четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1156 прочитания

  Отворено е кандидатстването по програмата „Предприемачи в науката“

  Тази година в събитието ще има и реални инвеститори в лицето на CEO Angels Club
  19 юли 2023, 08:07 a+ a- a

  Изображения: Фондация Карол Знание

  Отворено е кандидатстването за шестото издание на програмата на фондация Карол Знание „Предприемачи в науката“. Лектори и ментори на програмата са водещи експерти, учени предприемачи, професори, стартъп консултанти, серийни предприемачи, ESG, SDG, Impact специалисти, финансисти, венчър капиталисти и бизнес ангели – вдъхновяващи личности, които подкрепят академичните предприемачи.

  Именно към тях е насочена единствената по рода си програма у нас. В нея могат да участват студенти, докторанти и млади учени, които искат да реализират идеи и разработки с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

  Форматът е безплатен, присъствен, провежда се всяка есен, а през декември, на финала, е конкурсът „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв., осигурена от фондация Карол Знание. Членове на журито са менторите и лекторите, които напътстват академичните предприемачи как да развият проектите си в бизнес концепции.

  Тази година партньорството на CEO Angels Club ще доведе на конкурса и реални инвеститори, които търсят подходящи бизнеси и ще го превърна в пичинг събитие. Лектор в програмата за ангелското инвестиране ще бъде Георги Брашнаров, съосновател на CEO Angels Club и член на борда на директорите. 

  Лектори и ментори ще има не само на място в София, но и в различни точки на света – Сингапур, Мюнхен, Брюксел, Лондон. 

  През няколко месечното обучение студентите и младите учени ще разберат как могат да трансферират технологиите си, как да направят бизнес план, какви са разликите между ESG и Impact Investing, какво е социално предприемачество и как да развиват зелени стъртъпи, как да защитят своите авторски права и да използват интелектуалната собственост като капитал в научни стартъпи и спинофи, да постигнат висока ESG оценка, която би вдигнала стойността на компанията им с до 10%, как да презентират пред инвеститори, какви са етапите на развитие на компаниите и какви са начините за финансиране.

  От досегашните пет издания на програмата има 7 наградени проекта – два пъти наградата беше поделена между два екипа. Един от тях започна именно с награда от 15 000 лв. и успя да завърши планетариум Андромеда в столицата. Докторантът от Физическия факултет на СУ инж. Недислав Веселинов за първи път представи идеята си за планетуриум през 2019 г. в „Предприемачи в науката“. На следващата година създаде един от първите стартъпи, вдъхновени от програмата и започна проектирането. По време на пандемията бяха произведени частите, а в края на миналата година планетариумът отвори врати за посетители в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

  Общо шест са досега компаниите, регистрирани със знания и мотивация от лекторите и менторите на „Предприемачи в науката“. Без стартъп, но с регистрирана търговска марка Oxymet, екологичната батерия на друг носител на наградата Предприемач в науката, заработи на Антарктида. Инж. Илиян Попов, който грабна другата половина от наградата през 2019 г., създаде специална станция за измервания по време на 31-ата Национална антарктическа експедиция.

  Последният победител в конкурса грабна наградата от 30 000 лв. и две седмици по-късно регистрира своя компания, с която да изгражда рехабилитационен робот.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 4 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 21 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 23 часа