понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5017 прочитания

  FT: Източна Европа все по-скептична към еврото

  Въпреки че покрива критериите България също не планира скоро да се присъедини към еврозоната, отбелязва британското издание
  21 декември 2012, 13:45 a+ a- a

  Ентусиазмът сред новите страни-членки на Европейския съюз от Източна Европа за приемане на еврото все повече се охлажда, коментира британският вестник Financial Times.

  Изданието дава за пример латвийският премиер Валдис Домбровскис, който предупреждава, че сънародниците му все повече се обръщат срещу единната европейска валута. „Преди кризата в еврозоната всички искаха да се присъединим към еврозоната, но не бяхме икономически подготвени. Сега, когато сме готови да влезем, мнозина са скептично настроени”, посочва Домбровскис. Той признава, че ще му е трудно да убеди сънародниците си за приемането на еврото през 2014, каквото е първоначалната цел на страната.

  Подобна е ситуацията и в България. Макар страната да е една от трите в ЕС, които изпълняват напълно критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната, тя даде да се разбере, че не планира в скоро време да приема еврото, подчертава FT. В скорошно интервю за изданието премиерът Бойко Борисов заявява, че страната не възнамерява да се присъединява към еврозоната, преди да е приключила кризата във валутния съюз. Според него не е справедливо България да дава пари за спасяването на държави, които са по-богати от нея.

  56% от поляците също са против влизането на страната им в еврозоната, показва проучване, цитирано от FT. Това е ръст с 3% за година. Правителството настоява, че страната ще приеме еврото, когато икономиката й изпълни критериите и когато, както се изразява премиерът Доналд Туск, „еврозоната стане безопасна за всеки от членовете си”.

  В съседна Чехия ентусиазмът е още по-малък. Според правителството страната няма да се присъедини към еврозоната по време на мандата му, който изтича през 2014, а най-рано след 2020, като въпросът трябва да бъде одобрен на референдум.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%