събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    52490 прочитания

    Този човек разбива стереотипите за възрастта

    80-годишният китаец Уанг Дешун се превърна в сензация, показвайки атлетичното си тяло на модно шоу в Пекин
    07 ноември 2016, 15:46 a+ a- a

    Неговото име е Уанг Дешун. Роден е през 1936 в Шънян, Китай. През септември тази година навърши 80, но начинът, по който изглежда, с нищо не издава това. Миналата година Уанг се превърна в световна сензация, показвайки атлетичното си тяло на модно дефиле в Пекин. Веднага след това си спечели прозвището „горещия дядо“. 

    Каква е неговата тайна? 

    Непрекъсната ангажираност с нещо, редовни тренировки, нови мечти и цели...

    „Знаете ли, аз се подготвям за този ден от 60 години“, споделя Уанг.  

    На 24 той работи като театрален актьор. На 44 започва да учи английски. На 49 създава собствена трупа за пантомима и се мести в Пекин. Мечтата му е да направи шоу с „живи скулптори“, макар да няма ясен план и нужните пари. На 50 влиза в плувния басейн и започва усилено да тренира. За да бъде „жива скулптора“, му трябва атлетично, релефно и гъвкаво тяло. На 57 се завръща на сцената и създава първото по рода си театрално представление в света с „живи скулптори“. На 70 тренира още по-усилено. На 79 за първи път стъпва на модния подиум, с което разбива стереотипите за старостта и се превръща в световна сензация.

    Вече е на 80, но вярва, че му предстоят още много нови неща в живота. В момента намира удовлетворение в изкуството, актьорската игра, тренировките, изявите на модния подуим... Продължава да мечтае и да изпробва нови неща. Следващата му цел е да практикува парашутизъм. 

    „Повярвайте ми, потенциалът може да бъде разгръщан. Когато си мислите, че е твърде късно или че сте твърди стари, вие си намирате извинение, за да се откажете. Никой няма да ви доближи до успеха, освен самите вие. И когато дойде време да изгреете, бъдете най-ярката звезда“, казва Дешун.

    Решен да избегне психическото и физическо остаряване, Уанг непрекъснато учи нови неща и изпробва нови идеи, като отделя достатъчно време за физически упражнения, пише New York Times. „Един от най-лесните начини да определиш дали си стар, е като се запиташ: „Осмелявам ли се да опитам нещо ново, което никога досега не съм правил?“, казва 80-годишният Уанг, цитиран от изданието. „Природата определя възрастта, но не и състоянието на ума“. 

    Дешун се грижи за ума си сутрин, а в следобедните часове – за тялото си: „Сутрин чета книги и новини. А от 15.00 до 18.00 е времето ми за тренировки в салона, близо до дома ми“, казва той.

    Уанг твърди, че е ограничил количеството алкохол, но що се касае до храненето, не спазва никакви ограничения. Споделя, че не е придирчив към храната и консумира, каквото поиска. 

    За него да си психически здрав, означава да знаеш, че има какво да правиш, да имаш цел. И да изпитваш удовлетворение, когато я постигнеш. „Хората могат да променят живота си толкова пъти, колкото поискат. Да имаш цел, е важно.“

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години