понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1046 прочитания

    Moderna и Pfizer: Актуализираните ваксини със силен отговор срещу по-новия вариант на коронавируса

    Става дума за силно мутиралия подвариант на Омикрон BA.2.86
    08 септември 2023, 11:45 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Moderna и конкурентът ѝ Pfizer заявиха, че техните актуализирани ваксини срещу Covid-19 генерират силни реакции при тестване срещу силно мутиралия подвариант BA.2.86 на коронавируса, който породи страхове от възобновяване на инфекциите, предаде „Ройтерс“.

    Moderna каза, че негйната инжекция генерира 8,7-кратно увеличение на неутрализиращи антитела срещу BA.2.86 в сравнение с нелекуван естествен отговор на антитела при клинични изпитвания при хора. В момента вариантът се проследява от Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ.

    „Смятаме, че това е новина, която хората ще искат да чуят, докато се подготвят да излязат и да получат есенните си бустери“, каза ръководителят Инфекциозни болести на Moderna Жаклин Милър в интервю, добавяйки, че данните също трябва да помогнат за успокояването на регулаторите.

    Pfizer каза, че актуализираната му ваксина с партньора BioNTech е предизвикала силен отговор на антитела срещу BA.2.86 в предклинично проучване при мишки.

    Moderna, Pfizer/BioNTech и сравнително новодошлият на пазара на ваксини срещу Covid Novavax създадоха версии на своите ваксини, насочени към подварианта XBB.1.5, доминиращият вариант през по-голямата част от 2023 г. Очаква се те да бъдат пуснати тази есен. Ваксините и на Moderna и на Pfizer/BioNTech са базирани на иРНК технология.

    По-рано CDC посочи, че BA.2.86 може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали Covid или са били ваксинирани с предишни ваксини. Подварианта на Омикрон носи повече от 35 мутации в ключови части на вируса в сравнение с XBB.1.5, целта на актуализираните ваксини.

    Moderna каза, че е споделила новото откритие за своята ваксина с регулаторите и го е изпратила за публикуване за партньорска проверка. Преработената ваксина все още не е одобрена от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), но се очаква да бъде налична по-късно този месец или в началото на октомври.

    Миналия месец Moderna и Pfizer заявиха, че техните нови ваксини изглеждат ефективни срещу друг нов проблемен подвариант, наречен EG.5 при първоначалното тестване.

    Оттогава европейските регулатори подкрепиха инжекцията на Pfizer/BioNTech, като британската регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти одобри ваксината във вторник (5 септември), но все още не са направили никакви съобщения относно актуализираната ваксина на Moderna.

    BA.2.86 вече е открит в Швейцария и Южна Африка, както и в Израел, Дания, САЩ и Великобритания според служител на СЗО.

    Въпреки че е важно да се наблюдава вариантът, няколко експерти казаха пред „Ройтерс“, че е малко вероятно да предизвика вълна от тежки заболявания и смърт поради имунната защита, изградена в световен мащаб от масова ваксинация и предишни инфекции.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОББ: Реалистично е членство на България в еврозоната в близко бъдеще
    Доближаване на инфлацията на България до средната на еврозоната до 6-9 месеца, прогнозират от банката
    преди 3 часа
    БАСКОМ: Предстои важно обединение на всички ИТ асоциации
    Наблюдава се интерес към мигриране на ИТ таланти в градове извън София, коментираха от асоциацията на софтуерните компании
    преди 4 часа
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 5 часа
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 6 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано