събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2791 прочитания

    Как се промени секторът на недвижимите имоти от 90-те години до днес?

    Вижте как описват последните 30 години от развитието на сектора трима от предеседателите на НСНИ Наско Атанасов – „Виктория имоти инвест“, Страхил Иванов – „Явлена недвижими имоти“ и Орлин Владиков - ORVITEX REAL ESTATE COMPANY
    21 юни 2022, 17:36 a+ a- a

    Снимка: Орлин Владиков – ORVITEX REAL ESTATE COMPANY, Наско Атанасов – „Виктория имоти инвест“ и Страхил Иванов – „Явлена недвижими имоти“

    Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) чества своята 30-годишнина в края на юни (Повече за събитието и конференцията тук). По този повод потърсихме някои от председателите на НСНИ във времето, за да споделят как те виждат развитието на сектора и как биха описали последните 30 години.

    Наско Атанасов – „Виктория имоти инвест“, председател на НСНИ от 1997 г. до 2000 г.

    В началото на 90-те на пазара бяха хора ентусиасти без предварителна подготовка. Това беше едната от причините да се създаде обществена организация на този нов за България бранш

    На пазара на недвижими имоти в началото на 90-те години бяха хора ентусиасти без предварителна подготовка, учещи се в движение. Дори редките книги за дейността на посредниците преди 1944 г., които можеха да се намерят само в антикварните книжарници, не вършеха работа. Условията и законодателството са били доста по-различни. Нямаше интернет, компютрите бяха рядкост. Успех беше да се сдобиеш с електронна пишеща машина с памет.

    На тези ентусиасти им беше ясно, че заедно с посредниците и обществото трябва да се образова за това що е то посредничество при сделки с недвижими имоти. Това е едната от причините да се създаде обществена организация на този нов за България бранш. Водени от това и всички останали причини, те създадоха НСНИ.

    Днес има образователни центрове, магистърската програма „Бизнес с недвижими имоти и пропърти мениджмънт”, Център за професионална подготовка и Национална академия за недвижими имоти към НСНИ.

    Сега разполагаме с професионално обучени кадри в нашата професия, призната като такава и от държавата. Това е едно от най-значимите постижения на НСНИ.

    От друга страна, новите технологии позволяват да се направи оглед от креслото в хола. С няколко кликвания на мишката да се обзаведе или детайлизират довършителните работи във вашия нов дом. Новото поколение брокери са онези, които ни тласкат все повече да се използват новите технологии в работата ни.

    Но най-важното си остава човешкият фактор. А той трябва да е не само подготвен, но и с висок морал.

    Ако няма морал и етика в работата на тези високотехнологично обучени брокери, рискуваме да се превърнат в роботи, преследващи само и единствено сключването на сделката. Това не бива да се допуска.

    В тази връзка НСНИ създаде и утвърди Етичния професионален кодекс. Той е задължителен за всички членове на сдружението, а целта е да стане такъв и за всички участници на пазара. Това е и една от основните задачи на НСНИ. Също така създаването на задължителни норми за информираност на клиентите и при укриването на важна информация относно имота или купувача да се носи отговорност. Тук има още много работа на Сдружението в посока законодателни промени.

    Страхил Иванов – „Явлена недвижими имоти“, председател на НСНИ от 1996 г. до 1997 г.

    За 30 години преминаха няколко кризи, смяна на валутата, периоди на разширяване и свиване. Непроменен остава фактът, че доброто име се гради и поддържа от доволните клиенти и партньори

    Пазарът на имоти в България се разви много през годините. В началото процесите бяха хаотични и турбулентни – участниците на пазара се опитваха да напипат пулса му и да формулират основните му принципи на работа. Постепенно правилата бяха установени не толкова законодателно, колкото етично – и до днес, който действа според тях, бива уважаван като добър бизнес партньор.

    Тези 30 години преминаха с няколко кризи, смяна на валутата, с която се работи (от левове през долари до евро), периоди на разширяване и свиване обемите на пазара и броя агенции, работещи на него, няколко опита за иницииране на закон за посредниците на недвижими имоти, дигитализация с разрастващи се темпове и още множество промени. Това, което остана непроменено през трите десетилетия, е фактът, че доброто име се гради и поддържа от доволните клиенти и партньори, а то е най-силният коз в добрите времена, но още повече – в трудните моменти на пазара.

    Орлин Владиков – ORVITEX REAL ESTATE COMPANY, председател на НСНИ от 2002 до 2007 г.

    България се вписа като привлекателна и челна дестинация за чуждестранни инвестиции във ваканционните имоти, офисните и търговски центрове, индустриалните и логистични площи, но корупцията, беззаконието, липсата на прозрачност в обществените поръчки и търговете са поквара за инициативността на предприемачите и ерозийна среда за бизнеса

    Секторът на недвижимите имоти е съществен фактор в българската икономика, който се разви в хармония с най-добрите световни практики.

    През периода 2002-2008 България отбеляза своеобразен връх в привличане на чуждестранни инвестиции, чието стойностно изражение надхвърли 9 милиарда евро годишни приходи в страната. На картата на света България се вписа като привлекателна и челна дестинация за чуждестранни инвестиции във ваканционните имоти, офисните и търговски центрове, индустриалните и логистични площи. Вместо да използват тази изключително благоприятна конюнктура и да провеждат мащабна, последователна и методична политика, съпроводена с активна дипломатическа и външноикономическа дейност и разгърната, финансово обезпечена рекламна и събитийна кампания, правителствата от 2008 година до настоящия момент не успяха, ако не да подобрят, то поне да запазят обема на приходите на чуждестранните инвестиции. През 2021 г. драстичният им спад в сравнение с 2007 година е 11 пъти.

    Корупцията, беззаконието, липсата на прозрачност в обществените поръчки и търговете са поквара за инициативността на предприемачите и ерозийна среда за бизнеса. Независимо от отрицателните вътрешни и външни фактори, оказващи негативно влияние на сектора на недвижимите имоти и инвестиции, сред които са финансовата и дълговата криза, ковид епидемията и войната в Украйна, основната причина за намиращата се в момента в хаотичност и безперспективност България е трайно установеният дефицит на ясна, национално обединяваща, отговорна и независима доктрина и продължаващото делене на наши и ваши, свои и чужди. Ренесансът на българския имотен пазар неминуемо е свързан с ренесанса на България, с преодоляване на демографския спад, повишаване на доходите на населението, възстановяването на индустрията и реиндустриализацията, модернизирането на земеделието, внедряването на авангардни технологии и връщането на родината ни на мястото, което бе достигнала през 1980 г. според статистиката на ООН като 32-рата индустриална страна в света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19