вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6534 прочитания

  Кой ще успее в Новия свят?

  Ще изместят ли машините хората във все по-автоматизиращия се свят?
  04 септември 2013, 11:25 a+ a- a

  Безпилотни автомобили заплашват да пратят към бюрата по труда професионалните шофьори. Компютърни програми вече могат да пишат журналистически текстове за спортни събития и движения на цените на акциите. Все повече машините заместват хората в различни области. Кой обаче ще спечели в тази автоматизирана икономика, вижте анализ по темата на Тайлър Коуен, американски професор по икономика от George Mason University и автор на книгата Average is Over (предстои да излезе на пазара) Тайлър Коуен, цитиран от New York Times.

  Мотивираните да учат
  След пет години е вероятно да имаме най-доброто образование в света, онлайн и безплатно. Не всеки обаче ще седне и ще премине сам през материала, без да е подтикван от преподавателя. Тези, които са мотивирани да използват онлайн ресурсите, ще се справят много по-добре. Вече е факт, че някои от най-добрите студенти от Индия са сред най-добрите и в онлайн курсовете на Coursera, засрамвайки по-малко мотивираните им американски колеги. „Безплатното” няма да ти помогне много, ако не направиш сам усилие за постигането на конкретни резултати.

  Хората, които слуша „умните си устройства”
  Смартфонът ви ще събира данни за ежедневието ви и когато го попитате ще може да ви каже какво да правите. В бъдеще „умният” ви телефон може да ви посъветва: „Последните три пъти изхвърли хляба, който купи. Не си купувай сега.” или „Сега не е времето да се караш със съпругата си.” GPS-ът е само началото на компютърните инструкции.

  Хората, които знаят как да привлекат потребителското внимание
  Благосъстоянието в новия свят няма да е разпределено равномерно, защото голяма част от професиите няма да бъдат считани за специални и дефицитни. Умението за привличане на вниманието на потребителите ще се счита за нещо изключително. Да не забравяме, че Марк Зукърбърг освен технологичен гений, е бил доста добър и в психологията. Чистите технологични задачи могат да бъдат осъществени и от машините, но съчетаването на технологични умения с иновация, която привлича вниманието, ще е доста по-трудна задача.

  Мотиваторите
  Голяма част от работните места на бъдещето ще бъдат заети от хора, които ще ни карат да се чувстваме или много добре, или много зле. Коучовете и менторите ще навлязат сериозно в живота ни. Те ще ни ласкаят и засрамват, за да подобрим живота и работните си навици. Мениджърите, които са добри мотиватори, ще продължат да увеличават печалбите си.

  Успехът и провалът в един свят, доминиран от технологиите, според Коуен, ще се определя от отношението ни към машините. Ще имаме успех, ако нашите умения „допълват” „умните” машини, счита експертът. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година