четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1109 прочитания

    ЕС одобри първите в света регулации за крипто сектора

    Очаква се новите правила да започнат да се прилагат от 2024
    16 май 2023, 16:16 a+ a- a

    Снимка: iStock

    ЕС въвежда регулаторна рамка за криптоактивите, емитентите на криптоактиви и доставчиците на услуги за криптоактиви. Днес Съветът прие регламент относно пазарите на криптоактиви (ПКА), с който установи за първи път правна рамка за този сектор.

    "Много съм доволна, че днес изпълняваме обещанието си да започнем да регулираме сектора на криптоактивите. Неотдавнашните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които ще осигурят по-добра защита на европейците, инвестирали в тези активи, и ще предотвратят злоупотребите в сектора на криптоактивите за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма", коментира Елисабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, коята в момента е ротационен председател на ЕС.

    Регламентът ще защити инвеститорите чрез повишаване на прозрачността и въвеждане на всеобхватна рамка за емитентите и доставчиците на услуги, включително спазване на правилата за борба с изпирането на пари. Новите правила обхващат емитентите на токени за стоки и услуги, токени, обезпечени с активи, и т.нар. „стейбълкойни“. Регламентът обхваща и доставчиците на услуги, като местата на търговия и портфейлите, в които се държат криптоактивите. Тази регулаторна рамка цели да защити инвеститорите, да съхрани финансовата стабилност, като същевременно даде възможност за иновации и повиши привлекателността на сектора на криптоактивите.

    Съгласно постигнатото споразумение доставчиците на услуги за криптоактивище се нуждаят от лицензиране, за да извършват дейност в рамките на ЕС.

    Регламентът въвежда също хармонизирана регулаторна рамка в Европейския съюз, която, предвид глобалния характер на пазарите на криптоактиви, представлява подобрение в сравнение с настоящото положение, при което този сектор е регулиран с национално законодателство само в някои държави членки.

    Съгласно новите правила доставчиците на услуги за криптоактиви са задължени да събират и предоставят на разположение определена информация относно наредителя и бенефициера на обработваните от тях преводи на криптоактиви, независимо от размера на криптоактивите, обект на трансакцията. Това ще гарантира проследимост на преводите на криптоактиви, за да се даде възможност за по-добро идентифициране и блокиране на евентуални съмнителни трансакции.

    Между данъчните органи ще има задължителен автоматичен обмен на информация, която ще трябва да се предоставя от доставчиците на услуги за криптоактиви. Децентрализираният характер на криптоактивите затрудняваше до момента данъчните администрации на държавите членки да гарантират спазването на данъчното законодателство. Присъщият на криптоактивите трансграничен характер изисква силно международно административно сътрудничество, за да се гарантира ефективното събиране на данъци. В обхвата са включени също криптоактивите, емитирани по децентрализиран начин, стабилните криптопари, включително токените за електронни пари и някои незаменяеми токени.

    Директивата ще подобри способността на държавите членки да разкриват и да противодействат на данъчните измами, отклонението от данъчно облагане и избягването на данъци, като задължи всички доставчици на услуги за криптоактиви, установени в ЕС — независимо от техния размер — да оповестяват сделките на клиенти, пребиваващи в ЕС. Освен това обхватът на актуализираната директива беше разширен, за да включи задълженията на финансовите институции за докладване по отношение на електронните пари и цифровите валути на централните банки, както и автоматичния обмен на информация относно данъчните становища във връзка с трансгранични сделки, използвани от физически лица.

    Очаква се разпоредбите, регулиращи крипто сектора, да бъдат въведени от 2024. Окончателното приемане на новите правила ще бъде възможно, след като Европейският парламент издаде своето консултативно становище.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    преди 8 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва
    преди 9 часа
    Зa 13 гoдини Бългapия e ycвoилa 33 млрд. лeвa eвpoпeйcĸи cpeдcтвa
    Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна
    преди 11 часа
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 13 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите