понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    769 прочитания

    САЩ вдигнаха забраната за ползване на ваксината на J&J

    Тя се препоръчва за употреба при всички лица над 18-годишна възраст
    27 април 2021, 08:21 a+ a- a

    След задълбочен преглед на безопасността, включително две заседания на Консултативния комитет по имунизационни практики на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и CDC определиха, че препоръчителната пауза по отношение употребата на ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson (Janssen) в САЩ, трябва да бъде отменена и употребата ѝ трябва да се възобнови.

    Прекъсването бе препоръчано след съобщения за 6 случая на рядък и тежък тип кръвен съсирек при лица след прилагане на ваксината на Janssen срещу Covid-19. По време на паузата медицински и научни екипи от FDA и CDC проучиха наличните данни, за да оценят риска от тромбоза, засягаща мозъчните венозни синуси или CVST (големи кръвоносни съдове в мозъка), както и други места в тялото (включително, но не само до големите кръвоносни съдове на корема и вените на краката) заедно с тромбоцитопения или нисък брой на тромбоцитите в кръвта. 

    Екипите на FDA и CDC също проведоха обширни контакти с доставчици и лекари, за да се уверят, че са информирани за потенциала за тези нежелани събития и могат да управляват и разпознават правилно тези събития поради уникалното лечение, необходимо за тези кръвни съсиреци и ниски тромбоцити, също известен като синдром на тромбоза-тромбоцитопения (TTS).

    Двете агенции са определили следното:
        • Използването на ваксината Cans-19 от Janssen трябва да бъде възобновено в Съединените щати.
        • FDA и CDC са уверени, че тази ваксина е безопасна и ефективна за предотвратяване на Covid-19.
        • FDA установи, че наличните данни показват, че известните и потенциални ползи от ваксината надвишават нейните известни и потенциални рискове при лица на възраст 18 и повече години.
        • Понастоящем наличните данни предполагат, че вероятността от поява на TTS е много ниска, но FDA и CDC ще продължат да наблюдават този риск.

        • Доставчиците на здравни грижи, които прилагат ваксината и получателите на ваксини или болногледачите, трябва да прегледат листовката на ваксината на Janssen срещу Covid -19 предназначена за доставчици на здравни услуги, администриращи ваксина (доставчици на ваксинации) и справочния лист за получатели и болногледачи, които са преработени, за да включват информация за риска от този синдром, който се е появил при много малък брой хора, получили ваксината срещу Covid-19 от Janssen.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 3 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 4 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 6 часа
    преди 9 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата