петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1719 прочитания

    Лекарство за артрит намалява смъртността при пациенти с Covid

    Tocilizumab на Roche също така увеличава вероятността за изписване от болница
    12 февруари 2021, 09:28 a+ a- a

    Голямо клинично изпитване установи, че Tocilizumab, лекарство, което обикновено се използва за лечение на ревматоиден артрит, намалява смъртността при пациенти с Covid-19, съобщи STAT.

    Лекарството е направено от Roche и е дало неубедителни резултати в по-ранни изпитания. Проучването RECOVERY, от което са последните данни, даде много от най-важните клинични резултати за пандемията, включително, че стероидът дексаметазон също намалява смъртността при хоспитализирани пациенти. Същото проучване доказа че няколко други лекарства, за които изследователите смятаха, че могат да помогнат на пациентите, включително лекарството за малария хидроксихлорохин, не са полезни, припомня изданието.

    Пълните данни за проучването на Tocilizumab са предварително публикувани, преди да бъдат рецензирани и публикувани от научно списание.

    Добавянето на Tocilizumab към дексаметазон предотвратява една смърт на всеки 25 лекувани пациенти. Изследователите изчисляват, че комбинацията от дексаметазон и Tocilizumab намалява смъртността като цяло при хоспитализирани пациенти с една трета.

    В проучването 2022 пациенти са разпределени на случаен принцип да получават Tocilizumab, прилаган венозно, докато 2094 са получавали само стандартни грижи. 82% от пациентите на tocilizumab са получавали и дексаметазон или подобен стероид. Смъртността е намалена с 14%, като 596 от пациентите в групата на Tocilizumab умират в рамките на 28 дни, на фона на 694 от пациентите в контролната група.

    Tocilizumab също така увеличава вероятността за изписване от болница в рамките на 28 дни от 47% на 54%. Намаляването на смъртността е по-голямо при тези, които са били на респиратори. За разлика от дексаметазон, Tocilizumab е скъпо марково лекарство, отбелязва изданието.

    Мартин Ландрей, лекар и епидемиолог от Университета на Оксфорд, отдел по здравеопазване на населението в Нафилд, обясни, че предишните резултати са били „неубедителни“, но каза, че това е така, защото проучванията са малки. Изпитанието RECOVERY беше по-голямо от всички предишни изпитания взети заедно. Проблемът при провеждането на много малки проучвания, както казаха изследователите, е, че те често не водят до убедителни резултати.

    „Това е невероятно мощно“, каза Ландрей за големи изпитания като RECOVERY. „Сега пациентите се лекуват по-добре, отколкото през пролетта поради клиничните проучвания.“

    Изследването тества още няколко лечения, включително лекарството за подагра Colchicine; коктейлът с антитела, разработен от Regeneron; аспирин и baricitinib, хапче за ревматоиден артрит, произведено от Eli Lilly.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 24 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации