петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1875 прочитания

    Предишните ваксинации ли са отговорът за предпазване от Covid-19?

    Имунната система прилича на мускул, колкото повече я тренирате, толкова по-устойчива е тя, казва д-р Андю Бадли
    11 август 2020, 13:36 a+ a- a

    Един от големите въпроси около новия коронавирус, който все още няма отговор, е „Защо някои хора развиват тежко заболяване, а други изкарват инфекцията без никакви симптоми?“. Един експерт твърди, че отговорът на този въпрос може да се крие в предишните ваксинации на хората, пише CNN.

    „Когато разгледахме как хората прекарват ковид, установихме, че индивиди, които са си поставяли различни ваксини във времето – за пневмококи, инфлуенца, хепатит и др., изглежда имат по-нисък риск от заразяване “, обяснява д-р Андрю Бадли, специалист по инфекциозни заболявания в клиниката „Майо“, пред CNN.

    Този ефект имунолозите наричат трениране на имунитета: как имунната система изгражда ефективен отговор, за да се справя с инфекциите. Добра аналогия е да мислите за имунната си система като за мускул – колко повече натоварвате този мускул, толкова по-силен става той, когато имате нужда от него, пояснява още той.

    Към момента няма окончателни доказателства за други ваксини, които да увеличават имунитета срещу Covid-19, но някои проучвания загатват, че това е възможно.

    Така например екип от учени в САЩ предложи да се даде допълнителна доза от ваксината срещу морбили, рубеола и паротит (MMR), за да се види дали това би предотвратило най-тежкия сценарий на боледуване от коронавирус. 

    През юли друга група учени установиха, че държавите, в които голяма част от хората са ваксинирани срещу туберколоза с БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin - BCG) ваксина, имат много по-ниска смъртност от заболяването – факт, който пасва с други проучвания, които предполагат, че ваксините могат да укрепят общия имунитет на човек.

    Междувременно екип от учени, начело с д-р Моника Ганди установи, че маските имат значение, когато става дума за това колко тежко човек ще изкара заболяването, тъй като имат отношение към т.нар. Вирусна доза, от която зависи имунният отговор при всеки човек.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години