петък, 27 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3482 прочитания

  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Easy consult

  Александър Георгиев, Мениджър „Бизнес развитие“, Еasy Consult, пред Economy.bg
  24 юни 2020, 11:27 a+ a- a

  Как кризата с коронавируса се отрази на компаниите в България? Какви предизвикателства срещнаха и пред какви са изправени в момента?  Как ще се случва завръщането в офисите и при какви правила за работа? Economy.bg потърси отговори от мениджъри на водещи компании в България. Вижте какво коментира Александър Георгиев, Мениджър „Бизнес развитие“, Еasy Consult.

  Как ситуацията се отрази на Вашия сектор?
  HR секторът е един от най-засегнатите не само в България, а в целия свят. Основните потребители на услугите ни (производствени, аутсорсинг, търговски и много други компании) бяха пряко повлияни като намалиха обемите си с 30 – 80%. Всички бяха предпазливи и нови назначения се случваха само за ключови позиции или за дългосрочни слабозасегнати от извънредното положение проекти. 

  Каква част от служителите Ви преминаха на режим хоум офис? Кога и как се случи това?
  Благодарение на направените инвестиции през годините успяхме в рамките на един уикенд да организираме работата си така, че цялата компания да заработи дистанционно. Техническата инфраструктура, системите за управление на процесите по подбор и продажби, както и ясно регламентираните бизнес процеси ни позволиха да гарантираме сигурността на данните, които обработваме и да продължим да доставяме услугите си без промяна във времето за реакция и качеството. 

  Как се/ще се случва завръщането в офисите? Как изглежда офисът Ви сега?
  Завръщането в офисите ни в цялата страна ще става поетапно. Поддържаме всички мерки за сигурност, безопасност и дезинфекция, като всяко помещение дава възможност за спазване на социална дистанция от 1,5 метра между колегите. По време на пандемията използвахме възможността и направихме някои подобрения в централния ни офис в София, а в Пловдив, Бургас и Варна избрахме и обзавеждаме по-големи офиси, в които да се нанесем след края на извънредното положение. В момента в тях има само обзавеждане и техника, но в рамките на следващите 2 седмици се надяваме да бъдат отново пълни с хора.  

  Въведохте ли някакви нови правила за работа? Променихте ли политиката си за хоум офис?
  Като отговор на генералната промяна в начина на работа въведохме нови правила, които да регулират начина на събиране и обработване на информация. Също така и средствата и начина на комуникация както между колегите в екипа, така и с кандидатите и клиентите ни. При прогнозирането, планирането и вземането на мерки преминахме от 1,3,6 месеца на 1,2,4 седмици.  Колкото до работата от вкъщи – политиката ни претърпя промяна. Предвид положителните ни впечатления от резултатите и настроенията в екипа планираме да я доразвием в средносрочен план.

  Как новият начин на работа се отразява на ефективността и продуктивността? Как измервате резултатите?
  На този етап, бих казал, положително. Новият начин на работа позволява на всички участващи страни в процеса да спестят време. Това, от своя страна води, до оптимизиране на процеса на работа и подобряване на ефективността и продуктивността. Традиционно резултатите в нашия сектор се измерват в брой направени назначения и съответно постигнат оборот. 

  Какви са нагласите сред служителите – липсва ли им офисът, искат ли да се завръщат, или предпочитат да продължат да работят от дома си?
  В рамките на изминалите 3 месеца преминахме през различни фази в нагласата и настроенията на колегите в екипа ни. Първите седмици повечето хора бяха ентусиазирани, че могат да работят откъдето пожелаят. След това голяма част от тях потвърдиха желание да се върнат на работа от офиса. В дългосрочен план виждаме най-голям интерес към прилагане на балансиран модел, позволяващ комбиниране на работата от офиса с тази от вкъщи/разстояние. Голям интерес предизвика предоставената възможност през лятото колегите от София и Пловдив да работят от офисите ни по морето, а тези от Варна, Бургас и Шумен да направят обратното в желан от тях момент. 

  Прилагате ли някакви нови подходи за ангажиране на хората, въведохте ли нови инициативи?
  Предвид напълно непознатата ситуация бяхме подготвили различни сценарии и методи за ангажиране на хората, но за щастие, не се наложи да бъдат прилагани. Всички колеги реагираха професионално и отдадено, за което бих желал да им благодаря. За изминалите три месеца бяха реализирани редица инициативи. Някои от тях бяха инициирани от компанията, но това, което ни направи впечатление, е, че имаше и много такива, които бяха реализирани от колегите помежду им. Имаше кулинарни състезания, провеждане на тренировки от вкъщи, дистанционни обучения, безплатни консултации за кандидиати за работа, разработване и предлагане на нови услуги, които да помогнат на клиентите ни в създалата се ситуация и много други.  

  Какви предизвикателства срещнахте и пред какви сте изправени в момента?
  Най-голямото предизвикателство, пред което се изправихме беше да намерим решение как да задържим максимално голяма част от екипа си предвид рязко намалелите обеми работа и липсата на индикации за възстановяване на пазара. Благодарение на гъвкавостта на компанията и на екипа ни успяхме да направим редица хоризонтални трансформации и да алокираме непрекъснато ресурси в екипите, които имаха достатъчно отворени позиции. На някои от колегите, с които се наложи да се разделим съдействахме да започнат работа при наши клиенти и партньори. Други предпочетоха да изчакат да бъдат възстановени обемите в екипите, в които работят, за да се върнат обратно. За нас това е много висока оценка и означава много.  

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на Еasy Consult в Jobs.bg ТУК.

  ВИЖТЕ ОЩЕ: 

  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Adecco
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Райфайзенбанк
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Кока-Кола ХБК
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Карлсберг
  Как Covid-19 се отрази на компаниите в България: говори Транспрес

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Шуменската "Алкомет" инвестира 11 млн. лв. в нови производствени мощности
  С новата инвестиция компанията открива и още 35 работни места
  преди 15 часа
  А1 България придобива СТЕМО - една от най-големите български ИТ компании
  Двете компании заедно ще предоставят широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти
  преди 15 часа
  Pfizer ще продава лекарствата си без печалба на 45 пазара
  Компанията цели да подобри достъпността до защитените от патент лекарства и ваксини в държавите с ниски доходи
  преди 18 часа
  Ускоряват процеса за изграждане на ВЕИ за лични нужди
  Депутатите одобриха облекчаване на режима за изграждане на мощности за собствена употреба
  преди 20 часа
  316 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 164 122