четвъртък, 30 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3087 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Алексей Рубцов
  30 януари 2023, 17:40 a+ a- a

  Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Луксофт България. Снимка: Личен архив

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Луксофт България. Luxoft, част от DXC Technology, е компания за дигитални стратегии и разработка на софтуер, която предоставя специализирани технологични решения, подпомагащи бизнес промяната на клиенти по целия свят. Основана през 2014 г., Luxoft България е специализирана в разработката на софтуер за финансовия сектор и автомобилната индустрия. В София Luxoft работи по мащабен проект за производител на премиум автомобили, основани на най-новите технологии като Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) и Autonomous Driving (AD).  

  Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  Всеки нов проект и модел на изкуствен интелект носи рискове и очаквания на пазара. Промените не могат да бъдат избегнати, но смятам, че не е възможно да се предвиди точното влияние и резултатите от промените. Ще има по-достъпни потребителски услуги и ще има повече техники за измами. Представете си фишинг имейл, генериран от ChatGPT индивидуално за вас и въз основа на вашия социален профил – вашият спам филтър ще го маркира ли като опасен? Предполагам, че не.

  Що се отнася до ChatGPT, въпреки че резултатът от това автоматично генериране на текстове и способността за поддържане на диалог са поразителни, самите компютри могат да идентифицират генерирано от AI съдържание с голяма вероятност и това може да доведе до няколко други последствия.

  Бих предположил, че масовото въвеждане на подобни технологии към различните потребителски услуги ще създаде допълнителна разделителна линия между бедни и богати. Ниската цена ще стимулира създаването на съдържание за масовата публика с ИИ, докато тези, които са свикнали с по-високи стандарти, ще плащат повече за съдържание, създадено от хора. Цената на човешкото творческо съдържание ще се увеличи, но само ако създателят е известен. Ако това се случи, средната класа ще загуби творчески работници – или сте известни, или сте бедни. Всички творения на средно ниво ще се конкурират с ИИ и като се има предвид цената, хората няма да устоят в тази битка.

  Подобно нещо ще се случи и с обслужването на клиенти. Евтини чатботове за широката публика и по-скъпи ексклузивни услуги за богатите.

  Виждали сме тази тенденция, когато обслужването на клиенти беше изнесено от САЩ и Европа на места с по-нисък стандарт на живот. Цените паднаха след известно време, но качеството на услугата също  спадна значително. Предполагам, че по същия начин в страните с по-висок стандарт промените ще намалят средното ниво на заплащане на услугите, както и качеството на съдържанието, докато в по-малко благоденстващите райони на света това ниво ще се повиши в някаква степен.

  Бизнесът ще премине към тази технология въпреки опасенията поради по-ниските разходи и рискове. Хората са си хора, те изискват и заслужават справедливо отношение, компютрите – не. Като се има предвид общата тенденция, по-ниското качество на услугите няма да изплаши потребителите поради ценовите отстъпки, които ще получат. Тези отстъпки или по-скоро липсата на увеличение на цените ще дойде с цената на по-малко ангажирани хора.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  ChatGPT няма да промени ИТ индустрията по никакъв начин. За да бъде полезен и успешен, моделът трябва да надхвърля обикновения текст. Разбира се, може да помогне за създаването на няколко услуги и продукти, базирани на технологията, но не може да кодира. За средностатистическия програмист е по-бързо да напише кода, вместо първо да обяснява какво му трябва, а след това да го направи отново след ChatGPT. Липсва контекстът, който е необходим във всяка малко по-сложна система. Моделите, използвани за обучение на модела, са стари и често – с ниско качество. И въпреки това ИИ ще доминира в ИТ. 

  Вярвам, че след 5 до 7 години изкуственият интелект ще покрива поне 40% от настоящите рутинни задачи в ИТ. И ще имаме нужда от още повече ИТ специалисти, отколкото сега, така че съм оптимист.

  ИИ е част от инструментите за програмиране от много години. Всяка голяма компания, създаваща инструменти за разработка, особено при  мащабните разработки, има много помощници, базирани на модел с изкуствен интелект. Тези инструменти работят в контекст, работят с много езици и стандарти едновременно.

  Разработката на софтуер и ИТ индустрията е много широко поле, затова е трудно да се очаква, че влиянието на ИИ ще бъде еднакво плодотворно навсякъде. Предполагам, че по-голямата част от напредъка в близко време ще се случи в асистираната разработка, решения без код и вероятно DevOps и работа в мрежа.

  Нито едно от тях няма да използва ChatGPT, какъвто е в момента.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на LUXOFT BULGARIA EOOD в Jobs.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
  Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
  Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
  Михаил Панайотов - CTO на TechPods
  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 11 часа
  Дават ваучери за обучения за придобиване на цифрови учения
  Стойността на ваучерите ще зависи от вида и продължителността на курсовете
  преди 12 часа
  ЕК ще подобрява бизнес средата в ЕС с по-малко бюрокрация
  Очаква се годишно да бъдат спестени около 437 милиона евро административна тежест
  преди 13 часа
  преди 15 часа
  Everty придобива Sofia Office Center
  Това е петата инвестиционна сделка на Everty в България
  преди 16 часа
  Доклад: Изкуственият интелект може да измести 300 млн. души от работата им
  Вижте за кои професии има най-голям риск според проучването на Goldman Sachs