петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9075 прочитания

    Промените на пазара на труда в България през 2014?

    Вижте как обобщават годината HR мениджърите на VIVACOM, Comverse Bulgaria, „Монтюпе”, САП Лабс България, „Софика Груп” и „УниКредит Булбанк”
    18 декември 2014, 13:58 a+ a- a

    В продължение на цялата 2014 година компании от почти всички индустрии, не само от ИТ и БПО секторите, споделяха, че е все по-трудно да открият подходящите хора – с необходимите умения и квалификации. На пазара на труда вече се усеща и демографската криза в България, а темата за либерализиране на режима за работа на специалисти в България от страни извън ЕС  става все по-актуална и важна за бизнеса.

    Обърнахме се към HR мениджърите на някои от водещите компании в България от различни индустрии, за да споделят с какво те ще запомнят годината, и да направят своето обобщение на най-важните тенденции, които са наблюдавали през изминаващата 2014.

    Магдалена Енчева, ръководител „Човешки ресурси“ в Comverse Bulgaria

    Имаше заявки за растеж на търсенето с много агресивни темпове, които направиха компаниите доста гъвкави

    2014 беше изключително динамична година за пазара на труда в ИТ сектора. Борбата за таланти стана много разнопосочна и компаниите се насочиха към профили извън тесните специализации. Имаше заявки за растеж на търсенето с много агресивни темпове, които направиха компаниите доста гъвкави не само за начините, по които набират, но и по които задържат своите служители.

    Вяра Николова, HR Manager „Софика Груп”

    В аутсорсинг индустрията е все по-голяма конкуренция сред големите работодатели,
    появяват се все по-специализирани и по-експертни позиции

    За поредна година пазара на труда беше доста динамичен и все по-конкурентен от гледна точка на навлизане на нови компании и разрастването на съществуващи. Това, което се наблюдава в аутсорсинг индустрията, е все по-голяма конкуренция сред големите работодатели, появата на  все по-специализирани и по-експертни позиции и скъсяване на времето, в което хората успяват да си намерят нова работа, ако са се насочили в този сектор. Другата тенденция, която се очерта през годината, е, че все повече компании търсят възможност за достъп до алтернативни от гледна точка на география пазари, като откриват офиси в други градове извън столицата или разрастват съществуващите си операции в тези градове.


    Добромира Манасиева – директор „Човешки ресурси”, VIVACOM

    Наемането и задържането на служители на телеком пазара се оказа сериозно предизвикателство,  кандидатурите намаляха значително

    Наемането и задържането на служители на телеком пазара се оказа сериозно предизвикателство за нас през изминалата година. Количеството на кандидатури намаля значително в сравнение с предходната година, качеството на кандидатурите се характеризира с липса на достатъчен опит и високи очаквания за изключително бързо развитие, което не съответства на квалификацията и подготовката, интересът към кариерните форуми и стажантските позиции бе изместен от сезонна работа и летни образователни програми в чужбина.
    С разширяването на ИТ бизнеса в България и недостатъчния ресурс от специалисти се засили директният хедхънтинг на хора и „наддаване“ за заплати.

    Наемането в малките населените места е сериозно затруднено от липсата на хора в трудоспособна възраст, наблюдава се изселване на цели райони в западноевропейските страни, дори с  цената на това, да работят нискоквалифициран труд.
    За нас във VIVACOM винаги при подбора на първо място оценяваме желанието за работа, личностните качества на кандидата и уменията за учене и адаптиране. Техническите знания и умения в голяма степен могат да се доразвият на работното място, но основата, която образованието дава, е задължителна.
    За да реализираме наемането и задържането на хора на всичките разнообразни позиции, налични при нас, през 2014 година променихме начина си работа в няколко насоки. При привличането на кандидати опитахме търсене на неактивни кандидати през социалните мрежи, разширихме програмите за препоръчване на кандидати от наши служители за определени позиции, стартирахме целогодишна стажантска програма за техническите длъжности, която осигурява гъвкавост на работното време спрямо ангажираността в университета и в същото време е реална възможност за започване на трудов договор при добро представяне. При избора на нови служители акцентирахме върху наемането на повече хора без опит, които изцяло да подготвим вътрешно в компанията, а за задържането на настоящите служители създадохме повече възможности за кариерно развитие в рамките на компанията, както и продължаваме да развиваме различни програми за задържане и допълнително стимулиране на най-добрите ни служители в различните отдели на компанията.

    Корнелия Венева, мениджър „Човешки ресурси”, „САП Лабс България”

    Тази година ни прави впечатление нарастването на броя на старт-ъп компаниите, които също могат да изкушат програмистите

    2014 беше поредната динамична година за ИТ пазара в България, за SAP Labs България – още повече, тъй като за нас това беше година на сериозен растеж. Българският офис нарасна с повече от 100 нови колеги и за нас беше голямо предизвикателство да идентифицираме и привлечем най-добрите професионалисти на пазара. Както всички знаем, търсенето на ИТ специалисти у нас е голямо и конкуренцията между работодателите е сериозна. България е интересна локация и за големите, и малките играчи в бранша и това предоставя много възможности за избор на потенциалните кандидати за работа, за които всички се борим. Тази година ни прави впечатление нарастването на броя на старт-ъп компаниите, които също могат да изкушат програмистите на определен етап от професионалния им път. Но пък това предизвикателство ни кара да инвестираме още повече в развитието на хората си, да се грижим за мотивацията им и да защитим и занапред оценката им за SAP Labs България като „Най-добър работодател“.

    Иван Папазов, старши мениджър в „Управление човешки ресурси” в „УниКредит Булбанк”

    В банковия сектор предизвикателствата също бяха свързани с недостига на добре подготвени финансови специалисти

    През 2014 на пазара на труда продължихме да наблюдаваме тенденциите, характерни за последните няколко години. Отново имахме специфичен и много силно конкурентен пазар в ИТ сектора, но за съжаление все още с търсене, значително превишаващо предлагането на качествени и висококвалифицирани експерти в областта на технологиите. В банковия сектор предизвикателствата също бяха свързани с недостига на добре подготвени финансови специалисти в характерните за сектора дейности, като връзките с клиенти и управлението на риска. Предизвикателно се оказа и намирането на квалифицирани специалисти в регионите извън София и по-големите градове. Бих добавил и една дългосрочна тенденция, която надхвърля рамките дори на няколкогодишния хоризонт - влошаването на възрастовата структура на населението. През 2014 започваме да усещаме как значително по-малкият брой лица във възрастовите групи под 22-24 години се отразява на предлагането на пазара на труда. Бих подчертал позитивното развитие на взаимоотношенията между работодатели и университети, намиращо израз в организирането на множество съвместни инициативи. Конкретно за „УниКредит Булбанк” 2014 беше една изключително успешна година. Затвърдихме позицията си на пазарен лидер в различни сегменти, продължихме да бъдем привлекателни за множество професионалисти, включително и в ИТ сектора, проведохме изключително успешна и мащабна стажантска програма, работим все по-добре със студентските организации и университетите.

    Райна Кръпчанска,  директор „Човешки ресурси", „Монтюпе” ЕООД

    През 2014 бяха открити нови работни места в автомобилната индустрия

    През 2014 бяха открити нови работни места в автомобилната индустрия и пазарът на труда трудно отговори на нуждите на бизнеса. „Монтюпе” ЕООД е в непрекъснат растеж от създаването си през 2006 г. и поради тази причина търсим служители на всички нива в организацията. Трудностите, които срещаме, са свързани с липсата на подготвени кандидати в областта на среден мениджмънт, поддръжка на автоматизирани машини и съоръжения и по-специфични позиции като шлосер-матричар и техник машини с ЦПУ.


    Очаквайте в Economy.bg какви са очакванията за пазара на труда през 2015




    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 4 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката