сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5219 прочитания

  FT: Източна Европа все по-скептична към еврото

  Въпреки че покрива критериите България също не планира скоро да се присъедини към еврозоната, отбелязва британското издание
  21 декември 2012, 13:45 a+ a- a

  Ентусиазмът сред новите страни-членки на Европейския съюз от Източна Европа за приемане на еврото все повече се охлажда, коментира британският вестник Financial Times.

  Изданието дава за пример латвийският премиер Валдис Домбровскис, който предупреждава, че сънародниците му все повече се обръщат срещу единната европейска валута. „Преди кризата в еврозоната всички искаха да се присъединим към еврозоната, но не бяхме икономически подготвени. Сега, когато сме готови да влезем, мнозина са скептично настроени”, посочва Домбровскис. Той признава, че ще му е трудно да убеди сънародниците си за приемането на еврото през 2014, каквото е първоначалната цел на страната.

  Подобна е ситуацията и в България. Макар страната да е една от трите в ЕС, които изпълняват напълно критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната, тя даде да се разбере, че не планира в скоро време да приема еврото, подчертава FT. В скорошно интервю за изданието премиерът Бойко Борисов заявява, че страната не възнамерява да се присъединява към еврозоната, преди да е приключила кризата във валутния съюз. Според него не е справедливо България да дава пари за спасяването на държави, които са по-богати от нея.

  56% от поляците също са против влизането на страната им в еврозоната, показва проучване, цитирано от FT. Това е ръст с 3% за година. Правителството настоява, че страната ще приеме еврото, когато икономиката й изпълни критериите и когато, както се изразява премиерът Доналд Туск, „еврозоната стане безопасна за всеки от членовете си”.

  В съседна Чехия ентусиазмът е още по-малък. Според правителството страната няма да се присъедини към еврозоната по време на мандата му, който изтича през 2014, а най-рано след 2020, като въпросът трябва да бъде одобрен на референдум.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 12 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 13 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите