четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1096 прочитания

    Отворено е кандидатстването по програмата „Предприемачи в науката“

    Тази година в събитието ще има и реални инвеститори в лицето на CEO Angels Club
    19 юли 2023, 08:07 a+ a- a

    Изображения: Фондация Карол Знание

    Отворено е кандидатстването за шестото издание на програмата на фондация Карол Знание „Предприемачи в науката“. Лектори и ментори на програмата са водещи експерти, учени предприемачи, професори, стартъп консултанти, серийни предприемачи, ESG, SDG, Impact специалисти, финансисти, венчър капиталисти и бизнес ангели – вдъхновяващи личности, които подкрепят академичните предприемачи.

    Именно към тях е насочена единствената по рода си програма у нас. В нея могат да участват студенти, докторанти и млади учени, които искат да реализират идеи и разработки с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

    Форматът е безплатен, присъствен, провежда се всяка есен, а през декември, на финала, е конкурсът „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв., осигурена от фондация Карол Знание. Членове на журито са менторите и лекторите, които напътстват академичните предприемачи как да развият проектите си в бизнес концепции.

    Тази година партньорството на CEO Angels Club ще доведе на конкурса и реални инвеститори, които търсят подходящи бизнеси и ще го превърна в пичинг събитие. Лектор в програмата за ангелското инвестиране ще бъде Георги Брашнаров, съосновател на CEO Angels Club и член на борда на директорите. 

    Лектори и ментори ще има не само на място в София, но и в различни точки на света – Сингапур, Мюнхен, Брюксел, Лондон. 

    През няколко месечното обучение студентите и младите учени ще разберат как могат да трансферират технологиите си, как да направят бизнес план, какви са разликите между ESG и Impact Investing, какво е социално предприемачество и как да развиват зелени стъртъпи, как да защитят своите авторски права и да използват интелектуалната собственост като капитал в научни стартъпи и спинофи, да постигнат висока ESG оценка, която би вдигнала стойността на компанията им с до 10%, как да презентират пред инвеститори, какви са етапите на развитие на компаниите и какви са начините за финансиране.

    От досегашните пет издания на програмата има 7 наградени проекта – два пъти наградата беше поделена между два екипа. Един от тях започна именно с награда от 15 000 лв. и успя да завърши планетариум Андромеда в столицата. Докторантът от Физическия факултет на СУ инж. Недислав Веселинов за първи път представи идеята си за планетуриум през 2019 г. в „Предприемачи в науката“. На следващата година създаде един от първите стартъпи, вдъхновени от програмата и започна проектирането. По време на пандемията бяха произведени частите, а в края на миналата година планетариумът отвори врати за посетители в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

    Общо шест са досега компаниите, регистрирани със знания и мотивация от лекторите и менторите на „Предприемачи в науката“. Без стартъп, но с регистрирана търговска марка Oxymet, екологичната батерия на друг носител на наградата Предприемач в науката, заработи на Антарктида. Инж. Илиян Попов, който грабна другата половина от наградата през 2019 г., създаде специална станция за измервания по време на 31-ата Национална антарктическа експедиция.

    Последният победител в конкурса грабна наградата от 30 000 лв. и две седмици по-късно регистрира своя компания, с която да изгражда рехабилитационен робот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 9 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 11 часа
    преди 11 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 12 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично