петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2043 прочитания

    Ваксината на Oxford/AstraZeneca предотвратява асимптоматичните случаи

    Компанията публикува резултатите от клиничните изпитания в The Lancet
    09 декември 2020, 15:37 a+ a- a

    Ваксината на Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19 е безопасна и ефективна, като осигурява добра защита, потвърдиха изследователите в списанието The Lancet. Повечето доброволци в проучването са по-млади от 55 години, но резултатите до момента показват, че ваксината работи добре и при възрастни хора.

    Данните също така показват, че препаратът може да намали разпространението на Covid, както и да предпази от разболяване и смърт. Документът, оценен от независими учени, представя пълни резултати от напреднали клинични изпитания с над 20 000 доброволци.

    Но все още има важни въпроси относно каква доза да се даде, както и кого ще защити, отбелязва BBC. Когато междинните резултати от проучването бяха публикувани в съобщение за пресата преди около две седмици, изследователите съобщиха за три нива на ефикасност на ваксината - обща ефективност 70%, по-ниска от 62% и висока от 90%.

    Причината е, защото в една част от проучването са използвани различни дози от ваксината. Някои доброволци са получили ваксина с наполовина по-ниска концентрация от първоначално планираното. И все пак тази „грешна“ доза се оказа победител, осигурявайки 90% защита, докато две стандартни дози дават 62%.

    Публикацията в Lancet разкрива, че 1367 души са получили половин доза, следвана от пълна доза, която им е осигурила 90% защита срещу заболяване с Covid-19. Сравнително малкият брой означава, че е трудно да се направят окончателни заключения. Никой от тази група обаче не е бил на възраст над 55 години, а експертите знаят, че по-възрастните хора са най-застрашени от тежко заболяване с ковид.

    По отношение на безопасността е регистрирано едно тежко нежелано събитие, потенциално свързано с ваксината, и друго - висока температура, което все още се разследва. И двамата участници се възстановяват и все още са част от клиничното проучване.

    Проучването също така измерва защитата срещу асимптоматична инфекция, като моли доброволците да правят редовно тестове, за да проверят дали имат Covid-19, без да се чувстват зле. Повечето от тези случаи са наблюдавани в контролната група, получила плацебо.

    Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, заяви: „Резултатите показват, че ваксината е ефективна срещу Covid-19, като по-специално няма тежки инфекции и няма хоспитализации в групата на ваксините, както и че е безопасна и добре поносима. „Започнахме да предоставяме данни на регулаторните органи по света за ранно одобрение и нашите глобални вериги за доставки са готови да започнат бързо да доставят стотици милиони дози в световен мащаб без печалба.“

    Д-р Чарли Уелър, ръководител на ваксини в Wellcome, заяви: „Днес отбелязваме още един ключов етап в пътя към ваксина срещу Covid-19. Въпреки че очакваме приключването на проучването и пълните данни, е много окуражаващо да видим данните зад междинните резултати, обявени миналия месец, включително анализ на различните режими на дозиране. Това предполага, че тази ваксина може да предотврати асимптоматично заболяване.“

    Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca сър Мене Пангалос заяви, че пълнолетни хора от всички възрасти трябва да бъдат ваксинирани, за да се получи „пробив“ в пандемията. Осъзнавам, че хората, които са най-силно засегнати от болестта, са над 65-те, над 75-те, над 85-те, но реалността е, че всъщност трябва да имаме ваксини, които имунизират всички от юношеството до най-възрастните, за да пробият пандемията по света“, каза той.

    От AstraZeneca съобщиха, че ще произведат 3 милиарда дози от своята ваксина през 2021 г.

    Източник: BBC
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 58 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate