събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8081 прочитания

    Бизнес лидерите в България: Деси Костова, myPOS

    Понякога хората не си дават сметка за потенциала, който притежават – радвам се, когато мога да им посоча колко далеко могат да стигнат, казва Зам.-Главният Търговски Директор на финтех компанията
    07 март 2024, 10:09 a+ a- a

    Деси Костова - Заместник Главен Търговски Директор на международната финтех компания myPOS. Снимка: myPOS

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Представяме ви Деси Костова - Заместник Главен Търговски Директор на международната финтех компания myPOS.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво за Вас е най-ценно.
    Завършила съм английска езикова гимназия, а след това продължих образованието си във финансовата сфера, имам магистърска степен.

    Като най-ценно бих посочила самообразованието – през годините съм се стремила да се самоусъвършенствам с постоянно четене и придобиване на нови умения, активности, които са част от живота на всеки човек, който иска да има хоризонти и избори.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Не можем да променим нищо от миналото, по-важно е какво ще направим в оставащото време. Затова и споменах самоусъвършенстването или непрекъснато подобряване на знанията като важна част от ежедневието.  Ученето е процес за цял живот и е ключово, за да станем по-критично мислещи и да открием нови начини за израстване. Що се касае до нова специалност, имам интереси в областта на психологията, защото с правилен психологически подход можеш както да развиеш добре бизнеса си, така и да управляваш силни екипи.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше сътрудник в консултантска къща по право и счетоводство. Имах възможност да работя с утвърдени експерт-счетоводители и адвокати.

    Научих безценни уроци – всяка недообмислена клауза в даден договор би могла да застраши сделка, проект и дори цял бизнес. Ясната и точна комуникация е гаранция за успех.

    Правилното планиране на времето беше част от първите препоръки на колегите счетоводители, в чиято дейност неспазването на законово утвърдени срокове е предпоставка за високи глоби и последващи проверки.

    Чувствах се приета и изпитвах истинско удоволствие да наблюдавам атмосферата в офиса – срещите с нови клиенти, комуникацията с постоянните такива. Най-магично ми се струваше как адвокатите успяваха да намерят изход от всяка ситуация. По-късно си дадох сметка, че това е възможно само благодарение на непрекъснатото професионално надграждане и натрупан опит.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Ценни са ми отношенията с клиентите и партньорите. Радвам се, когато са доволни от продукта и услугите, които предлагаме, и от своя страна, ни препоръчват на свои близки или компании, с които работят. Личната препоръка от клиент е една от най-добрите атестации за стойността, която носим. 

    Най-важни обаче са отношенията с колегите ми и искрено се вълнувам, когато мога да бъда в помощ в кариерното израстване на хора от екипа ми. Понякога хората не си дават сметка за потенциала, който притежават – радвам се, когато мога да им посоча колко далеко могат да стигнат, ако положат нужните усилия.

    Как започнахте в myPOS?
    Като идея myPOS стартира през 2012 г.  и през 2014 г. бе пусната първата версия на платформата.   Постепенно тя се разви, за да предостави цял набор от решения за приемане на картови плащания и за управление на малкия и средния бизнес. От 2017 г. myPOS функционира като самостоятелна компания и оперира на над 30 пазара.

    Работя в компанията от самото начало и съм свидетел на развитието и растежа – стартирайки от нулата, днес myPOS е платежната платформа, на която се доверяват близо 200 000 клиенти от всяка част на Европа.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Заедно с Търговския Директор отговарям за цялата Sales организация – имаме 16 магазина в 9 европейски държави, повече от 200 риселъра и над 1000 независими търговски консултанти.

    Голямата ни цел е myPOS да стане № 1 в сегмента микро-, малки и средни предприятия в разплащателната индустрия в Европа.

    Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
    Една от дъщерите ми е почти на възрастта на myPOS и е свикнала да забелязва и да ми показва логото на компанията, когато пътуваме. 

    Най-простичко казано, myPOS помага на всеки търговец да може да обслужи клиентите си бързо и лесно, без да ги кара да притичат до близкия банкомат за пари в брой.

    Извън темата за децата и бабите myPOS предлага платежно решение за малкия и средния бизнес, като водещи са технологията и иновациите.

    Деси работи в компанията от самото начало и е свидетел на развитието и растежа – стартирайки от нулата, днес на myPOS се доверяват близо 200 000 клиенти от Европа. Снимка: myPOS 

    Какво Ви мотивира?
    Най-силният мотиватор е възможността да работя с брилянтни хора от различни националности, чиито професионализъм и опит дават възможност да предложим толкова добър продукт. Мотивира ме и това, че помагаме дори на най-малките бизнеси да се възползват от предимствата на модерните финансови технологии и по този начин да се справят с предизвикателствата, откривайки нови пътища към успеха. Ние в myPOS помагаме на хората да сбъднат мечтите си. 

    С какво не бихте направили компромис?
    С опита започваш да разбираш, че компромисите са неизменна част от живота. Недопустимо е обаче да има компромиси, когато става дума за нужното уважение и внимание, което дължим на всеки клиент и колега. Нарушаването на правилата и законите също не трябва да бъде толерирано под никаква форма. Лъжите ме отвращават и неписаното ми правило е, че ако някой ме излъже веднъж, неизменно ще го прави отново. Тежко приемам предателството.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    При подбора на кадри се стремим да търсим хора, които са не само са с нужната квалификация, но имат и правилната мотивация и инициативност. Търсим съмишленици за успеха.

    На интервю за работа често моля кандидата да определи себе си с една дума. Въпросът е нестандартен и получавам много автентични отговори. Начинът, по който дефинираш сам себе си спонтанно има голяма стойност, защото обикновено това е и качеството, което неминуемо често проявяваш в ежедневието.

    Напълно споделям клишираната, но много правилна фраза hire for skills, fire for attitude, защото отношението на един професионалист също е важно. Смятам, че освен квалификация и професионален опит, трябва да се стремим да развиваме хората си и като поведение, и отношение. И ето че пак стигаме до темата за непрекъснатото самоусъвършенстване, което аз ценя и се радвам да видя и в хората от екипа. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
    Важно е да бъде експерт в областта, да умее да запазва трезва преценка в напрегнати ситуации и да бъде емоционално интелигентен. Като висш пилотаж определям умението да бъдеш безпристрастен.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Голямо предизвикателство е да растеш, когато ресурсите са ограничени. Урокът е, че ако има желание, има и начин.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Бих се забавлявала повече – важно е всяко нещо, което правим, да вършим с настроение.

    Как си представяте развитието на Вашата индустрията в България през следващите години?
    Подобно на други европейски държави, скоро ще бъде регламентирано задължителното условие всеки бизнес да има ПОС терминал. Това вече се случва поетапно по индустрии.

    Ще се увеличат обемът и броят на мобилните плащания и във връзка с новата PSD 3 инициатива ще навлизат все повече финтех компании на пазара. Ние ще продължаваме да отговаряме на нуждите на нашите клиенти и партньори и да предлагаме решения, които помагат на бизнеса да расте. 

    Вижте по какви проекти работи myPOS в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на myPOS Technologies AD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Владимир Борачев, Менторис
    Рени Миткова, ЕОС Матрикс
    Димчо Димчев, карго-партнер
    Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
    Михаела Юзирова, Кофас

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 21 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години