понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    773 прочитания

    Как да развиете кариерата си на софтуерен разработчик?

    Част 5: Ефективно изпълнение на задачи
    19 април 2021, 14:21 a+ a- a

    Ефективното изпълнение на задачи изисква установяването на поредица от практики за управление не само на времето, но запазването на вниманието и фокуса върху определена задача, споделя създателят на методологията GTD (Getting Things Done) Дейвид Алън. 

    Според него ефективното изпълнение на задачи изисква прилагането на пет основни практики.

    Първата стъпка е улавянето. В тази фаза софтуерните разработчици трябва да уловят какво трябва да бъде извършено и да го запишат в дневник или програма за управление на проекти. 

    Алън допълва, че улавянето на идеи и задачи позволява освобождаването на мисълта и създаването на възможността за по-добра концентрация, тъй като вниманието бива концентрирано не върху всичко, което трябва да бъде свършено, а върху самата работа.

    Втората стъпка е изясняване на значението. В тази фаза биват изяснени задачите и взети решенията за това как те ще бъдат изпълнени. Основната цел е създаването на списък от ясни задачи, които могат да бъдат изпълнени. Алън споделя, че често в списъкa попадат задачи, които не изискват определено действие. Този тип задачи единствено запълват списъка и правят изпълнението на проекта по-сложно. Именно затова те трябва да бъдат премахнати. Други задачи изискват изпълнението на определено действие, но не веднага. Те трябва да бъдат преместени в отделна графа, която подсигурява, че те не биват забравяни, но в същото време не отклоняват вниманието. Не на последно място е разделът от дневника с изпълнени задачи, който един разработчик може да използва при нужда да си припомни какви задачи вече са били завършени и как.

    Третата стъпка е вземането на решение дали задачата ще бъде изпълнена от софтуерния разработчик, делегирана на друг член от екипа, или забавена. Алън твърди, че изпълнението на задачата може да стане веднага, ако то не изисква повече от две минути. Това е добре да бъде сторено, ако отлагането и допълнителното планиране могат да отнемат повече време от самото изпълнение. Друг аспект е вземането на решение дали задачи, изискващи повече време, могат да бъдат делегирани. Алън споделя, че всеки софтуерен разработчик, който иска да развие успешна кариера, трябва да придобие умения ефективно да делегира задачи, които могат да бъдат изпълнени от някой друг, ако това е възможно. Това ще зависи от позицията на разработчика в компанията и дали ръководи екип. Третата възможност е отлагането на задачата и заделянето на време, когато пълното внимание може да бъде концентрирано върху нея.

    Следващата стъпка е организацията. След улавянето на задачата, осмислянето ѝ, както и изпълнението на кратки задачи, делегирането или отлагането на някои проекти, предстои организацията на програмата. Някои задачи изискват настройка на известие в календара, което да припомни за наближаването на крайния срок. Други изискват изпълнението измежду други занятия в ежедневието. Поставянето на всички задачи в един дълъг списък може да намали продуктивността. Алън съветва сортирането им според контекста с цел по-добро управление на времето и видимост на предстоящите задачи.

    След организацията идва време за осмислянето на задачата. Според Алън това включва осъзнаването на това какво се изисква за изпълнението ѝ и как то може да се случи. Това включва създаването на допълнителен списък от стъпки под всяка задача, събирането на информация или подготовката на материали. Не на последно място е честият преглед на предстоящите задачи и обновяването на списъка, ако нещо се промени.

    Последната стъпка е изпълнението на задачите. Алън твърди, че изпълнението на предходните стъпки позволява на един софтуерен разработчик да успокои мисълта си и да се концентрира само върху една задача в даден момент, вместо да мисли за няколко неща едновременно.

    Правилното изпълнение на една задача според него не зависи от това колко бързо тя ще бъде изпълнена, а дали взетите решения за разрешаването на проблема съответстват на най-утвърдените практики в индустрията. Организацията и освобождаването на мисълта от други задачи позволяват концентрацията върху проекта и най-подобаващото му изпълнение, допълва още Алън.

    Той споделя още, че честа грешка при изпълнението на задачи е, когато един софтуерен разработчик се концентрира върху това в какъв стадий на развитие е задачата, а не как и кога тя трябва да бъде изпълнена. Вместо това Алън твърди, че разработчиците трябва да се концентрират върху това как по-добре да планират и организират изпълнението на задачи, за да развият успешно кариерата си. 

    Имплементацията на описаната от Алън техника може да стане мигновено. Въпреки това той допълва, че изграждането на навик отнема време. Придобиването на стабилни умения за изпълнението на задачи по-ефективно изисква упорити усилия и посвещаване на идеята за напредък.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години