понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1089 прочитания

  Ваксината на Oxford/AstraZeneca предотвратява асимптоматичните случаи

  Компанията публикува резултатите от клиничните изпитания в The Lancet
  09 декември 2020, 15:37 a+ a- a

  Ваксината на Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19 е безопасна и ефективна, като осигурява добра защита, потвърдиха изследователите в списанието The Lancet. Повечето доброволци в проучването са по-млади от 55 години, но резултатите до момента показват, че ваксината работи добре и при възрастни хора.

  Данните също така показват, че препаратът може да намали разпространението на Covid, както и да предпази от разболяване и смърт. Документът, оценен от независими учени, представя пълни резултати от напреднали клинични изпитания с над 20 000 доброволци.

  Но все още има важни въпроси относно каква доза да се даде, както и кого ще защити, отбелязва BBC. Когато междинните резултати от проучването бяха публикувани в съобщение за пресата преди около две седмици, изследователите съобщиха за три нива на ефикасност на ваксината - обща ефективност 70%, по-ниска от 62% и висока от 90%.

  Причината е, защото в една част от проучването са използвани различни дози от ваксината. Някои доброволци са получили ваксина с наполовина по-ниска концентрация от първоначално планираното. И все пак тази „грешна“ доза се оказа победител, осигурявайки 90% защита, докато две стандартни дози дават 62%.

  Публикацията в Lancet разкрива, че 1367 души са получили половин доза, следвана от пълна доза, която им е осигурила 90% защита срещу заболяване с Covid-19. Сравнително малкият брой означава, че е трудно да се направят окончателни заключения. Никой от тази група обаче не е бил на възраст над 55 години, а експертите знаят, че по-възрастните хора са най-застрашени от тежко заболяване с ковид.

  По отношение на безопасността е регистрирано едно тежко нежелано събитие, потенциално свързано с ваксината, и друго - висока температура, което все още се разследва. И двамата участници се възстановяват и все още са част от клиничното проучване.

  Проучването също така измерва защитата срещу асимптоматична инфекция, като моли доброволците да правят редовно тестове, за да проверят дали имат Covid-19, без да се чувстват зле. Повечето от тези случаи са наблюдавани в контролната група, получила плацебо.

  Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, заяви: „Резултатите показват, че ваксината е ефективна срещу Covid-19, като по-специално няма тежки инфекции и няма хоспитализации в групата на ваксините, както и че е безопасна и добре поносима. „Започнахме да предоставяме данни на регулаторните органи по света за ранно одобрение и нашите глобални вериги за доставки са готови да започнат бързо да доставят стотици милиони дози в световен мащаб без печалба.“

  Д-р Чарли Уелър, ръководител на ваксини в Wellcome, заяви: „Днес отбелязваме още един ключов етап в пътя към ваксина срещу Covid-19. Въпреки че очакваме приключването на проучването и пълните данни, е много окуражаващо да видим данните зад междинните резултати, обявени миналия месец, включително анализ на различните режими на дозиране. Това предполага, че тази ваксина може да предотврати асимптоматично заболяване.“

  Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca сър Мене Пангалос заяви, че пълнолетни хора от всички възрасти трябва да бъдат ваксинирани, за да се получи „пробив“ в пандемията. Осъзнавам, че хората, които са най-силно засегнати от болестта, са над 65-те, над 75-те, над 85-те, но реалността е, че всъщност трябва да имаме ваксини, които имунизират всички от юношеството до най-възрастните, за да пробият пандемията по света“, каза той.

  От AstraZeneca съобщиха, че ще произведат 3 милиарда дози от своята ваксина през 2021 г.

  Източник: BBC
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет