събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    983 прочитания

    Нов антибиотик се справя с устойчиви на лекарства бактерии

    Разработката на Roche използва нов метод за убиване на резистентните бактерии
    05 януари 2024, 11:30 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Нов клас антибиотици, идентифицирани и разработени от Roche, се справят с опасни резистентни към лекарства бактерии, използвайки нов метод за унищожаване на микроби, съобщиха изследователи в онлайн изданието на Nature.

    Новият антибиотик, наречен зосурабалпин (zosurabalpin), е насочен към вид Грам-отрицателни бактерии, известни като устойчиви на карбапенем Acinetobacter baumannii (CRAB), които са класифицирани като критичен патоген с приоритет 1 от Световната здравна организация (СЗО) и спешна заплаха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC).

    Грам-отрицателните бактерии са трудни за убиване, тъй като тяхната външна мембрана съдържа липополизахаридни (LPS) молекули, които я правят устойчива на проникване на съществуващите антибиотици. Zosurabalpin улавя LPS молекулите вътре в микробите и предотвратява достигането на тези ключови градивни елементи до външната мембрана на бактерията.

    Този уникален начин на действие „поразява цел, която нито едно лекарство, одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не успява“, според коментар на изследователи от Университета на Илинойс, които не са участвали в откритието.

    Zosurabalpin е третирал ефективно повече от 100 различни проби от силно резистентни към лекарства CRAB в епруветки и при мишки, съобщи екипът на Roche.

    В отделна статия екип от Харвардския университет обяснява точно как зосурабалпин улавя LPS молекули вътре в CRAB бактериите и идентифицира характеристиките на транспортния механизъм на LPS, които могат да бъдат добри цели за разработване на подобни съединения, насочени срещу други Грам-отрицателни бактерии, като напр. Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae и Escherichia coli.

    Изпитванията на зосурабалпин при хора вече са в ход, но „изчистването на началната фаза на клиничните изпитвания ще бъде само началото“, се отбелязва в придружаваща редакционна статия. „Тогава ще са необходими допълнителни проучвания за оценка на риска от възникване на резистентност към зосурабалпин в клинични условия.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години