понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1088 прочитания

  Moderna и Pfizer: Актуализираните ваксини със силен отговор срещу по-новия вариант на коронавируса

  Става дума за силно мутиралия подвариант на Омикрон BA.2.86
  08 септември 2023, 11:45 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Moderna и конкурентът ѝ Pfizer заявиха, че техните актуализирани ваксини срещу Covid-19 генерират силни реакции при тестване срещу силно мутиралия подвариант BA.2.86 на коронавируса, който породи страхове от възобновяване на инфекциите, предаде „Ройтерс“.

  Moderna каза, че негйната инжекция генерира 8,7-кратно увеличение на неутрализиращи антитела срещу BA.2.86 в сравнение с нелекуван естествен отговор на антитела при клинични изпитвания при хора. В момента вариантът се проследява от Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ.

  „Смятаме, че това е новина, която хората ще искат да чуят, докато се подготвят да излязат и да получат есенните си бустери“, каза ръководителят Инфекциозни болести на Moderna Жаклин Милър в интервю, добавяйки, че данните също трябва да помогнат за успокояването на регулаторите.

  Pfizer каза, че актуализираната му ваксина с партньора BioNTech е предизвикала силен отговор на антитела срещу BA.2.86 в предклинично проучване при мишки.

  Moderna, Pfizer/BioNTech и сравнително новодошлият на пазара на ваксини срещу Covid Novavax създадоха версии на своите ваксини, насочени към подварианта XBB.1.5, доминиращият вариант през по-голямата част от 2023 г. Очаква се те да бъдат пуснати тази есен. Ваксините и на Moderna и на Pfizer/BioNTech са базирани на иРНК технология.

  По-рано CDC посочи, че BA.2.86 може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали Covid или са били ваксинирани с предишни ваксини. Подварианта на Омикрон носи повече от 35 мутации в ключови части на вируса в сравнение с XBB.1.5, целта на актуализираните ваксини.

  Moderna каза, че е споделила новото откритие за своята ваксина с регулаторите и го е изпратила за публикуване за партньорска проверка. Преработената ваксина все още не е одобрена от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), но се очаква да бъде налична по-късно този месец или в началото на октомври.

  Миналия месец Moderna и Pfizer заявиха, че техните нови ваксини изглеждат ефективни срещу друг нов проблемен подвариант, наречен EG.5 при първоначалното тестване.

  Оттогава европейските регулатори подкрепиха инжекцията на Pfizer/BioNTech, като британската регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти одобри ваксината във вторник (5 септември), но все още не са направили никакви съобщения относно актуализираната ваксина на Moderna.

  BA.2.86 вече е открит в Швейцария и Южна Африка, както и в Израел, Дания, САЩ и Великобритания според служител на СЗО.

  Въпреки че е важно да се наблюдава вариантът, няколко експерти казаха пред „Ройтерс“, че е малко вероятно да предизвика вълна от тежки заболявания и смърт поради имунната защита, изградена в световен мащаб от масова ваксинация и предишни инфекции.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева