петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2334 прочитания

  Д-р Веселин Димитров е носителят на наградата по математика на ИМИ към БАН за 2023 г.

  Президентът Радев откри 4-ото издание на международната конференция „Дни на математиката“ в София
  10 юли 2023, 13:46 a+ a- a

  Президентът Румен Радев връчи наградата на Института по математика и информация (ИМИ) към БАН за 2023 г. на д-р Веселин Димитров. Държавният глава участва в откриването на четвъртото издание на международната конференция „Дни на математиката“, организирана от ИМИ, чийто патрон е.

  Конференцията се провежда в София в периода 10-14 юли. В нея ще участват над 200 учени от 29 държави. Тя се организира от ИМИ към БАН в сътрудничество със Съюза на математиците в България и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Целта на събитията, включени в програмата, е да се представят актуалното състояние във всички области на математиката и математическите аспекти на информатиката и техните приложения. Конференцията се провежда с подкрепата на Научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“ (ПИКОМ), Министерството на образвоанието и науката и Фондация „Саймънс“.

  Една от основните цели на конференцията е да събере български математици и информатици, работещи по света. По този начин се подобряват връзките между работещите математици в България и българската математическа диаспора.

  Наградата по математика на ИМИ е учредена през 2014 г. и се връчва на всеки 2 или 3 години, като процедурата се инициира от Научния съвет на ИМИ. Носителят на наградата се определя от международен Комитет за Наградата на ИМИ, който се състои от 5-7 членове, изтъкнати специалисти в областта на математиката. Кандидатите трябва да са български граждани, ненавършили 40 години преди 1 януари на годината, в която се присъжда Наградата. Тя представлява знак, придружен от грамота и парична премия.

  Веселин Димитров е роден в София през 1986 г. Завършва Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“. През 2003 г. е избран да представя България в престижната 6-седмична лятна школа на Масачузецкия технологичен институт (MIT) – Research Science Institute (RSI). През 2005 участва в Международната олимпиада по математика, където печели сребърен медал.

  Той продължава образованието си в Харвард, където получава бакалавърска степен през 2010 г. с дипломна работа под ръководството на проф. Бари Мазур. Защитава магистърска (2014) и докторска (2017) степен в университета Йейл с научен ръководител е проф. Александър Гончаров. В момента д-р Димитров е член на Института за напреднали изследвания (Institute of Advanced Study) в Принстън и доцент в Технологичния институт в Джорджия, САЩ. През 2022 г. д-р Димитров е удостоен с наградата Oberwolfach за „своя изключителен принос към теорията на числата и диофантовата геометрия“. Той е и лауреат на David Gross Prize, която споделя с Циянг Гао.

  Д-р Димитров е 4-ят лауреат на Наградата по математика на ИМИ. Преди него носители са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), и Грета Панова, Университет на Южна Калифорния (2020). 

  Очаквайте интервю с д-р Димитров в Economy.bg 
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 13 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 2 дни
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство