.

    Те поискаха още намаляване на данъците за домакинствата, които притежават поне една електрическа кола. Представителите на сектора настояват и за намалени ставки на ДДС при покупка на екологичните превозни средства, както и за финансови стимули за замяна на старите коли с електромобили. Според прогнозите на индустриалната организация, ако държавата приложи исканите от тях стимули, до 2025 по пътищата на страната ще се движат най-малко 200 000 екологични коли, което ще представлява около 3% от пазара у нас. За Европа прогнозите им са до 2025 електромобилите да достигнат до 50% от пазара.

    Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев неотдавна каза, че националният план за подпомагане на електромобилите предвижда  някои облекчения. Например отпадане на таксата за регистрация, освобождаване от местни данъци и такси, както и от покупката на винетки. Столичната община пък обеща да освободи електромобилите от такси за паркиране в „синя” и „зелена” зона. Финансови стимули обаче са непосилни за държавата ни, каза още Добрев.  

    Представителите на индустриалната организация изтъкнаха и някои от най-големите предимства на електрическите коли. На първо място това е ниският разход.  Според председателя на индустриален клъстър „Електромобили” Илия Левков екоколата харчи 3 лв. на 100 км, докато обикновената кола – около 45 лв. на 100 км. Неудобството е, че те трябва да бъдат зареждани много по-често от обикновените коли, а в България все още не е изградена подходящата инфраструктура. Добавената стойност на екоколите се изчислява на над  74.5 млн. евро. Инвестицията в тях обаче е много голяма. Един електромобил струва средно около 70 000 лв. 

    По данни на индустриалния клъсър „Електробомили” в Европа има 50 000 компании, които работят в сектора. В тях са заети близо 1.5 млн. души. Продажбите са за над 255 млн. евро. В България в този сектор работят около 1000 фирми, в които са заети 30 000 души.  Градовете, в които е съсредоточена индустрията са Пазарджик, Монтана, Търговище и Добрич. Това са дружества за производството на електродвигатели и батерии и за ремонт на части.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19