събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14427 прочитания

    АНКЕТА: Какви са тенденциите на пазара на труда? (2010 година)

    Вижте мнения на HR мениджъри на водещи компании и представители на агенции за подбор на персонал
    03 юни 2010, 23:32 a+ a- a

     

    Вижте мнения на HR мениджъри от различни компании и представители на агенции за подбор на персонал (част І)

    Хората са станали много по-немобилни през последната година и по-реалистични в очакванията си, показва анкета на Human Capital, проведена сред HR мениджъри на компании от различни бизнес сектори и представители на агенции за подбор.

     „Професионалистите на определено ниво избягват премествания и резки движения”, категоричен е Борис Тачев директор „Човешки ресурси и администрация” в GLOBUL. Според наблюденията на Галина Георгиева, съуправител  на Bulwork – компания, специализирана в подбора на ИТ специалисти, професионалистите са станали не само много по-плахи в смяната на работа, а и в търсенето на нови възможности. Според нея няма значителна промяна на предлаганите възнаграждения в ИТ сектора, но компаниите са много по-взискателни. „Ако преди са били склонни да наемат човек, който отговаря на 70% на профила, то сега се търси съответствие на 90%”, обясни тя.

    Въпреки икономическата ситуация и промените на пазара на труда привличането на  специалисти с техническо образование и опит е изключително трудно, твърди Красимир Кирков – ръководител „Управление на човешките ресурси” в Liebherr. По думите му проблемът е, че тези специалисти в България са малко. „Миналата година също беше така, но тогава бяха по-склонни да си сменят работата”, обясни той. Петър Василев, който е мениджър „Човешки ресурси и администрация” в EPIQ отчита увеличен брой на кандидатите, но също твърди, че специалистите, които притежават необходимите качества и умения, са станали по-предпазливи в смяната на работа. По-големият брой кандидати обаче е причина хората вече да имат по-реалистична представа за себе си и очакванията към компанията.

    Вижте мнения на HR мениджъри от различни компании и представители на агенции за подбор на персонал (част ІІ)

    В банковата сфера се наблюдава увеличение на качествените кандидати в сравнение с миналата година според Соня Цачева - мениджър „Оценяване и развитие” в UniCredit Bulbank, което в известна степен се дължи и на многото завръщащи се от чужбина млади хора. Кандидатите и в банковата сфера са станали по-реалистични в очакванията си. „Докато преди време се избираше компанията, която дава по-високо възнаграждение, сега се избира  сигурната компания, дори и за сметка на по-ниско възнаграждение”, смята Деница Стоянова – старши мениджър отдел „Обучение и развитие” в UniCredit Bulbank.

    „Положителната тенденция е, че се появяват по-добри кандидати с малко по-реалистични очаквания, защото бяхме достигнали етап, в който имаше абсурдни изисквания”,  коментира Наташа Цветкова – старши вицепрезидент на E.ON България. По думите на Добромир Минков, старши консултант в компанията за директен подбор Stanton Chase International, променената икономическа ситуация е причина служителите да имат по-ясна самооценка за себе си и да са по-лоялни към фирмите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари