неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6959 прочитания

    Американският гигант Mohawk Industries придоби „КАИ Груп”

    Досегашният собственик - инвестиционният фонд „Адвент Интернешънъл”, продаде собствеността си седем години след придобиването на компанията
    15 април 2015, 17:07 a+ a- a

    Най-голямата българската компания за производство на керамични плочки „КАИ Груп” става част от глобалния лидер при подовите настилки Mohawk Industries с пазарна капитализация от 13 млрд. долара. 

    Досегашният собственик - инвестиционният фонд „Адвент Интернешънъл”, продаде собствеността си седем години след придобиването на компанията. „КАИ Груп” контролира фабриките „Хан Аспарух“ в Исперих и „Хан Омуртаг“ в Шумен. Компанията също така присъства на пазара в Румъния чрез дъщерните си компании Kаi Ceramics и Progress Ceramics.

    Според сайта на компанията KAI Group е сред най-големите производители на керамика не само у нас, но и на Балканите. Компанията изнася повече от половината от продукцията в над 25 страни в Европа и в целия свят, сред които Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Люксембург, скандинавските страни и Балканите.

    Американският инвеститор - Mohawk Industries е световен лидер в производството на подови настилки, като освен на американски пазар развива дейност и в Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Европа, Индия, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия и Русия.

    Придобиването, което днес беше одобрено от Комисията за защита на конкуренцията, е най-голямата трансакция за страната от началото на годината. Според публикации в българските медии сделката е на стойности около 195 млн. евро. Консултант по сделката е Райфайзенбанк. 

    „Успехът по привличането на Mohawk е най-вече в резултат на лидерската позиция на „Каи” в региона. Придобиването е и положителен знак за доверието на глобалния стратегическия инвеститор в икономическото развитие на региона на Източна Европа, който формира основна част от пазарите на КАИ Груп‘‘, коментира Юлиан Гиков, управляващ директор на Райфайзен Инвестмънт и директор М&A за Югоизточна Европа. 

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари