неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5767 прочитания

  ЕС увеличава жените в ръководството на компаниите

  Брюксел настоява бизнесът да увеличи до 40% делът на жените в директорските бордове
  04 септември 2012, 15:03 a+ a- a

  Големите компании в Европейския съюз, които се търгуват на борсата, ще бъдат принудени да увеличат дела на жените в директорските бордове поне до 40% до 2020. Това съобщава Financial Times, който се е сдобил с копие на съответния проектозакон.

  Компаниите, които не изпълнят изискването на Брюксел, ще бъдат санкционирани, гласи още подготвяният нов закон.

  С тази стъпка ЕС иска да реши проблема със съществуващото неравенство между половете в 27-те страни на блока. Данните показват, че през януари тази година жените в ръководството на големи компании в Европа са били едва 13.7%.

  Въпреки че редица страни като Франция, Италия, Испания и Холандия вече въведоха квоти за жените в бордовете на компаниите, в други държави като Великобритания и Швеция подобни предложения не бяха посрещнати добре, отбелязва FT.

  Очаква се законопроектът да бъде внесен за разглеждане от еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг следващия месец.

  Предложението предвижда компании с над 250 служители или с годишни приходи от над 50 милиона евро да бъдат задължени да докладват всяка година за броя на мъжете и жените в борда на директорите им.

  Освен че ще бъдат глобявани, тези които не се отчитат, могат да бъдат лишавани и от участие в обществени поръчки.

  Бизнесът обаче реагира негативно на задължителните квоти. Според компаниите не е подходящо по време на криза да се правят промени в мениджмънта им. Те възприемат наложените квоти като намеса в управлението на бизнеса им.

  За сравнение делът на дамите в директорските бордове в САЩ е 14%, в Индия и Китай – съответно по 5%, а в Япония – едва 1%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева