събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2575 прочитания

    Кои са най-търсените умения за програмисти в момента и как AI променя софтуерната разработка?

    Сара Фаац - Директор „Връзки с технологичната общност“ в Progress и главен организатор на DevReach, коментира актуалните тенденции в бързопроменящия се технологичен свят
    15 август 2023, 10:39 a+ a- a

    Сара Фаац - Директор „Връзки с технологичната общност“ в Progress и главен организатор на DevReach. Снимка: Progress

    Сара Фаац е Директор „Връзки с технологичната общност“ в Progress и главен организатор на водещата конференция за разработчици в Централна и Източна Европа – DevReach. Голяма част от професионалния ѝ път преминава в създаването на общности около разработчици, продуцирането на събития и изграждането на маркетинг програми за мултимилионни международни организации. Има 20 години опит в ръководенето на корпоративен и продуктов маркетинг и създаването на кампании, които развиват бранда и оказват положително влияние върху имиджа и приходите на компанията.

    Сара Фаац и нейният екип в Progress стоят зад конференцията DevReach, която тази година ще се проведе на 25-26 октомври в Sofia Event Center в София. Economy.bg е медиен партньор на събитието. Свързахме се със Сара, за да поговорим за актуалните тенденции в бързопроменящия се технологичен свят, влиянието на изкуствения интелект, еволюцията на професията „софтуерен разработчик“ и предизвикателствата пред програмистите днес.

    През последните няколко години наблюдаваме ускорена дигитализация на услуги, процеси и комуникации във всички индустрии. Какво означава това за разработчиците на софтуер – как се променят изискванията на бизнеса и на крайните потребители към тяхната работа?
    За един разработчик, който иска да расте в ИТ сферата, бързата дигитализация на услуги, процеси и комуникации във всички индустрии означава стабилна работа. Пандемията беше повратна точка за начина, по който обществото разчита на технологиите – започнахме да използваме изцяло приложения за работа или обучение, медицинска грижа, пазаруване, празнуване на рождени дни, завършвания. Не погледнахме повече назад. Промени се начинът, по който функционираме и това се отрази на очакванията на крайните потребители относно какво технологиите могат да правят за тях. 

    Голяма част от съвременните технологии заменят присъственото общуване и програмистите имат задачата да създават преживявания, репликиращи го по най-добрия възможен начин. Това означава създаването на приложения, които са приобщаващи, достъпни и лесни за ползване. Пример за това е динамичната форма, която позволява ползването на специални символи, така че хората с фамилии с тирета да могат да изписват цялото си име. Или пък форма, която стои повече време заредена, така че човекът със счупена ръка да може спокойно да я попълни. Този тип функционалности показват емпатия и създават по-дълбока ангажираност, докато в същото време отговарят на очакванията на бизнеса и крайния потребител.

    Как разработчиците могат да повишат продуктивността си, за да отговорят на нарастващата нужда от създаването на повече приложения и на все по-високите изисквания на крайните потребители?
    С еволюцията на разработката на приложения се променят и инструментите, създадени да подпомагат продуктивността на програмистите. Трудната част, разбира се, е да разбереш какви инструменти да използваш и как. Например решенията за разработка с малко или никакъв код са чудесни в определени случаи. CMS, която позволява на нетехнически хора да създават нови страници или да променят вече написано съдържание, докато оставят на разработчиците пълния контрол върху функционалността и възможностите, е чудесен начин за повишаване на продуктивността. Така програмистът може да се фокусира върху логиката и структурата на приложението и даде свобода на нетехническите си колеги да поемат някои от по-леките задачи в контролирана среда.

    Progress се гордее с висококачествените си продукти, които помагат на разработчиците да подобрят продуктивността си и следователно преживяването си. Виждаме, че разработката и приложенията стават по-сложни. От години създаваме технологии – компоненти за потребителски интерфейс, CMS, инструменти за тестване на софтуер, репортинг и други – които подпомагат разработчиците да предоставят отличаващи се дигитални преживявания. 

    В допълнение към тези технологии програмистите могат да повишат продуктивността си чрез обучение. Може и да е клише, но знанието е сила. Колкото повече знаеш и разбираш съвременните технологии, инструменти на пазара и тенденции в индустрията, толкова по-лесно е да ги прилагаш по правилния начин. Времето, прекарано в разширяване на техническото ноу-хау, често ще се отплати в по-висока продуктивност.

    Кои са най-търсените технологични умения за програмисти в момента в технологичната индустрия?
    Няма нужда да ви казвам, че технологичният свят се променя с бърз темп. Ако си говорихме с вас за това в началото на ноември 2022 г., вероятно и дума нямаше да кажа за генеративния изкуствен интелект (AI). А днес няма как да не спомена, че програмистите трябва да са запознати с етичните и практичните начини за използване на генеративния AI, както и за разработката на продуктите си. След шест месеца може да се появи друга трансформираща технологична тенденция, която да повлияе на професията ни. Заради това отговорът ми е прост – най-търсените умения за разработчиците в ИТ индустрията днес са всъщност две: 1) опит и експертиза в технологичния стак, който използва; 2) и което може би е по-важно – силен любознателен дух и желание винаги да учи. Програмистът, който постоянно иска да учи, е човекът, който ще ви помогне да изведете приложението си на следващото ниво. 

    Кои са най-големите предизвикателства пред програмистите в момента?
    Предизвикателствата, с които програмистите се сблъскват днес, в голяма част са това, което ги е привлякло към професията на първо място. Технологиите не са статични. Те се променят като че ли със скоростта на светлината, което е вълнуващо. Винаги има нещо, на което да обърнеш внимание и да научиш, както и иновативни начини, по които крайните потребители могат да си взаимодействат с приложението. Освен това винаги има нужда и желание за модернизиране на приложенията. Най-голямата тайна е, че модернизацията е хаотична, най-вече за по-стари приложения. Очакванията към програмистите са много високи, а изискванията за функционалности се повишават с всеки изминал ден. Много пъти пренаписването на приложение няма смисъл от бизнес гледна точка и разработчиците са принудени да търсят креативни начини да го направят. Това може да стане чрез актуализиране на потребителския интерфейс или добавяне на нови функционалности и възможности във фронт-енда, за да оптимизират потребителското преживяване. А може и да искат да преместят приложението в облака. Екипите трябва да балансират тези нужди често с ограничени ресурси. И докато се занимават с това, трябва и да мислят за бъдещите нужди на приложението – дори и ако не знаят какво ще им донесе бъдещето.

    Каква е ролята на изкуствения интелект в процеса на създаването на софтуер? Какви ползи и рискове носи?
    Може и да е клише да се каже, че е вълнуващо да си програмист точно сега, но аз вярвам, че е така. Въпреки че AI съществува от отдавна, покачващата се популярност на генеративния AI ни доведе до трансформационен момент не само за програмистите, но и за обществото като цяло. Генеративният AI променя нашата индустрия и начина, по който крайните потребители си взаимодействат с технологията по нови и различни начини всеки ден. 

    Ползите, които носи, са очевидно възможността за споделяне на знание, повишаване на продуктивността и иновации.

    Рисковете обаче са много реални в момента. И ако се правим, че не виждаме последствията, резултатите могат да бъдат разрушителни. 

    Например кодът, който се генерира от генеративния AI в момента, не се преглежда или регулира откъм собственост на данните. Големите езикови модели (LLMs) за много от инструментите за генеративен AI  с отворен код обикалят уеба за данни. Това поражда въпроса: „Ако LLM консумира и споделя код, но този, който го поддържа или му е собственик, не е съгласен с това, как може програмистът да знае това и какви са последствията?“ Ще трябва ли изцяло да пренапишат приложението?

    Или може би по-лошо, тъй като инструментите за генеративен AI основно разчитат на напасването на модели, те са известни с това, че предоставят т.нар. „халюцинации“ – измислени резултати. Това се е случвало с код – AI „халюцинира“ код, който не съществува, лоши играчи го откриват и създават зловредни версии. Ако разработчикът включи това в приложението си, ще вкара зловреден софтуер в проекта си.

    Вярвам, че най-новите итерации на AI могат да са революционни за нашата индустрия и общество. Просто трябва да бъдем хиперосъзнати за много от реалните рискове и да работим като общност за отстраняването им отрано.

    Как конференцията DevReach ще помогне на разработчиците да се подготвят за бъдещето на технологиите?
    Лекторите и това, което представят, са в сърцето на преживяването на DevReach. Имахме 500 кандидатури за лекции тази година и всяка от тях беше прегледана от всеки член на нашия екип. Програмата, която подготвихме, цели да предаде на програмистите нови умения, които те могат да ползват веднага, и да им поднесе провокиращи мисълта теми, за да ги подготви за бъдещето.

    DevReach през 2019. Снимка: Progress

    Сред темите е „Следващото десетилетие на разработката на софтуер“ от Ричард Кемпбъл -  невероятен разказвач с богат опит в програмирането. Селам Моугс ще представи темата „Програмиран с етика: компютърна етика за технологисти“ и ще разкаже за много реални съображения, за които много програмисти може и да не са се сещали. Ще покрием също и основите на ASP.NET, най-новото в Angular, Blazor и MAUI и още много. Всички теми ще бъдат представени от едни от най-добрите експерти в индустрията, които ще пристигнат в София от целия свят. Както винаги на DevReach лекторите ще бъдат на разположение за неформални разговори с участниците в събитието. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 1 ден
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 1 ден
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ