четвъртък, 24 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  481 прочитания

  Шефът на ЕК: Пари от ЕС само при строго спазване на закона

  Предлагаме целта за намаляване на емисиите до 2030 да се увеличи до поне 55%, заяви в речта си "За състоянието на съюза" Урсула фон дер Лайен
  16 септември 2020, 15:52 a+ a- a

  Средствата от бюджета на ЕС и от новия фонд NextGenEU ще се отпускат при строго спазване на върховенството на закона. Това обяви днес пред Европейския парламент председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

  Върховенство на закона
  "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета и по програмата NextGenEU срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

  „Нарушения на върховенството на закона няма да бъдат толерирани“, заяви Фон дер Лайен. "Ще продължа да защитавам интегритета на европейските институции, независимо дали става дума за закони, свободата на медиите, независимостта на съдебната система или продажба на златни паспорти. Европейските ценности не са за продан".

  "Преди края на месеца Комисията ще излезе с първия си годишен доклад за върховенството на закона, който ще покрива всички страни членки. Той е превантивно средство за ранно засичане на проблеми и намиране на решения, допълни Фон дер Лайен.

  Здравеопазване
  Според Фон дер Лайен Европа трябва да изгради Европейски здравен съюз. Тя предложи увиличаване на правомощията на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите. Тя се ангажира и с изграждането на европейска BARDA - агенция за биомедицински изследвания и развитие, за да се повиши капацитета за отговор на трансгранична заплаха. Догодина ще бъде свикана и среща на високо равнище за здравеопазването под италианското председателство на Г-20.

  Дигитализация
  По думите на
  председателката на ЕК това десетилетие трябва да стане цифровото десетилетие на Европа. За тази цел ЕК ще инвестира 8 млрд. евро в производството на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, ще изгради европейски облак, базиран на GAIA X, ще се разшири обхвата на свързаността до всяко село, ще бъде предложена сигурна европейска електронна идентификация, ще се инвестира в 5G и 6G оптичните мрежи.

  Климатични цели
  "Предлагаме целта за намаляване на емисиите до 2030 да се увеличи до поне 55%", заяви Фонд дер Лайен. Това може да стане чрез преразглеждане на законодателството за климата и енергетиката до следващото лято, изразходване на 37% от бюджета на фонда NextGenerationEU за европейската Зелена сделка, чрез зелени облигации. Настоящата цел на ЕС за емисиите до 2030 е за тяхното намаляване с 40%.

  Икономика
  „Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта Фон дер Лайен. "Ще предложим да помогнем на държавите от ЕС да създадат рамка за минималните заплати".
  Brexit
  С всеки изминал ден намаляват шансовете за сключване на ново търговско споразумение с Великобритания

  Миграция
  Председателката на ЕК призова всички страни членки на ЕС да увеличат усилията по миграционния въпрос. Същевременно тя посочи, че ЕК иска да отмени Дъблинския регламент, който натоварва с отговорността за приема на бежанци първата страна от ЕС, в която те са влезли. "Следващата сряда ще представим нов миграционен пакт за Европа, ще отменим Дъблинския регламент и ще го заменим с нова европейска система на управление на миграцията. Ще има нов силен механизъм на солидарност".

  Закон "Магнитски"
  От речта на Фон дер Лайен стана ясно също, че в ЕС може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски", като ЕК вече е разработила предложения в тази насока. Чрез него ЕС ще налага санкции в глобален мащаб за нарушаване на човешките права.

  Турция
  Урсула фон дер Лайен предупреди Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си в конфликта във връзка с проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие, които я противопоставиха на Гърция.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Роб Диксън е новият посланик на Великобритания у нас
  Той връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев
  преди 10 часа
  Ваксината на Johnson & Johnson влиза в 3-а фаза клинични изпитания
  Компанията е разработила ваксина, която да се прилага еднократно
  преди 10 часа
  Срещу Австрия бе заведена колективна жалба заради разпространението на коронавируса
  Националните власти, както и местните в провинция Тирол ще бъдат подведени под отговорност в съда
  преди 11 часа
  Българите държат близо 58 млрд. лв. в банките
  Спестяванията са нараснали с близо 8% през август