неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10994 прочитания

    АНКЕТА: Какви са тенденциите на пазара на труда в България? (2010 година)

    24 ноември 2010, 10:35 a+ a- a

     

    През последните месеци на пазара на труда се усеща съживяване, споделят HR специалистите. Раздвижването обаче не означава подобряване на икономическата ситуация. Позициите, които обявяват компаниите, са свързани предимно с преструктуриране на организациите, показва анкета на HumanCapital.bg сред HR специалисти и мениджъри на компании.

    „От началото на лятото се усеща движение на пазара. Активни са тези компании, които кризата е отрезвила и са решили да се преструктурират”, казва Жени Георгиева – изпълнителен директор на консултантската компания „ТалънтЛинк”. По думите й те използват възможността да подменят хора в организацията, а друга разлика, която отчита, е, че компаниите сега са много по-прецизни и внимателни при подбора.  Подобна тенденция, конкретно за ИТ сектора, споделя и Анита Станоева – HR мениджър на Software AG за България, Унгария, Словакия, Словения и Хърватия. „Много по-лесно е да се намери квалифициран човек с опит, чиито очаквания са реални”, твърди тя. Обяснява го с многото фалирали фирми, които са освободили добри специалисти. Достъпът до квалифицирани кадри пък дава възможност на работодателя да наеме един качествен човек, който да замени няколко лошо представящите се служители.

    Галина Тончева, която е ръководител „Човешки ресурси” на завода на „Актавис” в Троян, споделя, че техният основен проблем е бил с привличането на специалисти в провинцията. През 2010 обаче отчитат 70% увеличение на кандидатите, които са от различни градове, а не само от региона. „Нова тенденция, която забелязвам, е, че има млади хора, които решават да се върнат по родните си градове”, добавя тя.

    Заради увеличения в пъти брой кандидати очакванията им са станали и по-реалистични, отчитат още HR специалистите. „Преди по-младите хора гледаха само до следващата заплата, а сега са по-дългосрочно ориентирани”, споделя наблюденията си Кристиан Георгиев, управляващ партньор на Arthur Adams.

    „Много от квалифицираните кадри, които бяха на пазара на труда, започнаха работа. Тенденцията е положителна и за компаниите, защото това ще повиши конкурентоспособността им”, смята Елена Възлева – държавен експерт „Човешки ресурси” към Министерство на труда и социалната политика (МТСП). По думите на Рада Йосифова от PriceWaterHouseCoopers раздвижване се усеща най-вече във финансовия сектор и индустрията. Това са и наблюденията на Милена Хаджииванова – управляващ директор на H-Vision. Тя също потвърждава, че има компании, които са активни в откриването на нови позиции, но допълва, че все още има такива, които продължават да съкращават хора.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19