петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  486 прочитания

  Лекарство за артрит намалява смъртността при пациенти с Covid

  Tocilizumab на Roche също така увеличава вероятността за изписване от болница
  12 февруари 2021, 09:28 a+ a- a

  Голямо клинично изпитване установи, че Tocilizumab, лекарство, което обикновено се използва за лечение на ревматоиден артрит, намалява смъртността при пациенти с Covid-19, съобщи STAT.

  Лекарството е направено от Roche и е дало неубедителни резултати в по-ранни изпитания. Проучването RECOVERY, от което са последните данни, даде много от най-важните клинични резултати за пандемията, включително, че стероидът дексаметазон също намалява смъртността при хоспитализирани пациенти. Същото проучване доказа че няколко други лекарства, за които изследователите смятаха, че могат да помогнат на пациентите, включително лекарството за малария хидроксихлорохин, не са полезни, припомня изданието.

  Пълните данни за проучването на Tocilizumab са предварително публикувани, преди да бъдат рецензирани и публикувани от научно списание.

  Добавянето на Tocilizumab към дексаметазон предотвратява една смърт на всеки 25 лекувани пациенти. Изследователите изчисляват, че комбинацията от дексаметазон и Tocilizumab намалява смъртността като цяло при хоспитализирани пациенти с една трета.

  В проучването 2022 пациенти са разпределени на случаен принцип да получават Tocilizumab, прилаган венозно, докато 2094 са получавали само стандартни грижи. 82% от пациентите на tocilizumab са получавали и дексаметазон или подобен стероид. Смъртността е намалена с 14%, като 596 от пациентите в групата на Tocilizumab умират в рамките на 28 дни, на фона на 694 от пациентите в контролната група.

  Tocilizumab също така увеличава вероятността за изписване от болница в рамките на 28 дни от 47% на 54%. Намаляването на смъртността е по-голямо при тези, които са били на респиратори. За разлика от дексаметазон, Tocilizumab е скъпо марково лекарство, отбелязва изданието.

  Мартин Ландрей, лекар и епидемиолог от Университета на Оксфорд, отдел по здравеопазване на населението в Нафилд, обясни, че предишните резултати са били „неубедителни“, но каза, че това е така, защото проучванията са малки. Изпитанието RECOVERY беше по-голямо от всички предишни изпитания взети заедно. Проблемът при провеждането на много малки проучвания, както казаха изследователите, е, че те често не водят до убедителни резултати.

  „Това е невероятно мощно“, каза Ландрей за големи изпитания като RECOVERY. „Сега пациентите се лекуват по-добре, отколкото през пролетта поради клиничните проучвания.“

  Изследването тества още няколко лечения, включително лекарството за подагра Colchicine; коктейлът с антитела, разработен от Regeneron; аспирин и baricitinib, хапче за ревматоиден артрит, произведено от Eli Lilly.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 15 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 16 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 16 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 17 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 18 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник