вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4351 прочитания

  Какво е да си HR във време на пандемия: Ваня Георгиева, HR мениджър, Astea Solutions

  HR-и на водещи компании в България разказват пред Economy.bg за предизвикателствата в новите условия на работа
  22 април 2021, 10:23 a+ a- a

  Ваня Георгиева, HR мениджър, Astea Solutions

  Изминалата година беше различна! Изискваше адаптивност и бързи решения, а ролята на HR-а беше ключова. Специалистите по Човешки ресурси трябваше да дават адекватни отговори в непредвидима среда, да вземат своевременни решения, с които да опазят здравето на служителите си, но и да осигурят непрекъснатост на бизнес процесите. Да реорганизират режима на работа, да ангажират, мотивират и привличат хора в онлайн среда, но и да поддържат връзката с тях жива... И всичко това в бързопроменящи се и екстремни условия, за които никой не беше подготвен.

  Какво е да си HR във време на пандемия попитахме HR професионалисти във водещи компании от различни сектори в България.

  Ваня Георгиева e част от екипа на  българската софтуерна компания Astea Solutions, базирана в София, и изпълнява ролята Human Resource Manager. Има над 10 години опит в разнообразие от роли в управлението на човешките ресурси.

  Astea е създадена през 2006 г. с цел да насърчава топлата връзка между университета и бизнеса. „За нас е характерно да работим по предизвикателни проекти, които ангажират въображението и налагат търсенето на точните решения сред многообразието от езици и платформи. Благодарение на тези здрави основи Astea се налага като надежден технологичен партньор за своите клиенти от САЩ - компании от Fortune 500 като Barnes & Noble и Advance Auto Parts, както и иновативни стартъпи като Stageit и DailyPay. Astea също се гордее със собствени инициативи: Astea Conference и стажантската си програма. Вярваме, че споделянето на знания и опит допринасят за развитието на ИТ индустрията в България“, разказва пред Economy.bg Ваня.

  Име: Astea Solutions
  Сфера на дейност: IT
  В България е от: 2006
  Брой служители глобално: 130+
  Брой служители в България: 130+
  Офиси в България: София, 1407 Лозенец, ул. Кораб планина 8-10
  Основни продукти/марки: Софтуерно консултиране, анализ и проектиране; разработка на специализиран софтуер и персонализирани технологични решения

  Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте през изминалата година и как се справихте с тях?
  За всички ни, хора и бизнеси, неизвестността беше най-голямото предизвикателство. 

  За IT сектора промяната и динамиката на процесите са ежедневие, но този път промяната е глобална и всеки от нас я преживява.  Да осигурим яснота и контрол на променливите, които са в наши ръце, беше от ключово значение за нас през изминалата година.

  Разбира се, първата ни грижа беше да осигурим безопасност и спокойствие на всички служители и партньори на Astea. Възможността за работа извън офиса винаги е била част от ежедневието ни в някаква степен. Успяхме без излишни формалности да преместим удобствата на офиса и работата си изцяло от дистанция.

  Предизвика ни липсата на ежедневния ни ритъм в голямата пъстра общност на офисната среда. Компенсирахме загубата на спонтанната комуникация с концентриране на усилията ни във виртуални и неприсъствени синхронни и асинхронни събития. Надникваме в домовете си, пием виртуално кафе заедно, организираме си онлайн тиймбилдинги и се опитваме да надграждаме всяка инициатива. 

  Обменът на знания и информация е част от идентичността ни като компания и не се оставихме на обстоятелствата да ни възпират, а се възползвахме от възможностите, които ни предоставиха. Организирахме изданията на Astea Conference и стажантската ни програма, като променихме формата, но продължихме да споделяме знание.

  Поводите ни за разговор вече изискват предварително планиране и не се случват край джагите или в зоните за кафе и срещи, но продължават да са част от ежедневието ни. Клубовете ни по интереси заживяха по-интензивен живот във вътрешните ни канали за комуникация. А срещите ни се преместиха в платформите за видео разговори, но запазихме същата атмосфера на непринуденост.

  Кои от въведените от компанията мерки дават най-добри резултати?
  Индивидуалният ни подход към благосъстоянието на всеки от нас ни дава възможност да бъдем добри професионалисти. Съхраняването на баланса между личните и служебните ангажименти, както и намирането на индивидуални решения според нуждите на всеки е работещият за нас модел. 

  Запазването на традиционните ни поводи за среща и пренасянето им във виртуален формат ни научиха, че можем да сме заедно дори от разстояние. Смятаме, че съхраняването на ритъма ни, разнообразяването на деня ни с поводи за неформална комуникация, споделеното понеделнишко кафе и свободата на колегите да организират деня си спрямо ритъма си ни донесоха най-голяма полза.

  Научихме се да дегустираме вино от дистанция, да правим забавни уъркшопи за малки и големи, да се състезаваме във виртуални турнири, да четем заедно любимите си книги и да празнуваме личните и служебни поводи за радост. 

  До момента обратната връзка относно екипните инициативи е положителна. Най-често колегите си пожелават повече време заедно и по-разнообразни предизвикателства. Ето защо понастоящем се фокусирахме върху организацията на серия от събития по интереси, споделени сред колегите. През април Astea има рожден ден - празнуваме 15 години заедно и се стремим всеки от екипа да го усети по този начин.

  Кои нови практики ще запазите и след ковид пандемията?
  В 15-годишната ни история като компания винаги сме предлагали гъвкави и адаптивни решения, както за служителите, така и за клиентите ни. Продължаваме да ценим свободата и да вярваме в самоинициативността повече от всякога. 

  Продължихме да разширяваме екипите си и в дейностите ни по подбор, като въведохме нови процеси, чрез които още по-лесно се свързваме с кандидатите за работа. Ревизирахме начина, по който провеждаме интервютата ни, и го адаптирахме към дистанционния формат на срещите ни с бъдещите ни колеги. Продължаваме да търсим любопитни, умни и отворени към предизвикателствата специалисти, с които да работим по проектите ни.

  Ситуацията донесе промяна във всички HR-процеси. Промени се наблюдават  не само в процесите на подбор и комуникация с кандидати за работа. Администрирането на документи и управлението на тази комуникация също претърпя позитивна промяна. Надяваме се и на законодателни инициативи, които да подпомагат работодателите за все по-малко изискуема хартиена документация в управлението на взаимоотношенията със служителите. В Astea ще продължаваме да работим върху подобряването на този и всички процеси обърнати към хората.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АСТЕА СОЛУШЪНС АД в JOBS.bg тук

  Какво е да си HR във време на пандемия разказват още:

  Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“, А1 България
  Благослава Данаилова, Recruitment Business Partner, Endava
  Кремена Лефтерова, HR бизнес партньор, Mars

   

   

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите
  преди 3 часа
  Meta отложи плановете си да обучава своя AI с данни на европейски потребители
  Компанията имаше намерение да използва за целта постове в Instagram и Facebook
  преди 20 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 20 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 22 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.